Matrix | Reasoning Questions for SSC CGL Exam 2017

Dear Readers,

Dear students only 40 days are left and for SSC CGL(Tier-I) Exam 2017 we have provided 60 Days Plan, Today is the 20th Day of plan, so according to that plan we are providing Matrix Reasoning quiz in accordance with the syllabus of SSC CGL Tier-I. Daily we will follow this plan which will really help you in getting more marks in the final exam.

Q1.In this question, the sets of symbols given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are represented by &,@,#,$,* . A letter from this matrix can be represented first by its row and next by its column, e.g., ’N’ can be represented by &@, @*, etc., and ‘D’ can be represented by *&,$* etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘DRUM’
              MATRIX-I
&
@
#
$
*
&
R
N
M
D
U
@
M
D
R
U
N
#
U
R
D
N
M
$
N
U
M
R
D
*
D
M
U
N
R
(a) @&, $$, &*, $#
(b) @@, $$, &*, $#
(c) @@, $#, &*, $@
(d) &$, $$, ##, $#
Ans.(b)
Q2.In this question, the sets of alphabets given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from a to e. A letter from this matrix can be represented first by its row and next by its column, e.g.,’5’ can be represented by bc,ee etc., and ‘2’ can be represented by ab,dd, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘6729’
       MATRIX-I        
a
b
c
d
e
a
9
2
4
8
1
b
4
8
5
1
6
c
3
7
1
6
9
d
1
4
6
2
7
e
2
3
7
4
5
(a) be, bb, ab, ce
(b) be, ec, eb, ce
(c) be, ec, ab, ce
(d) bd, ec, ab, ce
Ans.(c)

Q3.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns of Matrix I are numbered from 0 to 4 and rows are numbered from 0* to 4*. A letter from this matrix can be represented first by its row and next by its column, e.g.,’Z’ can be represented by 1*0, 1*3, etc., and ‘R’ can be represented by 0*2,1*4, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘PINK’
           MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0*
I
P
R
K
U
1*
Z
N
K
Z
R
2*
P
R
I
U
N
3*
H
U
Z
P
D
4*
N
K
T
R
I
(a) 2*0, 4*4, 2*4, 0*3
(b) 2*0, 4*3, 2*4, 0*3
(c) 2*0, 4*4, 2*4, 0*2
(d) 2*0, 4*3, 2*4, 0*2
Ans.(a)
Q4.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from α to δ. A letter from this matrix can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘S’ can be represented by δγ, γδ, etc., and ‘M’ can be represented by βα, γλ etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘DREAM’
          MATRIX-I        
α
β
γ
λ
δ
α
R
P
Q
D
E
β
M
D
E
A
P
γ
Q
A
R
M
S
λ
E
S
D
P
Q
δ
T
M
S
R
A
(a) ββ, δδ, αδ, γβ, δβ
(b) βλ, δλ, αδ, γλ, δβ
(c) βλ, δλ, αδ, γβ, δβ
(d) ββ, δλ, αδ, γβ, δβ
Ans.(d)

Q5.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4. A letter from this matrix can be represented first by its row and next by its column, e.g., A can be represented by 00, 13, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘CARD’
        MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
A
B
R
L
E
1
D
E
C
A
K
2
K
A
B
R
D
3
B
C
E
L
M
4
R
L
A
D
C
(a) 12, 42, 02, 24
(b) 12, 43, 02, 24
(c) 12, 42, 01, 24
(d) 12, 42, 02, 23
Ans.(a)

Q6.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its column and next by its row, e.g., A can be represented by 40, 32, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘COAT’ 
        MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
C
E
L
Y
A
1
E
L
A
C
Y
2
L
C
Y
A
E
3
A
Y
C
E
L
4
E
A
Y
L
C
       MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
O
X
T
G
D
6
T
G
O
D
X
7
D
T
G
X
O
8
G
D
X
O
T
9
X
O
D
T
G
(a) 00, 96, 12, 89 
(b) 31, 76, 32, 75
(c) 31, 76, 31, 75
(d) 00, 97, 12, 89
Ans.(b)
Q7.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its column and next by its row, e.g., D can be represented by 41, 04, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘LIFE’
        MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
H
D
L
I
O
1
I
H
O
L
D
2
O
L
D
H
I
3
L
O
I
D
H
4
D
I
H
O
L
        MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
E
F
K
C
J
6
K
J
F
E
C
7
F
E
C
J
K
8
C
K
J
F
E
9
J
C
E
K
F

(a) 21, 24, 57, 89
(b) 21, 24, 56, 89
(c) 31, 23, 76, 79
(d) 32, 23, 76, 79
Ans.(c) 

Q8.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its column and next by its row, e.g., ‘T’ can be represented by 30, 41, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘MILK’ 
              MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
L
F
E
T
M
1
E
L
M
F
T
2
M
T
F
L
E
3
T
M
L
E
F
4
F
E
T
M
L
            MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
K
W
Z
I
X
6
W
X
K
Z
I
7
X
I
W
K
Z
8
Z
K
I
X
W
9
I
Z
X
W
K
(a) 20, 76, 00, 78
(b) 21, 78, 32, 76
(c) 20, 76, 00, 76
(d) 21, 78, 23, 76
Ans.(b)

