Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_00.1
Latest SSC jobs   »   Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM

Q1. In four consecutive prime numbers that are in ascending order, the product of the first three is 385 and that of the last three is 1001. The largest given prime number is? 


चार क्रमिक संख्याओं में, जो कि बढ़ते क्रम में हैं, प्रथम तीन संख्याओं का गुणनफल 385 है और अंतिम तीन संख्याओं का गुणनफल 1001 है। दी गई सबसे बड़ी अभाज्य संख्या है?

11
13
17
19
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_40.1

Q2. There are five bells which start ringing together at intervals of 3, 6, 9, 12 and 15 seconds respectively. In 36 minutes, how many times will the bells ring simultaneously ? 


पांच घंटियाँ हैं, जो क्रमशः 3, 6, 9, 12 और 15 सेकण्ड के अंतराल पर बजना प्रारंभ करती हैं। 36 मिनट में, वह घंटियाँ कितनी बार एक-साथ बजेंगीं?

13
12
6
5
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_50.1

Q3. A wall clock gains 2 minutes in 12 hours, while a table clock loses 2 minutes every 36 hours. Both are set right at 12 noon on Tuesday. The correct time when both show the same time next would be? 


एक दीवार घड़ी प्रत्येक 12 घंटे में 2 मिनट आगे हो जाती है, जबकि एक मेज घड़ी प्रत्येक 36 घंटे में 2 मिनट पीछे हो जाती है। दोनों को मंगलवार को दोपहर 12 बजे सही सेट किया गया। वह सही समय, जब दोनों घड़ियाँ अगली बार समान समय दर्शायेंगी?

12.30 at night, after 130 days
12 noon, after 135 days
1.30 at night, after 130 days
12 midnight, after 135 days
Solution:

The wall clocks gains 6 min in 36 hours, while table watch loses 2 min. in 36 hour.Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_60.1

Q4. A and B started a business by investing Rs. 3,50,000 and Rs. 1,40,000 respectively. A gets 20% of the yearly profit for managing the business. Thereafter the profit is divided in the ratio of the capital. If A receives totally Rs. 38,000 more than B at the end of a year, then the total profit is? 


A और B ने क्रमशः 3,50,000 रु. और 1,40,000 रु. का निवेश करके एक व्यवसाय शुरू किया। A व्यवसाय के प्रबंधन के लिए वार्षिक लाभ का 20% प्राप्त करता है। उसके बाद लाभ को पूँजी के अनुपात में बांटा गया। यदि A, वर्ष के अंत में B से कुल 38,000 रु. अधिक प्राप्त करता है, तो कुल लाभ है?

Rs. 28,000
Rs. 2,80,000
Rs. 1,05,000
Rs. 70,000
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_70.1

Q5. A does one-fifth of a work in a week. B finishes the same in a fortnight. B starts the work and works only for 3 days. Thereafter A completes the job. He will finish it in? 


A एक सप्ताह में एक कार्य का 1/5 करता है। B समान कार्य को एक पखवाड़े में पूरा करता है। B कार्य करना प्रारंभ करता है और केवल 3 दिन कार्य करता है। उसके बाद A कार्य पूरा करता है। वह इसे कितने दिनों में पूरा करेगा?

10 days
7 days
12 days
28 days
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_80.1

Q6. A tank can be filled by pipe A in 2 hours and pipe B in 6 hours. At 10 A.M. pipe A was opened. At what time will the tank be filled if pipe B is opened at 11 A.M. ? 


एक टंकी को पाइप A द्वारा 2 घंटे में भरा जा सकता है और पाइप B द्वारा 6 घंटे में। 10 पूर्वाह्न पाइप A को खोल दिया गया। यदि पाइप B को 11 पूर्वाह्न खोला गया, तो वह टंकी किस समय पर भर जायेगी?

12.45 A.M.
5 P.M
11.45 A.M.
12 P.M.
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_90.1

Q7. A swimming pool has 3 drain pipes. The first two pipes A and B, operating Simultaneously, can empty the pool in half the time that C, the 3rd pipe, alone takes to empty it. Pipe A, working alone, takes half the time taken by pipe B. Together they take 6 hours 40 minutes to empty the pool. Time taken by pipe A to empty the pool, in hours, is? 


एक स्विमिंग पूल में 3 निकासी पाइप हैं। पहले दो पाइपों A और B को, एकसाथ संचालित करके, पूल को उससे आधे समय में खाली किया जा सकता है, जितना समय तीसरा पाइप, C, अकेले इसे खाली करने में लेता है। पाइप A, अकेले कार्य करके, पाइप B द्वारा लिए गए समय से आधा समय लेता है। वे मिलकर पूल को खाली करने में 6 घंटे 40 मिनट लेते हैं। पूल को खाली करने में पाइप A द्वारा लिया गया समय, घंटे में, है?

15
10
30
7
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_100.1

Q8. A can do a certain work in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days will B and A together take to do the same job ? 


A एक निश्चित कार्य को 12 दिनों में कर सकता है। B, A से 60% अधिक कार्यकुशल है। B और A मिलकर समान कार्य को करने में कितने दिन लेंगे?

80/13
70/13
75/13
60/13
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_110.1

Q9. 2 men and 4 boys can do a piece of work in 10 days, while 4 men and 5 boys can do it in 6 days. Men and boys are paid wages according to their output. If the daily wage of a man is Rs. 40, then the ratio of daily wages of a man and a boy will be ? 


2 पुरुष और 4 लड़के एक कार्य को 10 दिनों में कर सकते हैं, जबकि 4 पुरुष और 5 लड़के इसे 6 दिनों में कर सकते हैं। पुरुष और लड़कों को उनके आउटपुट के अनुसार मजदूरी का भुगतान किया गया। यदि एक पुरुष की दैनिक मजदूरी 40 रु. है, तो एक पुरुष और एक लड़के की दैनिक मजदूरी का अनुपात होगा?

5 : 3
5 : 2
7 : 4
7 : 3
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_120.1

Q10. A fan in a shop is offered at a discount of 10%. It is sold during clearance sale at 6% discount over the already discounted price at Rs. 846. The original marked price of the fan is ?


एक दुकान में एक पंखे पर 10% की छूट दी जाती है। इसे क्लियरेंस सेल के दौरान, पहले से ही छूट दिए गए मूल्य पर 6% छूट देकर 846 रु. में बेचा गया। उस पंखे का वास्तविक अंकितमूल्य है?

Rs. 1125
Rs. 946
Rs. 850
Rs. 896
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_130.1

Q11. A trader allows a trade discount of 20% and a cash discount of 6¼% on the marked price of the goods and gets a net gain of 20% of the cost. By how much above the cost should the goods be marked for the sale ? 

एक व्यापारी वस्तुओं के अंकित मूल्य पर 20% की व्यापार छूट और 6 ¼% की एक नकद छूट देता है और लागत का शुद्ध 20% लाभ प्राप्त करता है। बिक्री के लिए वस्तुओं पर कितना अधिक मूल्य अंकित करना चाहिए?

40%
50%
60%
70%
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_140.1

Q12. Tarun bought a T.V. with 20% discount on the labeled price. Had he bought it with 25% discount, he would have saved Rs. 500. At what price did he buy the T.V. ? 

तरुण ने एक टीवी सूची मूल्य पर 20% छूट पर खरीदा। यदि वह इसे 25% की छूट पर खरीदता, तो उसे 500 रु. की बचत होती। उसने वह टीवी किस मूल्य पर खरीदा?

Rs.7,500
Rs. 8,500
Rs. 8,000
Rs. 7,400
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_150.1

Q13. Two vessels contain milk and water in the ratio 3 : 2 and 7 : 3. Find the ratio in which the contents of the two vessels have to be mixed to get a new mixture in which the ratio of milk and water is 2 : 1? 


दो बर्तनों में दूध और पानी का अनुपात 3 : 2 और 7 : 3 है। दोनों बर्तनों की सामग्री को किस अनुपात में मिलाया जाना चाहिए, ताकि नए मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात 2 : 1 हो?

2 : 1
1 : 2
4 : 1
1 : 4
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_160.1

Q14. The students in three classes are in the ratio 4 : 6 : 9. If 12 students are increased in each class, the ratio changes to 7 : 9 : 12. Then total number of students in the three classes before the increase is ? 


तीन कक्षाओं में विद्यार्थियों का अनुपात 4 : 6 : 9 है। यदि प्रत्येक कक्षा में 12 विद्यार्थी बढ़ गए, तो अनुपात बदलकर 7 : 9 : 12 हो गया। तो वृद्धि से पहले तीनों कक्षाओं में विद्यार्थियों की कुल संख्या थी?

95
76
100
114
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_170.1

Q15. There is a ratio of 5 : 4 between two numbers. If 40 percent of the first is 12, then 50% of the second number is? 


दो संख्याओं का अनुपात 5 : 4 है। यदि पहली संख्या का 40 प्रतिशत 12 है, तो दूसरी संख्या का 50% है?

12
24
18
20
Solution:

Maths TOD 08.12.2017 for SSC EXAM_180.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?