Indian Polity Quiz for SSC CGL & Railways Exam

1. The Preamble of the Constitution declares India a 
(a) sovereign Democratic Republic
(b) sovereign Socialist Democratic Republic
(c) sovereign Socialist, Secular Democratic Republic 
(d) Sovereign Republic 

2. The Governor of a State exercises his discretionary powers:
(a) on the advice of the Chief Minister 
(b) on the advice of his Personal Secretary
(c) on the advice of the State Council of Ministers
(d) on his own
3. Generally the gap between the two sessions of the Parliament should one be more than:
(a) three months
(b) six months
(c) one year
(d) two years
4. The Chief Minister is generally:
(a) a member of the Legislative Assembly
(b) a member of the Legislative Council
(c) not a member of either House of State Legislature
(d) None of the above
5. If a Governor acts as the Governor of more than one State :
(a) his salary is paid by the Central Government
(b) his salary is paid by the State where his headquarter is located
(c) he gets one and a half time his normal salary
(d) his salary is shared by the concerned States in equal proportion

6. The Constitution of India is rigid in the sense that :
(a) no portion of the Constitution can be amended without the consent of the States
(b) two-thirds majority of the Parliament is needed for amendment to the Constitution
(c) the states alone can initiate amendments
(d) none of the above
7. The Constitution of India divided the powers between the Centre and States :
(a) by dividing the powers in two Lists
(b) by dividing the powers in three Lists
(c) by defining powers of Centre and leaving the rest with the States
(d) by defining powers of the States and leaving the rest with the Centre
8. The Right to Constitutional Remedies means :
(a) the right of the citizens to request the Parliament to amend the Constitution
(b) the right of Indian citizens to mobilise public opinion in favour of some constitutional amendments
(c) right of citizens to disobey the Constitution under certain circumstances
(d) right to move the courts for the enforcement of fundamental rights granted by the Constitution

9. Which on of the following is not treated as lack of confidence in the Council of Ministers?
(a) reduction in demands presented by the Ministers
(b) passage of a vote of no-confidence against any one Minister
(c) refusal of supplies
(d) pressurising a Minister to modify the proposals submitted by him

10. The advice tendered by the Supreme Court to the President :
(a) is binding on him
(b) is not binding on him
(c) has binding nature with regard to certain categories of matters
(d) none of the above

Answers:
1. c
2. d
3. b
4. a
5. d
6. d
7. b
8. d
9. d

10.b




×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD