Mix Quiz for SSC CGL 2016 and Railways

Directions (1 – 2) find out the missing number from the given options. 
1.

 








(a) 136
(b) 148
(c) 150
(d) 164



2.

 












(a) 40
(b) 54
(c) 68
(d) 92




Direction (3-4): which one set of letters when sequentially placed at the gaps will complete the given letter series?


3.ab_accab_acc_bba_cabba_c
(a) bbacc
(b) acbcc
(c) bcabb
(d) bcbba


4. aa_abba_babbaa_ab_
(a) babb
(b) baba
(c) aaba
(d) abaa


5.The Bahmani kingdom was founded by.
(a) Ahmad Shah I
(b) Alauddin Hasan
(c) Mahmud Gavan
(d) Firuz Shah Bahmani


6.The Dilwara temple at Mount Abu in Rajasthan were built by the followers of?
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Hinduism
(d) Sikhism


7.A boat will submerge when it displaces water equal to its own:
(a) Volume
(b) Weight
(c) Surface area
(d) Density


8.One of the essential conditions of perfect competition is:
(a) Product differentiation
(b) Multiplicity of prices for identical products at any one time.
(c) Many sellers and a few buyers.
(d) Only one price for identical goods at any one time.


Directions: ( 19-10 ) : In these questions, choose the word opposite in meaning to the word given in bold.
9.IN TOTO
(a) Bluntly
(b) Partially
(c) Entirely
(d) Strongly


10.PREDILECTION
(a) Acceptance
(b) Attraction
(c) Dislike
(d) Choice




Directions (11-12): Which of the following phrases (a) , (b) (c) and (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? if the sentence is correct as it is , mark (d) as the answer.


11.Yesterday I could not resist my temptation and out of curiosity, I peep into the room.
(a) peep at the room
(b) peeped at the room
(c) have peeped into the room
(d) No correction required


12.The statement of the other accused recorded by the agency has no evidenciary value. 
(a) has no evidence
(b) have no evidences
(c) has been of no evidence
(d) No correction required




13.Two trains 128 meters and 122 meters long are running towards each other on parallel lines at 48 kmph and 42 kmph respectively. In what time will they clear off each other from the moment they meet? 
(a) 10 seconds
(b) 12 seconds
(c) 18 seconds
(d) 14 seconds


14.A boat running downstream covers 28 km in 7 hours. While for covering the same distance upstream it takes 14 hours. What is the speed of the boat in still water? 
(a) 4 kmph
(b) 3 kmph
(c) 4.2 kmph
(d) 5 kmph 

15.The daily wage is increased by 50% and a person now gets Rs. 30 per day. What was his daily wage before the increment? 
(a) Rs. 12
(b) Rs. 18
(c) Rs. 20  
(d) Rs. 24  


16.Ram sells a car to Mohan at a profit of 16% and Mohan sells it to Shyam at a profit of 25%. How much profit % Ram would have got if he had sold the car directly to Shyam at the price Shyam bought it? 
(a) 41%
(b) 42%
(c) 45%
(d) 50%

Answers:
1.(a); 〖15〗^2-〖11〗^2=104
〖17〗^2-〖13〗^2=120 
〖19〗^2-〖15〗^2=136
  
2.(d); 4×8+10=42
8×6+8=56 
10×8+12=92  
3.(a)
4.(a)
5.(b)
6.(b)
7.(b)
8.(d)
9.(b)
10.(c)
11.(c)
12.(d)
13.(a); Relative speed=48+42=90 kmph
=90×5/18=25 m/s
Time=(128+122)/25=10 second 


14.(b); Speed downstream=28/7=4 
Speed upstream=28/14=2 
Speed of boat in still water=1/2 (4+2)=3
15.(c); Original daily wages=3/150×100=20 
16.(c); 16+25+ (16×15)/100=45%

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD