Indian Railway Quiz Questions and Answers-9

1. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years


2. The “Common Wealth Games 2002” will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra


3. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947


4. The “Killer Instinct” is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain


5. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank


6. Which of the following is used in accumulator cell?
(a) Copper 
(b) Iron
(c) Lead 
(d) Zinc


7. Choose the wrong statement :
(a) Single magnetic poles can exist
(b) Magnetic poles are always of equal strength
(c) Like poles repel each other
(d) None of these


8. Laws of electrolysis are given by:
(a) Farady 
(b) Maxwell
(c) Lenz 
(d) Bohr


9. Flemings left hand rule is used to fine out:
(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these


10.When 60% of a number is subtracted from another, the second number reduces to its 52%; the ratio of the first number to the second number is : 
(1) 6 :5  
(2) 5 : 3  
(3) 5 : 4
(4) 4 : 5


11.If the sum of the two numbers is 120 and their quotient is 5, then the difference of the two numbers is : 
(1) 115
(2) 100 
(3) 80
(4) 72  


12.The ratio of height and the diameter of a right circular cone is 3 : 2 and its volume is 1078 cc, then (taking π=22/7) its height is: 
(1) 7cm
(2) 14 cm 
(3) 21 cm
(4) 28 cm 


13. 4, 9, 19, 39, ? 
(1) 49
(2) 59 
(3) 79
(4) 89 


14. Z, U, Q, ?, L 
(1) I
(2) K 
(3) M
(4) N 


15. 3, 6, 8, 16, 18, ? 
(1) 28
(2) 34        
(3) 36
(4) 54 


Answers Key:
1. A
2. B
3. B
4. C
5. C
6 .C
7. A
8. A
9. C
10. D
11. C
12. C
13. C
14. D
15. C