Indian Polity Quiz for SSC CGL 2016 & Railways Exam

Dear Readers,We are providing you a Polity Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

 



1.Who among the following leaders is considered the godfather of Pakistan?
(a) Rehmat Ali
(b) Mohammad Ali Jinnah
(c) Iqbal
(d) Sir Wazir Hussain


2.The States Reorganisation Bill was passed by the Parliament in
(a) 1950
(b) 1956
(c) 1957
(d) 1962


3.At the Third Reading of the Bill :
(a) the committee chairman presents his report
(b) the Bill is discussed clause by clause
(c) no substantive amendment to the Bill is pro-posed
(d) the dissenting report is submitted
 

4.The Right against exploitation in the Fundamental Rights has been given to
(a) children
(b) labourers
(c) govt. servants
(d) legislators
 

5.The value of votes of the MLAs for the election of the President is different in order to :
(a) give greater weight to highly populated states
(b) safeguard the interests of smaller states
(c) keep the total value of the MLAs votes less than the total value of MPs votes
(d) maintain uniformity in the scale of representation of the different states
 

6.The President can declare national emergency :
(a) only in case of foreign attack
(b) only in case of armed rebellion
(c) if he is satisfied that a great threat exists to the security of India either due to war or external aggression or armed rebellion
(d) none of the above
 

7.Which one of the following functions of the Vice-President as ex-officio Chairman of the Rajya Sabha has been wrongly listed ?
(a) he presides over the meetings of the Rajya Sabha and conducts its business
(b) he protects the privileges of the members of Rajya Sabha
(c) he can dissolve the Rajya Sabha
(d) he acts as the spokesman of Rajya Sabha before the President and the Lok Sabha
 

8.The State Legislature consists of :
(a) Legislative Assembly only
(b) Legislative Assembly and the Legislative Council, if there is one
(c) the Legislative Assembly and the Council of Ministers
(d) the Governor, the Legislative Assembly and the Legislative Council, if there is one
 

9.The Vice-President of India can be removed from his office before the expiry of his term if :
(a) the Rajya Sabha passes a resolution by a majority of its members and the Lok Sabha agrees with the resolution
(b) if the Supreme Court of India recommends his removal
(c) the President so desires
(d) none of the above
 

10. ‘Education’ which was initially a state subject was Indian Polity and Economy transferred to the Concurrent List by the :
(a) 24th Amendment
(b) 25th Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 44th, Amendment 

Answers will be provided soon

1.(a)
2.(b)
3.(c)
4.(a)
5.(d)
6.(c)
7.(c)
8.(d)
9.(a)
10.(c)

http://www.sscadda.com/p/civics-polity-quiz.html




Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD