Important Static Questions for SSC & Railway Exam 2018: 8 December

Dear Readers, SSC CPO, CGL & Railway Examinations will be conducted in online mode. Static GK is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important static questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name of the parliament of China is……
चीन की संसद का नाम …… है

(a) Diet/डाइट
(b) Congress/कांग्रेस
(c) National People’s Congress/नेशनल पीपल्स कांग्रेस
(d) Seimas/सीमास
Solution:

The National People’s Congress (usually abbreviated NPC) is the national legislature of the People’s Republic of China.

Q2. Kaiga Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state?
काइगा परमाणु ऊर्जा संयंत्र निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?

(a) Odisha/ओडिशा
(b) Rajasthan/राजस्थान
(c) Tamil Nadu/तमिलनाडु
(d) Karnataka/कर्नाटक
Solution:

Kaiga Generating Station is a nuclear power generating station situated at Kaiga, near the river Kali, in Uttar Kannada district of Karnataka, India. The plant has been in operation since March 2000 and is operated by the Nuclear Power Corporation of India.

Q3. Vedanthangal Bird Sanctuary is situated in which of the following Indian state?
वेदांतंगल पक्षी अभयारण्य निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?

(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Tamil Nadu/तमिलनाडु
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Odisha/ओडिशा
Solution:

The oldest water bird sanctuary in India, The Vedanthangal Bird Sanctuary was established in 1936. Located in the state of Tamil Nadu the protected area is home to more than a thousand species of birds along with several monkeys. Garganey teals, glossy ibis, grey heron, grey pelican, open-billed stork, painted stork, snake bird, spoonbill and spot bill duck are just few of the several species found here.

Q4. Mulshi Dam is in which of the following state?
मुलशी बांध निम्नलिखित राज्य में से किस राज्य में है?

(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र
Solution:

Mulshi is the name of a major dam on the Mula river in India. It is located in the Mulshi taluka administrative division of the Pune district of Maharashtra State.

Q5. In which year did Sir Edmund Hillary reach the summit of Mount Everest?
सर एडमंड हिलेरी किस वर्ष में माउंट एवरेस्ट के शिखर तक पहुंचे थे?

(a) 1952
(b) 1953
(c) 1954
(d) 1955
Solution:

Edmund Percival Hillary, born in Auckland New Zealand in the year 1919, was the first to reach the summit of Mount Everest together with Sherpa Tenzing Norgay on May 29, 1953. A man with a heart !! Died on the 11 January 2008, a sad loss to New Zealand.

Q6. Human Rights Day is on……
मानवाधिकार दिवस …… पर है

(a) 10 December/ दिसंबर
(b) 24 February/ फरवरी
(c) 15 May/ मई
(d) 21 July/ जुलाई
Solution:

The date was chosen to honour the United Nations General Assembly’s adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

Q7. Which city is served by Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport?
डॉ बाबासाहेब अम्बेडकर अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा किस शहर में स्थित है?

(a) Banglore/ बंगलौर
(b) Nashik/ नाशिक
(c) Nagpur/ नागपुर
(d) Pune/ पुणे
Solution:

Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of Nagpur, Maharashtra, India. In 2005, it was named after B. R. Ambedkar, the chief architect of the Indian Constitution.

Q8. Name of the parliament of Spain is……
स्पेन की संसद का नाम …… है

(a) Riksdag/ रिक्स्डग
(b) Congress/ कांग्रेस
(c) Eduskusta /एडूसकूसता
(d) Cortes/कोर्टेस
Solution:

The Cortes Generales is the legislature of Spain. It is a bicameral parliament, composed of the Congress of Deputies and the Senate. The Cortes has power to enact any law and to amend the constitution.

Q9. Where is the headquarter of Asian Development Bank(ADB)?
एशियाई विकास बैंक (ADB) का मुख्यालय कहां है?

(a) Kathmandu/ काठमांडू
(b) Kuala Lumpur/ कुआलालंपुर
(c) Male/माले
(d) Manila/ मनीला
Solution:

The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966 which is headquartered in Ortigas Center located in Mandaluyong, Metro Manila, Philippines, and maintains 31 field offices around the world, to promote social and economic development in Asia.

Q10. The last ruler of the Mughal dynasty was?
मुगल राजवंश का अंतिम शासक था?

(a) Babur/ बाबर
(b) Humayun/ हुमायूं
(c) Akbar/ अकबर
(d) Bahadurshah Zafar/ बहादुरशाह जफर
Solution:

Mirza Abu Zafar Sirajuddin Muhammad Bahadur Shah Zafar was the last Mughal emperor. He became the successor to his father, Akbar II with his death on 28 September 1837.

Q11. The state having maximum cities is?
किस राज्य में अधिकतम शहर हैं?

(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(d) Kerala/ केरल
Solution:

Uttar Pradesh is divided into 75 districts under 18 divisions.Uttar Pradesh is the most populous state in India. As of 2011, 64 cities in the state had a population of over 100,000 people. Kanpur is the largest city with the smallest city with a population over 100,000 people was Kakrala in Badaun district.

Q12. The national museum is located at…?
राष्ट्रीय संग्रहालय कहाँ स्थित है …?

(a) Pune/ पुणे
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Lucknow/ लखनऊ
(d) New Delhi/ नई दिल्ली
Solution:

The National Museum in New Delhi, also known as the National Museum of India, is one of the largest museums in India. Established in 1949, it holds variety of articles ranging from pre-historic era to modern works of art. It functions under the Ministry of Culture, Government of India.

Q13. The first Indian actress to have been nominated to the Rajya Sabha was?
राज्यसभा में मनोनीत होने वाली पहली भारतीय अभिनेत्री थी?

(a) Nargis Dutt/ नर्गिस दत्त
(b) Jaya Prada/ जया प्रदा
(c) Hema Malini/ हेमा मालिनी
(d) Jaya Bachan/ जया बच्चन
Solution:

In early 1970s, she became the first patron of Spastics Society of India, and her subsequent work with the organisation brought her recognition as a social worker, and later a Rajya Sabha nomination in 1980. Nargis died in 1981 of pancreatic cancer, a few days before her son Sanjay Dutt made his debut in Hindi films.

Q14. The credit of developing the polio vaccine goes to?
पोलियो टीका विकसित करने का श्रेय किसे जाता है?

(a) Alb E. Sabin/ अल्ब ई सबिन
(b) J.L. Baird/ जेएल बेयरड
(c) J. Perkins/ जे पर्किन्स
(d) Jones Salk/ जोन्स साल्क
Solution:

The first polio vaccine was the inactivated polio vaccine. It was developed by Jonas Salk and came into use in 1955. The oral polio vaccine was developed by Albert Sabin and came into commercial use in 1961.

Q15. The major minerals found in Uttar Pradesh are?
उत्तर प्रदेश में पाए जाने वाले प्रमुख खनिज हैं?

(a) copper and graphite/ तांबा और ग्रेफाइट
(b) limestone and dolomite/ चूना पत्थर और डोलोमाइट
(c) rock phosphate and dolomite/ रॉक फॉस्फेट और डोलोमाइट
(d) None of the above/ उपरोक्त में से कोई नहीं
Solution:

Minerals and heavy industries. Uttar Pradesh has ample reserves of coal, dolomite and gems. Other important minerals include diaspore, sulphur and magnesite, prophyllite, silica sand and limestone.



You may also like to read:

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD