Maths tod of 07.12.2017_00.1
Latest SSC jobs   »   Maths tod of 07.12.2017

Maths tod of 07.12.2017


var m=10

var s=0
//var m=2
var q
function quizCount()
{
document.getElementById(‘timer’).value=m+”:”+s
s=s-1
q=setTimeout(“quizCount()”, 1000)
if (s<1)
{ m=m-1; s=59;}

if (m<0)
{
quizStop();
}
}
function quizStop()
{
clearTimeout(q)
document.getElementById('timer').value="Quiz Finished"
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
$('.ans').show();
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");
$(".s1").css("width","initial");
}
function quizReset()
{
clearTimeout(q)
document.getElementById('timer').reset();
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;

}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;

width: 100px;

font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;

}
.start, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 70px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}
.st
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 110px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}

var answers = [“D”,”D”,”A”,”D”,”C”,”A”,”A”,”A”,”B”,”B”,”D”,”B”,”D”,”C”,”C”], tot = answers.length;

function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}

function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only

return score;
}

function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}

$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();

$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");

$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
quizStop();

});

$('#reset').click(function(event) {

quizReset();

});
});

Q1. A can do a piece of work in 24 days, B in 52 days and C in 64 days. All begin to do it together, but A leaves after 6 days and B leaves 6 days before the completion of the work. How many days did the work last?

A


एक काम 24 दिनों में कर सकता है, B इसे 52 दिनों में और C, 64 दिनों में कर सकता है। सभी एक साथ काम करना आरम्भ करते हैं, लेकिन A, 6 दिन बाद काम छोड़ देता है और B, काम पूरा होने से 6 दिन पहले काम छोड़ देता है। तो काम कितने दिनों में समाप्त होता है?

15
20
18
720/29
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_40.1

Q2. P, Q, R are employed to do a work for Rs 5750. P and Q together finished 19/23 of work and Q and R together finished 8/23 of the work. 


Wage of Q, in rupees, is?

P, Q, R को 5750 रु में एक काम करने के लिए नियुक्त किया जाता है। P और Q एकसाथ इस काम का 19/23 भाग एवं Q और R एकसाथ इसका 8/23 भाग समाप्त कर सकते हैं तो Q का वेतन रु में ज्ञात कीजिए।

2850
3750
2750
1000
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_50.1

Q3. A cistern has 3 pipes A, B and C. A and B can fill it in 3 and 4 hours respectively, and C can empty it in 1 hour. If the pipes are opened at 3 p.m., 4 p.m. and 5 p.m. respectively on the same day, the cistern will be empty at?

एक हौज में 3 पाइप A, B और C हैं। A और B इसे क्रमश: 3 और 4 घंटे में भर सकते हैं। यदि पाइप C इसे 1 घंटे में खाली कर सकता है। यदि पाइपों को एक ही दिन क्रमश: 3 बजे, 4 बजे और 5 बजे खोला जाता है, तो हौज किस समय खाली होगा?

7 : 12 p.m.
7 : 15 p.m.
7 : 10 p.m.
7 : 18 p.m.
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_60.1

Q4. If A works alone, he would take 4 days more to complete the job than if both A and B worked together. If B worked alone, he would take 16 days more to complete the job than if A and B work together. How many days would they take to complete the work if both of them worked together? 


यदि A अकेले काम करता है, तो उसे एक काम पूरा करने में लगने वाला समय इसी काम को A और B द्वारा मिलकर करने में लगे समय से 4 दिन अधिक है। यदि B को अकेले इस काम को समाप्त करने में लगा समय, A और B द्वारा मिलकर करने में लगे समय से 16 दिन अधिक है। यदि वे दोनों साथ में काम करते हैं तो वह काम कितने दिनों में समाप्त करेंगे?

10 days
12 days
6 days
8 days
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_70.1

Q5. 250 men can finish a work in 20 days working 5 hours a day. To finish the work within 10 days working 8 hours a day, the minimum number of men required is.?

250 व्यक्ति एक कार्य प्रतिदिन 5 घंटे काम करते हुए 20 दिनों में पूरा कर सकते हैं। प्रतिदिन 8 घंटे काम करते हुए कार्य 10 दिनों में समाप्त करने के लिए आवश्यक व्यक्तियों की न्यूनतम संख्या बताइये?

310
300
313
311
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_80.1

Q6. 2 men and 5 women can do a work in 12 days. 5 men and 2 women can do that work in 9 days. Only 3 women can finish the same work in ? 


2 पुरुष और 5 महिलाएं एक काम को 12 दिनों में कर सकती हैं। 5 पुरुष और 2 महिलाएं इसे 9 दिनों में कर सकती हैं। इसी काम को केवल 3 महिलाएं कितने समय में पूरा करेंगी?

36 days
21 days
30 days
42 days
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_90.1

Q7. By selling an article at 3/4th of the marked price, there is a gain of 25%. The ratio of the marked price and the cost price is ? 


एक वस्तु को इसके अंकित मूल्य के 3/4 में बेचने से, 25% का लाभ होता है। अंकित मूल्य और क्रय मूल्य का अनुपात कितना है?

5 : 3
3 : 5
3 : 4
4 : 3
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_100.1

Q8. A and B earn in the ratio 2 : 1. They spend in the ratio 5 : 3 and save in the ratio 4 : 1. If the total monthly savings of both A and B are Rs 5,000, the monthly income of B is ?

A और B, 2 : 1 के अनुपात में अर्जित करते हैं। वे 5 : 3 के अनुपात में व्यय करते हैं और 4 : 1 के अनुपात में बचत करते हैं। यदि A और B की कुल मासिक बचत 5,000 रु है, तो B की मासिक आय कितनी है?

Rs 7,000
Rs 14,000
Rs 5,000
Rs 10,000
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_110.1

Q9. The ratio of the sum of two numbers and their difference is 5 : 1. The ratio of the greater number to the smaller number is? 


दो संख्याओं के योग एवं उनके अंतर का अनुपात 5 : 1 है। बड़ी संख्या का छोटी संख्या से अनुपात ज्ञात कीजिए?

2 : 3
3 : 2
5 : 1
1 : 5
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_120.1

Q10. Successive discounts of 10%, 20% and 50% will be equivalent to a single discount of ?

10%, 20% और 50% की तीन क्रमागत छूट किस एकल छूट के बराबर होगी?

36%
64%
80%
56%
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_130.1

Q11. A mixture contains 80% acid and rest water. Part of the mixture that should be removed and replaced by same amount of water to make the ratio of acid and water 4 : 3 is ? 


एक मिश्रण में 80% अम्ल है और शेष पानी है। मिश्रण का वह भाग ज्ञात कीजिए जिसे निकाल कर इतनी ही मात्रा में पानी से प्रतिस्थापित कर दिए जाने पर अम्ल और पानी का अनुपात 4 : 3 हो जाता है।

1/3 rd
3/7 th
2/3 rd
2/7 th
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_140.1

Q12. An employer reduces the number of his employees in the ratio 9 : 8 and increases their wages in the ratio 14 : 15. If the original wage bill wage Rs 18,900. Find the ratio in which the wage bill is decreased? 


एक नियोक्ता अपने कर्मचारियों की संख्या को 9 : 8 के अनुपात में घटाता है और उनके पारिश्रमिक में 14 : 15 के अनुपात में वृद्धि करता है। यदि मूल पारिश्रमिक बिल 18,900 रु. था, तो ज्ञात कीजिए कि पारिश्रमिक बिल किस अनुपात में घटेगा?

20 : 21
21 : 20
20 : 19
19 : 21
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_150.1

Q13. The batting average for 40 innings of a cricketer is 50 runs. His highest score exceeds his lowest score by 172 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 38 innings is 48 runs. The highest score of the player is ? 


एक क्रिकेटर का 40 पारियों में बल्लेबाजी औसत 50 रन है। उसके उच्चतम रन, उसके न्यूनतम रन से 172 रन अधिक हैं। यदि इन दो पारियों को हटा दिया जाए तो शेष 38 पारियों का औसत 48 रन है। उस खिलाड़ी के उच्चतम रन कितने हैं?

165
170
172
174
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_160.1

Q14. A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the ratio 7 : 2 and 7 : 11 respectively. If equal quantities of the alloys are melted to form a third alloy C, the ratio of gold and copper in C will be? 


A और B, सोने और तांबे धातु को क्रमश: 7 : 2 और 7 : 11 के अनुपात में मिलाकर निर्मित की गई दो मिश्रधातुएँ हैं। यदि इन मिश्रधातुओं की बराबर मात्रा को पिघलाकर एक तीसरी मिश्रधातु C निर्मित की जाती है, तो मिश्रधातु C में सोने और तांबे का अनुपात होगा?

5 : 7
5 : 9
7 : 5
9 : 5
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_170.1

Q15. In a laboratory, two bottles contain mixture of acid and water in the ratio 2 : 5 in the first bottle and 7 : 3 in the second. The ratio in which the contents of these two bottles be mixed such that the new mixture has acid and water in the ratio 2 : 3 is? 


एक प्रयोगशाला में, दो बोतलों में अम्ल और पानी का मिश्रण, पहली बोतल में 2:5 के अनुपात में और दूसरी बोतल में 7:3 के अनुपात में है। इन दो बोतलों के मिश्रण को किस अनुपात में मिलाया जाए ताकि नए मिश्रण में अम्ल और पानी का अनुपात 2:3 हो जाए?

4 : 15
9 : 8
21 : 8
1 : 2
Solution:

Maths tod of 07.12.2017_180.1

               

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?