Indian Railway Quiz Questions and Answers 12th Jan 2016

1. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975



2. Who is the founder of Mahabalipuram ?
(a) Rajaraja Chola
(b) Mahendra Varman
(c) Narsimha Varman
(d) Narsimha Chola

3. The 189th member of United Nations is

(a) Palau

(b) Tuvalu
(c) Soloman Islands
(d) Nauru

4. When was Burma separated from India

(a) 1947

(b) 1942
(c) 1937
(d) 1932

5. Which of the following country has more than 55,000 lakes?

(a) Poland

(b) Denmark
(c) Finland
(d) Norway

6. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?

(a) 1965 

(b) 1963 
(c) 1967 
(d) 1965

7. Where is the headquarters of Central Railway situated?

(a) Mumbai (V.T) 

(b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior
(d) Gorakhpur

8. Anti-knocking can be lessened by

(a) Iso Octane 

(b) N Heptane
(c) TEL 
(d) Benzene

9. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.

(a) CO 

(b) N2O
(c) NO 
(d) F2O

10. Which of the following is used in photography?

(a) Silver Bromide 

(b) Sodium Bromide
(c) Potassium Chloride 
(d) Sodium Sulphate

11. Germany : Mark :: Morocco : ? 

(a) Dollar

(b) Lira 
(c) Dirham
(d) Kroon 

12. LIEF : USQO : QOMK : ? 

(a) QPSR

(b) PNMK 
(c) VTRP
(d) YXWU 

13. A number when divided by 91 gives a remainder 17. When the same number is divided by 13, the remainder will be: 

(a) 0

(b) 4 
(c) 6
(d) 3  

14. When 60% of a number is subtracted from another, the second number reduces to its 52%; the ratio of the first number to the second number is : 

(a) 6 :5  

(b) 5 : 3  
(c) 5 : 4
(d) 4 : 5

15.If the sum of the two numbers is 120 and their quotient is 5, then the difference of the two numbers is : 

(a) 115

(b) 100 
(c) 80
(d) 72  

Answer Key:
1. d
2. c
3. b
4. c
5. c
6. d
7. a
8. a
9. d
10. a
11. c
12. c
13. b
14. d
15. c