INDIAN RAILWAY QUIZ

Dear SA’ians,
As We have a huge number of Railway Recruitment in different zone on different designations like ASM, TC, Commercial Apprentice, Traffic Apprentice and many more. The exam pattern of RRB Boards is quite similar to SSC but have some variations question standard. By today SA team is going to initiate a special quiz for Railway, which comprises of Maths, Reasoning, General Study Test. Railway quiz will be helpful for all competitive exams.
 And one more thing is that all of you know, only study is not enough to crack the exam , its up to your practice…!!



1. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve 
(b) Transition curve
(c) Summit curve 
(d) Valley curve
2. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge 
(b) Curves 
(c) Branching 
(d) Tangents
3. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
4. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station 
(b) flag station
(c) way side station 
(d) junction station
5. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm 
(b) 30 cm 
(c) 15 cm 
(d) 10 cm
6. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart 
(b) Track chart
(c) Hallade chart 
(d) Vibro chart
7. The most common system of signaling in India is the …… system.
(a) automatic block 
(b) section clear system
(c) absolute block 
(d) pilot guard system
8. The feeder gauge …. is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m 
(b) 0.792 m 
(c) 1 m 
(d) 1.676 m
9. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt 
(b) Eye bolt 
(c) Rag bolt 
(d) Fish bolt
10. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient 
(b) Pusher gradient
(c) Steep gradient 
(d) Momentum gradient
11. Points and crossings are provided for change of ….on permanent ways.
(a) gauge 
(b) direction and gradient
(c) direction 
(d) gradient
12. In locomotive ‘hunting’ is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
13. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails 
(b) Roaring rails
(c) Creep rails 
(d) Bucking rails
14. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m 
(b) 1.676 m 
(c) 0.6096 m 
(d) 0.792 m
15. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks should be:
(a) 4.38 m 
(b) 3.35 m 
(c) 1.83 m 
(d) 2.25 m

ANSWER KEY:-
01.B
02.B
03.C
04.D
05.A
06.C
07.C
08.A
09.B
10.B
11.C
12.D
13.A
14.B
15.B