Indian Polity Quiz for SSC CGL 2016 & Railways Exam

Dear Readers,

As SSC CGL And Railways exam notification is out , We are providing you Poilty quiz which could be asked under GA section.

1.The President can seek advice of the Supreme Court :
(a) with regard to appointment of high officials
(b) for enactment of laws on subjects enumerated in the State List
(c) regarding constitutionality or otherwise of a law under enactment
(d) on all the above matters
2.Which one of the following financial power is not enjoyed by the Governor?
(a) all the demands for grants are presented before the State Legislature on the recommendation of the Governor
(b) he is incharge of the Contingency Fund of the State and can make advances out of it to meet unforeseen expenditure
(c) the supplementary grants, if any, are presented before the State Legislature on the recommendation of the Governor
(d) he can order the reduction of salaries and allowances of the State civil servants during the President’s rule in the State

3.Which one of the following legislative powers of the State Council of Ministers has been wrongly listed?
(a) it summons and prorogues the session of either or both the Houses of the State Legislature
(b) it determines the business and time-table of the State Legislature
(c) most of the important bills are introduced in the State Legislature by the Council of Ministers
(d) none of the above
4.Which one of the following powers of the Supreme Court of India has been wrongly listed :
(a) it appoints the judges of the High Courts
(b) it is a Court of record and enjoys all the powers of such a Court
(c) the decisions of the Supreme Court are enforceable throughout the territory of India
(d) it decides all disputes regarding the election of the President or the Vice-President
5.The subjects on which both the Centre and State Governments can legislate are contained in
(a) the Union List
(b) the State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary List
6.Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as ‘the heart and soul of the Constitution’?
(a) right of Equality
(b) right to Freedom
(c) right to Constitutional Remedies
(d) right to Freedom of Religion
203. c

7.Any case regarding the violation of the fundamental rights of a citizen goes to High Court straight because :
(a) this power has been granted by the Constitution
(b) it is difficult to decide such cases in the lower courts
(c) subordinate courts may not be able to give impartial judgement
(d) quick decision can be obtained from the High Court
8.Which one of the following categories of emergency has not been declared so far?
(a) national emergency
(b) emergency due to break down of constitutional machinery
(c) financial emergency
(d) none of the above

9.The Chairman of the Legislative Council can be removed from his office before the expiry of his normal term :
(a) by the Speaker
(b) by the Governor
(c) by the Chief Minister
(d) none of the above
10.Which state among the following has unicameral legislature?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) U.P


Answers:
1.  c
2. d
3. a
4. a
5. c
6. c
7. a
8.c 
9.d 
10.b


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD