MISSION CGL MAINS 2015 : English Quiz On Passage

Directions (1-5): 
The recent rapid growth of industry has, in some cases, been so excessive that too much manufacturing capacity has been developed in some fields of production, which forces companies to sell their surplus products in world markets at prices lower than normal. This will make it almost impossible to develop local industries producing the same items because consumers will prefer to buy the cheaper imported product.

1.  Why is it necessary for companies to sell products at cheaper prices?

(A) The cost of production has been considerably low.
(B) The local industries also manufacture the same product.
(C) There is a heavy demand for these products.
(D) None of these 
2.  According to the passage, the situation resulting from the rapid industrial growth is 
(A) The cost of production has been considerably low.
(B) The local industries also manufacture the same product.
(C) There is a heavy demand for these products.
(D) None of these. 
3. ‘This will make……….’___ in this sentence, ‘This’ refers most closed and directly to 
(A) development of local industries 
(B) the recent rapid growth of industry
(C) selling products of excessively higher prices
(D) companies manufacturing surplus products 
4. Which of the following is/are most likely to hamper the development of local industries?
A. Availability of imported product at cheaper rates 
B. Consumer’s tendency to refrain from using imported products 
C. Excessive production capacity and low production cost
(A) Only A
(B) Only B
(C) Only C
(D) A and C
5.‘Imported product’ as used in the last product refers to 
(A) product manufactured locally but of export quality 
(B) product sold to such other country which can’t locally manufacture it
(C) product of a foreign country available at a below normal price
(D) surplus product manufactured be foreign country and sold at a normal price. 
Directions (6-10):
In this work of incessant and feverish activity, men have little time to think, much less to consider ideals and objectives. Yet how are we to act, even in the present, unless we know which way we are going and what our objectives are? It is only problems can be adequately considered. It is only when the young men and women, who are in the university that these basic problems can be adequately considered. It is only when the young men and women, who are in the university today and on whom the burden of life’s problems will fall tomorrow, learn to have clear objectives and standards of values that there is hope for the next generation. The past generation produced some great men but as a generation it led the world repeatedly to disaster. Two world wars are the price that has been paid for the lack of wisdom on man’s part in this generation.
I think that there is always a close and intimate relationship between the end we aim at and the means adopted to attain it. Even if the end is right but the means are wrong, it will vitiate the end or divert us in a wrong direction. Means and ends are thus intimately and inextricably connected and cannot be separated. That, indeed, has been the lesson of old taught us by many great men in the past, but unfortunately it seldom remembered. 

6.  People have little time to consider ideals and objectives because 
(A) they consider these ideals meaningless. 
(B) they do not want to burden themselves with such ideas.
(C) they have no inclination for such things.
(D) they are excessively engaged in their routine activities. 
7. ‘The burden of life’s problems’ in the fourth sentence refers to
(A) the incessant and feverish activities 
(B) the burden of family responsibilities 
(C) the onerous duties of life
(D) the sorrows and sufferings  
8.  The two world wars are the price that man paid due to 
(A) the absence of wisdom and sagacity
(B) his not caring to consider the life’s problems
(C) his ignoring the ideals and objectives of life
(D) his excessive involvement in feverish activities 
9.  According to the writer the adoption of wrong means even for the right end would
(A) not let us attain our goal 
(B) bring us dishonor
(C) impede our progress.
(D) deflect us from the right path 
10. The word ‘vitiate’ used in the second paragraph means  
(A) negate 
(B) debase
(C) tarnish
(D) destroy 
Answers:-
1.D
2.D
3.B
4.D
5.C
6.D
7.C
8.A
9.D
10.B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?