RRB NTPC General Awareness Questions : 12th September_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 12th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Who was the first indian Chief Election Commissioner?
पहले भारतीय मुख्य चुनाव आयुक्त कौन थे?
(a) Morarji Desai/मोरारजी देसाई
(b) Sukumar Sen/सुकुमार सेन
(c) Sardar Patel/सरदार पटेल
(d) V.S Ramadevi/वी. एस. रामादेवी

S1. Ans.(b)
Sol. Sukumar Sen (1899–1961) was an Indian civil servant who was the first Chief Election Commissioner of India, serving from 21 March 1950 to 19 December 1958.

Q2.Article 356 of the Indian Constitution is about –
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 356 किस से सम्बंधित है?
(a) Directive Principles of state policy/ राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
(b) Imposition of President’s Rule in states/ राज्यों में राष्ट्रपति शासन का प्रभाव
(c) Hindi as official language/ आधिकारिक भाषा के रूप में हिंदी
(d) Special status to Kashmir/ कश्मीर को विशेष दर्जा

S2. Ans.(b)
Sol. Article 356 provides for the imposition of emergency in case of failure of constitutional machinery in States. According to the article, the president on receipt of a report from the governor of a State or otherwise, that the government of the State is not being carried according to constitutional provisions, impose the emergency situations as provided under Article 356.

Q3.The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Maharashtra is –
महाराष्ट्र की संसदीय सीटों (लोकसभा) की संख्या कितनी है?
(a) 10
(b) 26
(c) 283
(d) 48

S3. Ans.(d)
Sol.The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Maharashtra is 48.

Q4. What is the capital of Portugal?
पुर्तगाल की राजधानी क्या है?
(a) Lisbon/लिस्बन
(b) Minsk/मिन्स्क
(c) Vienna/ वियना
(d) Buenos Aires/ ब्यूनस आयर्स

S4. Ans.(a)
Sol. Lisbon is the capital and the largest city of Portugal.

Q5. Madrid is the Capital City of _____.
मैड्रिड _____ का राजधानी शहर है।
(a)Philippines / फिलीपींस
(b)Maldives/ मालदीव
(c) Spain/स्पेन
(d) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम

S5. Ans.(c)
Sol.Madrid is the capital of Spain. It is the third-largest city in the European Union (EU) after London and Berlin

Q6. Madhya Pradesh has the highest of reserves of which of the following animals?
मध्य प्रदेश में निम्नलिखित जानवरों में से किसका उच्चतम भंडार है?
(a)Tiger / बाघ
(b)Lion /शेर
(c) Peacock /मोर
(d) Langur/लंगूर

S6. Ans.(a)
Sol.Madhya Pradesh has highest number of tiger reserve in India

Q7. Which mosque is considered to be the style of Bengal style in Agra?
किस मस्जिद को आगरा में बंगाल शैली का माना जाता है?
(a) Nagina Masjid/नगीना मस्जिद
(b) Moti Masjid/मोती मस्जिद
(c) Jama Masjid/जामा मस्जिद
(d) Badshahi Masjid/बादशाही मस्जिद

S7.Ans.(a)
Sol. The Nagina Masjid is a masjid in Agra Fort built by Shah Jahan. It is also known as the Gem Mosque or the Jewel Mosque.

Q8. Who was the first Viceroy of India?
भारत का पहला वायसराय कौन था?
(a) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग
(b) Lord Curzon/ लॉर्ड कर्ज़न
(c) Lord Wavell / लॉर्ड वेवेल
(d) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन

S8. Ans.(a)
Sol.Charles John Canning was the first viceroy of India. He was Governor General of India from 1856 and after passing of Government of India Act 1858 which created office of Viceroy, he became the first Viceroy of India.

Q9. In 1918, Mahatma Gandhi organised a satyagraha to support the peasants of the Kheda district of _________.
1918 में, महात्मा गांधी ने _________ के खेड़ा जिले के किसानों का समर्थन करने के लिए एक सत्याग्रह का आयोजन किया।
(a) Bihar / बिहार
(b) Karnataka/कर्नाटक
(c) Gujarat/गुजरात
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल

S9. Ans.(c)
Sol. The Kheda Satyagraha of 1918, in the Kheda district of Gujarat.It was the second Satyagraha movement after Champaran Satyagraha. Gandhi ji organise this movement to support peasants of kheda district.The peasants of kheda could not be able to pay high taxes of british due to crop failure and plague epidemic.

Q10. Who raised the slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it”?
“स्वराज मेरा जन्मसिद्ध अधिकार है और मैं इसे लेकर रहूंगा” का नारा किसने लगाया था?
(a) Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी
(b)Subhash Chandra Bose/सुभाष चन्द्र बोस
(c) Bal Gangadhar Tilak /बाल गंगाधर तिलक
(d) Lala Lajpat Rai/लाला लाजपत राय

S10. Ans.(c)
Sol. “Swaraj is my birth right and I shall have it” is slogan raised by Bal Gangadhar Tilak at formation of his Home rule league in 1916.

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

 

 

 

 

 

 

Watch RRB NTPC 2019 | Science | Sensory Organ Video:-

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?