**1.The cost of a black and white TV and a color TV are in 3 : 8 and total price of both is**

**Rs 12, 100. The difference in their prices is**

**2.A profit of Rs. 450 is divided between two partners, one of whom has contributed Rs. 1,200 for 5 months and the other Rs. 750 for 4 months. How much amount the second partner received?**

**3.A began business with Rs. 1,250 and is joined afterwards by B with Rs. 3,750. When did B join if the profits at the end of the year are divided equally?**

**4.A and B rent a pasture for 10 months; A puts in 80 cows for 7 months. How many can B put in for the remaining 3 months, if he pays half as much again as A?**

**5.A certain amount of money is divided among A , B and C so that for each, A has 1 rupee, B has 65 paise and C has 40 paise. If C’s share is Rs. 8, find the sum of money.**

**6.Rs. 120 is divided between X, Y and Z, so that X’s share is Rs. 20 more than Y and Rs. 20 less than that of Z. The share of Y will be,**

**7.In a partnership between X and Y, X’s capital is 2/5 of total and is invested for 2/3 year. If his share of the profit is 4/7 of the total, for how long is Y’s capital in the business?**

**8.X and Y put in Rs. 3,000 and Rs. 4,000 respectively into a business. X reinvests into the business his share of the first year’s profit of Rs. 2,100 whereas Y does not reinvest. In what ratio should they share the second year’s profit?**

**9.In a partnership between A, B and C, A’s capital is Rs. 4,000. If in a profit of Rs. 800, A’s share is Rs. 200 and C’s share is Rs. 100, then B’s capital is**

**10.A workman earned Rs. 180 in a certain number of days. If his daily wages had been Rs. 2 less, he would take one more day to earn the same amount. Find how many days he worked at the higher rate?**

**Answers and Solution:**

1.(3)

The difference in their price is =

(8x+3x)/(8x-3x) = 12100/?

? = 5500

2.(c)

Ratio of contribution = 6 : 3

Amount received by second partner= 450/9*3 = 150

3.(b)

4.(d)

Let rent of 1 cow = Rs.1

So No of Cow put by B = 80*7= 560/2 = 280

5.(b)

C’s share Rs.8 means = 8/.40 = 20 coins

So Sum of money = 1*20 + 0.65*20 + 0.45*20 = Rs.41

6.(b)

7.(c)

Y’s capital = 1 – 2/5 = 3/5 of total,

Y’s profit = 1 – 4/7 = 3/7 of total

(X’s profit)/(Y’s profit) = (Y’s capital*period)/(Y’s capital*period)

Period of Y’s capital => 4/15*5/3x = 4/7*7/3 = 1/3 year

8.(a)

9.(c)

Ratio of profit A,B and C = 2 : 5 : 1

So B’s capital = 4000*2.5 = 10000

10.(c)