Indian Polity : Quiz

1. Once a Budget has been presented in the Parliament, the government has to get all money bills related to the union budget passed within __?
 [A]30 Days
[B]60 Days
[C]75 Days
[D]90 Days


2. With reference to the Sindhi, Sanskrit and Kashmiri languages, which among the following statements is/ are correct? 
1. All these languages have been included in the 8th Schedule of Constitution of India 
2. All these languages are not the official languages of any state in India 
3. All these languages are classical languages of India
 Choose the correct option from the codes given below:
 [A]Only 1 & 2
 [B]Only 2 & 3
 [C]Only 1 & 3
 [D]1, 2 & 3

3. Which of the following were the first two states in India which established Panchayati Raj in 1956? 
[A]Rajasthan and Maharastra
[B]Rajasthan and Andhra Pradesh
[C]Rajasthan and Odisha
[D]Rajasthan and Punjab

 4. Which among the following is / are parts of Nagar panchayat?
 1. Notified Area Committee 
2. Town Area Committee 
3. District Planning Committee 
Choose the correct option from the codes given below: 
[A]Only 1 & 2
[B]Only 2 & 3
[C]Only 1 & 3
[D]1, 2 & 3

 5. Which among the following political party of India has an election symbol almost close to the election symbol of Republican Party of USA? 
[A]Samajwadi party
[B]Bahujan Samaj party
[C]Janta Dal (United)
[D]Telugudesam Party

6. Via which among the following amendments of the Constitution, the territories of Goa, Daman & Diu were incorporated in the Indian Constitution? 
[A]Constitution (10th) Amendment Act 1961
[B]Constitution (12th) Amendment Act 1962
[C]Constitution (14th) Amendment Act 1962
[D]None of the above

 7. The Vice President of India is elected by the electoral collage consisting of the members of __: 
1. Rajya Sabha 
2. Lok Sabha 
3. State Legislatures 
Choose the correct option from the codes given below: 
[A]Only 1
[B]Only 1 & 2
[C]Only 2 & 3
[D]Only 1 & 4

8. With respect to the President of India, which among the following statements is / are correct? 
1. A person who has been president of India is eligible for immediate re-election 
2. A person can not hold the office of president of India for more than two consecutive terms 
Choose the correct option from the codes given below: 
[A]Only 1
 [B]Only 2
[C]Both 1 & 2
 [D]Neither 1 nor 2

9. The power to vote money for public expenditure rests in India with ___: 
1. Lok Sabha 
2. Rajya Sabha 
3. Legislative Assembly 
4. Legislative Council
 Choose the correct option from the codes given below: 
[A]Only 1 & 2
[B]Only 1 & 3
[C]Only 1, 2 & 3
[D]1, 2, 3 & 4

10. Consider the following statements: 
1. Deputy Speaker and Speaker may resign by writing to each other 
2. Attorney General and Solicitor General may resign by writing to each other Which among the above statements is / are correct? 
[A]Only 1
[B]Only 2
[C]Both 1 & 2
[D]Neither 1 nor 2

11. The President of India can nominate ___members in Lok Sabha and __ members in Rajya Sabha.
[A]12, 2
[B]2, 12
[C]2, 10
[D]10, 2

12. The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:
[A]A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
[B]A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
[C]A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair
[D]A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

13. Jurisdiction of which among the following high courts covers the Union Territory of Lakshadweep? 
[A]Tamil Nadu High Court
[B]Kerala High Court
[C]Kolkata High Court
[D]Bombay High Court

14. The number of judges can be altered in the Supreme Court by __: 
[A]Presidential Order
[B]Parliament by Law
[C]Supreme Court by Notification
[D]Central Government by notification

15. How long a person should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?
[A]10 Years
[B]15 Years
[C]12 Years
[D]5 Years

Answers  
1. C
2. A
3. B
4. A
5. B
6.B
7. B
8. A
9. B
10. A
11. B
12. C
13. B
14. B
15. A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

34 Comments

  1. Wants Feminism to be the ultimate goal of the society..
    Women – "Strongest Part of this World".
    Persons speaking against women and assuming them as weaker part of the society should be given no place in society of our Culture.
    These lawyers are doing injustice to the society and finally to country by speaking such misogynistic statements.
    They don't deserve to be the "Lawyers" but "KAYARS" in Hindi.

  2. Sagar as per my knowledge, if you are from CS or IT Branch, you don't need to have B. Ed. degree to appear for CTET. But still mail me your e mail ID at ayushi.jain@sscadda.com. I will look into it and if I get some information regarding it,I will mail you what you need to do!!

  3. After clear ibps po, clerk,sbi associate po, agri insurance …..my next target is ssc cgl and ctet……………….mam please open coaching institute in Haldwani……there is only one coaching in haldwani that is Mahendra.which is useless have joined and left…..mam please…………..

  4. actually I was looking for correct explanation…if u can't…its alright….just keep cool…anyways thanks

  5. Plz qns 2.
    As Sanskrit is the second official language of uttarakhand….. please check it

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD