Most Important Reasoning Questions for SSC JE Exam 2017

Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the examination from 5th January 2018 to 08th January 2018  in a computer based pattern. In this exam, 50 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section. The facility of on-line application (including payment of fees through debit card) will be available upto 17-11-2017 (upto 5.00 PM). 

प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग 5 जनवरी 2018 से 08 जनवरी 2018 तक एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग सेक्शन में 50 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको रीजिंग सेक्शन में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेंगे. ऑनलाइन आवेदन (डेबिट कार्ड के माध्यम से फीस का भुगतान सहित) की सुविधा 17-11-2017 (5.00 बजे तक) तक उपलब्ध होगी.

Directions (1-2): In each of the following questions, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find that word. 
निम्नलिखित प्रश्नों में, एक शब्द दिया गया है जिसके बाद चार अन्य शब्द हैं, जिसमें से एक दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता. वह शब्द ज्ञात कीजिए? 
Q1. ESTRANGEMENT  
(a) TANGENT
(b) GERMAN
(c) TREATMENT
(d) ENTREAT

S1. Ans.(c)
Sol. 
TREATMENT cannot be formed by using the letters of ESTRANGEMENT.

Q2. VENTURESOME 
(a) RANDOM
(b) SERMON
(c) VENTURE
(d) TENURE

S2. Ans.(a)
Sol.
RANDOM cannot be formed by using the letters of VENTURESOME.

Q3. Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes THIRD?
दिए गए शब्दों को वर्णक्रमानुसार क्रम में व्यवस्थित करें और उस एक को चुनें जो तीसरे स्थान पर आता है?
(a) Foment
(b) Foetus
(c) Forceps
(d) Foreign

S3. Ans.(c)
Sol. 
Foetus, Foment,  Forceps, Foreign

Q4. Q’s mother is sister of P and daughter of M. S is daughter of P and sister of T. How is Q’s mother related to T? 
Q की माता P की बहन है और M की पुत्री है. S,P की पुत्री है और T की बहन है. Q की माता T से कैसे सम्बंधित है?   
(a) Daughter-in-law
(b) Mother
(c) Grandmother
(d) Aunt


Q5. In a certain code language ‘put tin fin’ means ‘delicious juicy fruit’, ‘tie dip sig’ means ‘beautiful white lily’ and ‘sig lon fin’ means ‘lily and fruit’. Which of the following stands for ‘delicious’ in that language?  
एक निश्चित कूट भाषा में, ‘put tin fin’ अर्थात ‘delicious juicy fruit’, ‘tie dip sig’ अर्थात ‘beautiful white lily’ और ‘sig lon fin’ अर्थात ‘lily and fruit’. उस कूट भाषा में ‘delicious’ का अर्थ है?  
(a) put
(b) tin
(c) fin
(d) can’t determine

S5. Ans.(d)
Sol. 
In the first and third statements, the common code-word is ‘fin’ and the common word is ‘fruit’. So, ‘fin’ stands for ‘fruit’.
Thus, in the first statement, ‘put’/’tin’ stands for ‘delicious’/’juicy’.

Directions (6): In this question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number e.g. M can be represented by 14, 21 etc; Similarly, you have to identify the correct set for the word.  
इन प्रश्न में, एक शब्द को दिए एक संख्या समूह के द्वारा दर्शाया जाता है, जो दिए गए विकल्पों में से एक है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के समूह को अक्षरों के दो वर्गों द्वारा, नीचे दिए गए आव्यूह के रूप में दर्शाया जाता है. आव्यूह I की स्तम्भ और पंक्तियां 0 से 4 के रूप में और ऐसे ही आव्यूह II को 5 को 9 के रूप में संख्यांकित की गई हैं. इन आव्युहों से एक अक्षर को पहले इसकी पंक्ति और बाद में इसके स्तम्भ द्वारा दर्शाया जा सकता है जैसे  M को 14,21 आदि से दर्शाया जा सकता है, इसी प्रकार आपको शब्द शब्द के लिए सभी सेट का चयन करना है. 
         

                               
Q6. SODA 
(a) 10, 32, 76, 98
(b) 41, 68, 01, 77
(c) 22, 75, 32, 86
(d) 33, 99, 42, 59

S6. Ans.(a)
Sol. 
“S” = 03, 10, 22, 34, 41
“O” = 01, 13, 20, 32, 44
“D” = 57, 69, 76, 88, 95
“A” = 55, 67, 79, 86, 98

Q7. In a certain code language, ROUTINE is written as VMRGFLI. How will CRUELTY be written in that code language? 
क निश्चित कूट भाषा में, ROUTINE को VMRGFLI के रूप में लिखा जाता है. उस कूट भाषा में CRUELTY को कैसे लिखा जायेगा? 
(a) VOCVZRL
(b) VPCVZRL
(c) VPVCZRL
(d) None of these

S7. Ans.(d)
Sol. 
Each letter in the word is replaced by the letter which occupies the same position from the other end of the English alphabet, and the group of letters so obtained is then written in the reverse order to get the code. Thus, we have:
CRUELTY → XIFVOGB → BGOVFIX

Q8. A river flows west to east and on the way turn left and goes in a semi-circle round a hillock, and then turns left at right angles. In which directions is the river finally flowing? 
एक नदी पश्चिम से पूर्व की और प्रवाहित होती है और फिर बायीं और मुड़ती है और एक हिमखंड के चारों ओर एक अर्ध-चक्र में चलती है और दायीं कोण पर बाएं मुड़ती है. अंतिमतः नदी कौन सी दिशा में प्रवाहित हो रही है?       
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South


Q9. In this questions, find out how many such pairs of letters are there in the given word each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet.  
इस प्रश्न में, दिए गए शब्द में अक्षरों के ऐसे कितने युग्म हैं जिसमें प्रत्येक के बीच उतने ही अक्षर होते हैं जितने कि अंग्रेजी वर्णमाला में होते हैं.
CREDIBLE 
(a) Nil
(b) One
(c) Two
(d) More than three


Q10. The group of letters should not contain more than two vowels. Find out which of the letter-series follows the given rule. 
अक्षरों का समूह जिसमें दो व्यंजन से अधिक नहीं होने चाहिए. निम्नलिखित अक्षर श्रृंखला को ज्ञात कीजिए जिसमें दिए गए नियम का अनुसरण किया गया हो?
(a) VDEJOLY
(b) MKAPIXU
(c) LRAQEOS
(d) YILERAM

S10. Ans.(a)
Sol. 
V D E J O L Y has only two vowels – E and O.

Q11. A meaningful word starting with A is made from the first, the second the fourth, the fifth and the sixth letters of the word CONTRACT. Which of the following is the middle letter of that word?
एक अर्थपूर्ण शब्द जिसकी शुरुआत A से और जो शब्द CONTRACT के पहले, दूसरे, चौथे पांचवें और छठे अक्षर से बना है. उस शब्द का मध्य अक्षर निम्नलिखित में से कौन है?    
(a) C
(b) O
(c) T
(d) R

S11. Ans.(c)
Sol. 
The first, second, fourth, fifth and sixth letters of the word CONTRACT and C, O, T, R, A respectively. The word formed is ACTOR, in which the middle letter is T.

Q12. Kunal and Sushant are ranked seventh and eleventh respectively from the top in a class of 31 students. What will be their respective ranks from the bottom in the class?  
कुनाल और सुशांत 31 विद्यार्थियों की कक्षा में शीर्ष से क्रमशः सातवीं और ग्यारहवीं रैंक पर हैं. कक्षा में नीचे से उनकी क्रमिक रैंक क्या होगी? 
(a) 20th and 24th
(b) 24th and 20th
(c) 25th and 21st
(d) 26th and 222nd

S12. Ans.(c)
Sol. 
Number of students behind Kunal in rank = (31 – 7) = 24
So, Kunal is 25th from the bottom
Number of students behind Sushant in rank = (31 – 11) = 20
So, Sushant is 21st from the bottom.

Q13.   If > denotes +, < denotes -, + denotes ÷, ∧ denotes ×, – denotes =, × denotes > and = denotes <, choose the correct statement. 
यदि > का अर्थ + है, < का अर्थ – है, + का अर्थ ÷ है, ∧ का अर्थ × है, – का अर्थ = है, × का अर्थ > है और = का अर्थ < है, सही कथन का चयन करें.
(a) 8 > 8 < 8 + 8 = 16
(b) 8 ∧ 8 > 8 + 8 = 8 ∧ 8 > 1
(c) 8 < 8 + 8 = 6
(d) 8 + 8 > 8 = 8

S13. Ans.(a)
Sol. 
Using the proper notation is (a), we get the statement as:
8 + 8 – 8 ÷ 8 < 16 or 15 < 16, which is true

Directions (14): In this question, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row-wise or column-wise. Find out this trend and choose the missing character from the given alternatives.
इस प्रश्न में, निश्चित वर्ण का एक आव्यूह दिया गया है. ये वर्ण पंक्ति वार या कॉलम वार एक निश्चित चलन का अनुसरण करते हैं. इस चलन को ज्ञात कीजिए और दिए गए विकल्पों से लुप्त वर्ण का चयन कीजिए.  
Q14.

(a) 9
(b) 10
(c) 12
(d) 15

S14. Ans.(d) 
Sol. 
In the first column, (5 + 8 + 7) ÷ 4 = 5
In the second column, (9 + 6 + 13) ÷ 4 = 7
In the fourth column, (7 + 10 + 19) ÷ 4 = 9
Let the missing number be x
Then, in the third column, we have:
(8 + 9 + x) ÷ 4 = 8 ⇔ 17 + x = 32 ⇔ x = 15

Directions (15): In this question, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the alternatives. 
इस प्रश्न में, एक अर्थपूर्ण क्रम में दिए गए शब्दों को व्यवस्थित करें और फिर दिए गए विकल्पों से सबसे उपर्युक्त का चयन करें. 
Q15. 
1. Never      
2. Sometimes  
3. Generally      
4. Seldom
5. Always
(a) 5, 2, 1, 3, 4
(b) 5, 2, 4, 3, 1
(c) 5, 3, 2, 1, 4
(d) 5, 3, 2, 4, 1

S15. Ans.(d)
Sol.
Meaningful sequence:
5. Always , 3. Generally, 2. Sometimes , 4. Seldom , 1. Never

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD