**1.A man bought an old typewriter for Rs. 1200 and spend Rs. 200 on its repair. He sold it for Rs. 1680. His profit per cent is:**

**2.An item costing Rs. 840 was sold by a shopkeeper at a gain of 10% and it was again sold by the new buyer at a loss of 5%. Final selling price of the item is :**

**3.A merchant ﬁxes the sale price of his goods at 15% above the cost price. lie sells his goods at 12% less than the ﬁxed price. His percentage of proﬁt is:**

**4.A man covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 km per hour faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 km per hour slower, he would have taken 40 minutes more. The distance (inkm) is:**

**5.Two trains one 160 m and the other 140 m long are running in opposite directions on parallel rails, the ﬁrst at 77 km an hour and the other at 67 km an hour. How long will they take to cross each other?**

**6.In an examination 70% of the candidates passed in English. 80%passed in Mathematics. 10%failed in both the subjects. If 144 candidates passed in both, the total number of candidates was:**

**7.The present population of a cityis 180000. If it increases at the rate of 10% per annum, its population after 2 years will be:**

**8.In a certain year, the average monthly income of a person is Rs.3400 and that for the ﬁrst eight months is Rs. 3160 and for the last ﬁve months is Rs. 4120. The income in the eighth month of the year is:**

**9.The average weight of a class of 24 students is 35 kg. If the weight of the teacher be included,the average rises by 400 g. The weight of the teacher is:**

**10.The present age of a father is 3 years more than three times the age of his son. Three years hence,father‘s age will be 10 years more than twice the age of the son. The father’s present age is:**

**ANSWERS AND SOLUTION :**

1.(1) Total cost of typewriter

= Rs. (1200 + 200) = Rs. 1400

S.P. = Rs. 1680

Profit = Rs. (1680 – 1400)

= Rs. 280

so Profit% = 280/1400 × 100 = 20%

2.(1)

3.(2)Let the cost price be Rs. 100

so marked price = (100+15% of 100)= Rs.115

The goods are sold at the discount of 12%

so SP = (115 – 12% of 115)

= Rs. (115 – 13.80)

= Rs. 101.20

profit = (101.20 – 100)

Rs. 1.20

so profit % = 1.20/100*100 = 1.2 %

= 1 1/5 %

4.(4)

5.(2)

6.(3)

7.(3)

Required population after two years = 18000(1+10/100)^2

= 217800

8.(1)

9.(3)

Total weight of 24 students = 24*35 = 840 kg

Total weight of 25 persons with teacher = 25*35.4 = 885 kg

so Weight of teacher =(885-840) = 45 kg

10. (1)