INDIAN RAILWAY QUIZ – 5


1. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia
2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal
3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune
4. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury
5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km
6. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore 
(b) Secundrabad 
(c) Chennai 
(d) Vadodara
7. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow 
(b) Bangalore 
(c) Pune 
(d) New Delhi
8. The simple interest on a certain sum at the rate of4% per an num in 4 years Is Rs. 80 more than the simple interest on the same sum at 5% per annum af ter 3 years. The sum is
(1) Rs. 7000
(2) Rs. 7,500
(3) Rs. 8000
(4) R 8,500
9. A shopkeeper earns 20%, by allowing a discount of 10% on the marked price of an article. An article is marked at Rs. 280, its actual price is
(1) Rs. 195
(2) Rs, 200
(3) Rs. 225
(4) Rs. 215
10. Ram bought 1600 eggs at the rate of Rs. 3.75 per dozen. He sold 900 of them at 2 eggs for Re 1 and the remaining at 5 eggs for Rs. 2. Find his loss or gain per cent.
(1) 40%
(2) 45%
(3) 42%
(4) 46%
11. In an election a candidate gets 40% of votes polled and is defeated by the winning candidate by 298 votes. Find the total number, of votes polled.
(1) 1360
(2) 1490
(3) 1520
(4) 1602
12. Two numbers are less than the third number by 30% and 37% respectively. By what percent is the second number less than the first number?
(1) 15%
(2) 10%
(3) 25%
(4) 20%
13. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alpha bet ?
(A) None
(B) 2
(C) 3
(D) 4
14. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—
(A) (17, 21, 29)
(B) (31, 37, 49)
(C) (13, 15, 23)
(D) (41, 43, 47)
Directions—What should come in place of question mark (?) in the following number series ?
15.       13    13    65   585    7605    129285     …?…
(A) 2456415
(B) 2235675
(C) 2980565
(D) 2714985

ANSWER KEY:
1.D
2.B
3.C
4.C
5.B
6.D
7.A
8.C
9.B
10.D
11.B
12.B
13.B
14.D
15.D














ssc-cgl