Q9.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its column and next by its row, e.g., A can be represented by 10, 31, etc., and ‘U’ can be represented by 85, 96, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘TRAP’
         MATRIX-I        
  
0
1
2
3
4
0
O
A
D
T
L
1
L
O
T
A
D
2
T
D
L
O
A
3
D
L
O
A
T
4
A
T
D
L
O
        MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
C
P
R
U
E
6
R
E
P
C
U
7
U
C
E
R
P
8
E
R
C
P
U
9
P
R
U
E
C
(a) 34, 57, 13, 56
(b) 21, 87, 04, 96
(c) 21, 87, 04, 97 
(d) 34, 57, 13, 58
Ans.(c)

Q10.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its column and next by its row, e.g., ‘Q’ can be represented by 20,01, etc., and ‘C’ can be represented by 65,69 etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘TREAT’
           MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
P
R
Q
T
S
1
Q
P
T
S
R
2
S
Q
P
R
T
3
T
S
R
P
Q
4
R
T
S
Q
P
      MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
A
C
E
D
B
6
E
D
A
B
C
7
E
B
C
A
D
8
D
A
B
C
E
9
B
C
D
E
A
(a) 30, 41, 57, 76, 14
(b) 13, 01, 57, 86, 24
(c) 13, 01, 95, 86, 24
(d) 30, 01, 57, 77, 24
Ans.(a)

Q11.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 04,23 etc., and ‘S’ can be represented by 68,87 etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘HARD’ 
             MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
P
D
C
W
A
1
A
W
D
C
P
2
C
P
W
A
D
3
D
A
P
C
W
4
W
C
A
D
C
        
          MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
H
S
M
R
L
6
R
L
H
S
M
7
S
H
L
M
R
8
M
R
S
L
H
9
L
M
R
H
S
(a) 76, 23, 78, 24
(b) 76, 22, 58, 24
(c) 76, 34, 58, 24
(d) 76, 23, 58, 24
Ans.(d)

Q12.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘K’ can be represented by 23,32 etc., and ‘U’ can be represented by 58,86 etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘SLEEP’ 
MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
K
P
V
I
G
1
V
K
G
P
I
2
G
V
I
K
P
3
P
I
K
G
V
4
I
G
P
V
K
    
       MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
S
B
E
U
L
6
U
E
B
L
B
7
B
L
U
E
S
8
E
U
L
S
B
9
L
S
S
U
E
(a) 79, 87, 57, 75, 13
(b) 79, 87, 57, 78, 13
(c) 79, 77, 57, 78, 13
(d) 79, 87, 57, 87, 13
Ans.(b)

Q13. In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘P’ can be represented by 12,21 etc., and ‘D’ can be represented by 58,85 etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘STAR’
            MATRIX-I 
0
1
2
3
4
0
P
Y
T
R
H
1
Y
R
P
H
T
2
R
P
H
T
Y
3
H
T
Y
P
R
4
T
H
R
Y
P
         MATRIX-II 
5
6
7
8
9
5
F
L
A
D
S
6
L
D
F
S
A
7
A
S
D
L
F
8
D
F
S
A
L
9
S
A
L
F
D
(a) 87, 14, 68, 20
(b) 87, 32, 57, 20
(c) 87, 14, 57, 20
(d) 67, 14, 57, 20
Ans.(c)

Q14.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘Q’ can be represented by 02,23 etc., and ‘R’ can be represented by 68,76 etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘COLD’.
       MATRIX-I
0
1
2
3
4
0
K
T
Q
D
O
1
D
Q
K
O
T
2
O
K
T
Q
D
3
Q
O
D
T
K
4
T
D
O
K
Q
          MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
R
C
G
L
F
6
L
F
C
R
G
7
L
R
F
G
C
8
G
F
L
C
R
9
C
G
R
F
L

(a) 88, 13, 99, 10
(b) 85, 13, 99, 10
(c) 88, 23, 99, 33
(d) 88, 13, 98, 31
Ans.(a)

Q15.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘H’ can be represented by 01,34 etc., and ‘O’ can be represented by 56,67 etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘CAKE’
           MATRIX-I        
0
1
2
3
4
0
K
H
Q
W
C
1
H
Q
C
K
W
2
W
C
H
Q
K
3
Q
W
K
C
H
4
C
K
W
H
Q
          MATRIX-II
5
6
7
8
9
5
S
O
P
E
A
6
P
A
O
S
E
7
O
S
E
A
P
8
A
E
S
P
O
9
E
P
A
O
S
(a) 12, 67, 13, 77
(b) 12, 59, 13, 77
(c) 12, 59, 33, 67
(d) 12, 59, 23, 34
Ans.(b)
  
You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD