**1.When a number is divided by 56,the remainder is 27, what will be the remainder when the number is divided by 13?**

(a)9

(b)7

(c)1

(d)8

**2.If 854A9A is divisible by 11,then the values of A is**

(a)6

(b)3

(c)9

(d)8

**3.Find the length of the wire required to fence a square field 6 times having its area 5 hectares and 76 ares:?**

(a) 5760m

(b) 6760m

(c) 52500m

(d) 11760m

**4.A 380 metre long train moving with an average speed of 162 km/h crosses a platform in 16 seconds. A man crosses the same platform in 17 seconds. What is the speed of the man?**

(a) 15 m/s

(b) 18 m/s

(c) 20 m/s

(d) Cannot be determined

**5.P, Q, R are employed to do a work for Rs. 5750. P and Q together finished 19/23 of work and Q and R together finished 8/23 of work. Wage of Q, in rupees, is-**

(a) 2850

(b) 3750

(c) 2750

(d) 1000

**6.A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:**

(a) 3:1

(b) 1:3

(c) 1:2

(d) 2:1

**7.If the efficiency of 2 men is equal to 3 women or is equal to 4 boys. By employing 14 men. 12 women and 12 boys a certain work can be finished in 24 days. If due to an emergency the work has to be finished in 14 days. How many additional labour are required if only men are available as labours?**

(a) 20 men

(b) 18 men

(c) 48 men

(d) 28 men

**8.The ratio of A to B is 4 : 5 and that of B to C is 2 : 3. If A equals 800, C equals**

(a) 1000

(b) 1200

(c)1500

(d) 2000

**9.If A : B is 2 : 3, B : C is 6 : 11, then A : B : C is:**

(a) 2 : 3 : 11

(b) 4 : 6 : 22

(c) 4 : 6 : 11

(d) 2 : 6 : 11

**10.A boy can swim in still water at a speed of 10 km/hr. If the speed of the current would have been 5 kmph, then the boy could swim 60 km.**

(a) upstream in 4 hour

(b) downstream in 12 hours

(c) upstream in 6 hours

(d) downstream in 4 hours

**Answers and Solution**

**1. (c)**

27 is divided by 13

so Required remainder = remainder by 27/13 = 1

**2. (c)**

Sum of digital at odd places of 854A9A = A+A+5 =2A+5

Sum of digits at even places of 854A9A =8+4+9 = 21

so(2A+5)-21 = 0 OR 11 or 22

so 2A+5-21 = 0

2A =16

A = 8

**3.(a)**

Soln= 5 hectares and 76 ares = 57600 m^2, find perimeter then multiply it by 6.

So length of wire is 5760m.

**4.(c)**

**5.(d)**

Soln- Work done by Q = 19/23 + 8/23 – 1 = 4/23

We know Wage of Q = 4/23 * 5750 = Rs. 1000

**6.(a)**

Let speed upstream = x

Then, speed downstream = 2x

Speed in still water = (2x+x)/2=3x/2

Speed of the stream = (2x−x)/2=x/2

Speed in still water : Speed of the stream = 3x/2:x/2 = 3 : 1

**7.(a)**

**8.(c)**

A : B = 4 : 5

B : C = 2 : 3

so, A : B : C = 4 x 2 : 5 x 2 : 5 x 3

= 8 : 10 : 15

If A equals 800, then C equals 1500

**9.(c)**

A : B = 2 : 3 4 : 6

B : C = 6 : 11

so, A : B : C = 4 : 6 : 11

**10.(d)**

Rate downstream= 10 + 5 = 15 kmph

Rate upstream = 10 – 5 = 5 kmph

Time taken in swimming 60 km downstream

= 60/15=4 hours

Time taken in swimming 60 km upstream

= 60/5=12 hours