INDIAN POLITY QUIZ

1. The Fundamental Duties of Indian citizens are contained in :
(a) part I of the Constitution
(b) part III of the Constitution
(c) part IV-A of the Constitution
(d) none of the above parts of the Constitution

2. Who of the following was not a member of the Drafting Committee of the Indian Constitution?
(a) B.R. Ambedkar
(b) K.M. Munshi
(c) Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Mahatma Gandhi

3. Which one of the following qualifications for the office of the Vice-President of India has been wrongly listed?
(a) he must be a citizen of India
(b) he must have completed the age of thirty-five years
(c) he must be a member of the Rajya Sabha
(d) he must not hold any office of profit under the Government of India or the Government of any State or under any local or other authority, subject to the control of said governments

4. The Speaker of the Legislative Assembly can be removed from the office before his normal term by :
(a) the Chief Minister
(b) the Governor
(c) the Legislative Assembly by passing a resolution by a majority or its total membership.
(d) none of the above

5. The vacancy in the office of the President must be filled up within :
(a) 90 days
(b) 6 months
(c) one year
(d) the period decided by the Parliament

6. The Union Government can give directions to the State Governments :
(a) only with regard to subjects in the Union List
(b) only with regard to subjects in the Concurrent List
(c) even with regard to the subjects in the State List
(d) none of the above

7. The Directive Principles were incorporated in the Constitution with a view to :
(a) ensure a democratic government in the country
(b) provide a strong central government
(c) establish welfare state
(d) raise the living standard of the weaker sections of society

8. The Quorum for the meetings of the Legislative Assembly is :
(a) one-tenth of the total membership or ten
(b) ten
(c) 25
(d) determined by the Speaker

9. In the Rajya Sabha the states have been :
(a) given seats in accordance with their population
(b) equal representation
(c) given seats on the basis of population and economic position
(d) given seats on the basis of present economic status

10. The maximum representation in Rajya Sabha has been given to the state of :
(a) Uttar Pradesh
(b) West Bengal
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh as well as West Bengal


ANSWER KEY:
1.c
2.d
3.c
4.c
5.b
6.c
7.c
8.a
9.a 
10.a

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?