Indian Polity Quiz for SSC CGL & Railways Exam

1. In the Parliament, what is the meaning of the Government Bill—
(A) Bill presented by Ruling Party member
(B) Bill approved by the Government
(C) Only the Prime Minister presents the Bill
(D) A Bill introduced by any Minister in either of the Houses of the Parliament

2. Who has the authority to call a joint sitting of the two Houses of Parliament—
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Member of Lok Sabha
(D) Member of Rajya Sabha
3. Who appoints Ad hoc Committee on Parliament—
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Chairman of Rajya Sabha
(C) A & B
(D) None of the above
4. Which constitutional article emopowers amendment in the Constitution of India—
(A) Article 368
(B) Article 356
(C) Article 357
(D) Article 359
5. Under which Chief Justice of India, the Constitution Bench described the basic structure of the Constitution for the first time—
(A) Mr. Justice J. M. Shelat
(B) Mr. Justice J. S. Verma
(C) Mr. Justice C. J. Sikri
(D) Mr. Justice K. V. Chandrachud
6. Who has the power to declare that citizen has no right to move any court for the enforcement of the rights conferred by Part 3 of Fundamental Rights during the course of emergency—
(A) Executive
(B) President
(C) Governor
(D) Prime Minister

7. Which Fundamental Rights article is enforceable during the period of emergency—
(A) 20
(B) 21
(C) A & B
(D) None of the above
8. Standing Committees in Lok Sabha are—
(A) Business Advisory Committee & Committee of Privileges
(B) Committee on Absence of Members from the sitting of the House & Committee on Estimates
(C) Committee on Government assurances and Committee on papers laid on the Table
(D) All the above
9. Who restored the Judicial Review power of Judiciary under Indian Constitution—
(A) Supreme Court of India
(B) High Court
(C) Chief Metropolitan Magistrate
(D) District Court
10. Which constitutional article defines protection of President and Governors—
(A) Article 362
(B) Article 363
(C) Article 368
(D) Article 361
Answers:
1.(D) 
2.(B)
3.(C)
4.(A)
5.(C)
6.(B) 
7.(C)
8.(D)
9.(A)

10.(D)



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD