Important Static Questions for SSC & Railway Exam 2018: 22 December

Dear Readers, SSC CPO, CGL & Railway Examinations will be conducted in online mode. Static GK is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important static questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India's first indigenously built submarine was? भारत की पहली स्वदेश निर्मित पनडुब्बी कौन सी है?

(a) INS Shalki/ आईएनएस शल्की
(b) INS Delhi/ आईएनएस दिल्ली
(c) INS Vibhuti/ आईएनएस विभूति
(d) INS Savitri/ आईएनएस सावित्री
Solution:

INS Shalki (S46) is a Shishumar-class diesel-electric submarine of the Indian Navy. The submarine was the first ever submarine to be built in India. It was launched in 1987 by the late Prime Minister Rajiv Gandhi. Arihant, India's first indigenously built nuclear submarine.

Q2. How many Lok Sabha seats does Goa have? गोवा में लोकसभा की सीटें कितनी हैं?

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Solution:

Goa is a state in southwest India, bounded by Maharashtra to the north and Karnataka to the east and south, while the Arabian Sea forms its western coast. It is India's smallest state by area and the fourth smallest by population. Goa is one of India's richest states with a GDP per capita two and a half times that of the country.

Q3. What is the Currency of Indonesia? इंडोनेशिया की मुद्रा क्या है?

(a) Peso/ पेसो
(b) Cedi/ सेडी
(c) Rupiah/ रुपिया
(d) Koruna/ कोरुना
Solution:

The rupiah (Rp) is the official currency of Indonesia. Issued and controlled by the Bank of Indonesia. The name "rupiah" is derived from the Hindustani word rupiyaa. Informally, Indonesians also use the word "perak" in referring to rupiah. The rupiah is subdivided into 100 sen, although inflation has rendered all coins and banknotes denominated in sen obsolete.

Q4. Raut Nacha is the folk dance of which of the following state? ‘राउत नाचा’, निम्नलिखित में से किस राज्य का लोक नृत्य है?

(a) Jharkhand/ झारखण्ड
(b) Assam/ असम
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
Solution:

The art and folk dance forms of Chhattisgarh,performed by yadava and an essential part of the tribes of Chhattisgarh. Raut Nacha is tribal dance that represents the traditional folk culture of the tribal region of Chhattisgarh.

Q5. Kalyani Stadium is in which of the following city? ‘कल्याणी स्टेडियम’, निम्नलिखित में से किस शहर में है?

(a) Hissar/ हिसार
(b) Eluru/ एलुरु
(c) Delhi/ दिल्ली
(d) Kolkata/ कोलकता
Solution:

Kalyani Stadium is a stadium in Kalyani, West Bengal. It is the home stadium of United Sports Club of the I-League. The stadium holds 8,000 spectators. It has emerged as an alternative location to Kolkata for holding numerous I-League football matches and other sporting events.

Q6. Who is current Defence Minister in Narendra Modi government? नरेंद्र मोदी की सरकार में वर्तमान रक्षा मंत्री कौन हैं?

(a) Manohar Parrikar/ मनोहर पर्रीकर
(b) Kalraj Mishra/ कालराज मिश्रा
(c) Nirmala Sitharaman/ निर्मला सीतारमन
(d) Ravi Shankar Prasad/ रवि शंकर प्रसाद
Solution:

Nirmala Sitharaman is an Indian politician currently serving as the Defence Minister of India. She is also a member of the Rajya Sabha for Karnataka. Sitharaman has formerly served as the Minister of State for Finance and Corporate Affairs under the Ministry of Finance and the Minister for Commerce and Industry with independent charge.

Q7. Periyar Wild Life Sanctuary is situated in which of the following Indian state? ‘पेरियार राष्ट्रीय उद्यान’, निम्नलिखित में से कौन से भारतीय शहर में है?

(a) Assam/ असम
(b) Kerala/ केरल
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
Solution:

Located by the Periyar River in Kerala, Periyar Wildlife Sanctuary was established in 1928 and is spread across 305 square Kilometers. Being located between the mountain ridges the protected area is famous for its population of the Indian Tiger and the Asiatic Elephants. The rare species found here are the Tiger, Elephant, Travancore flying squirrel, Fruit bat, Giant squirrel, Wild pig and lion-tailed macaque etc.

Q8. Which city is served by Chhatrapati Shivaji International Airport? छत्रपति शिवाजी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा किस शहर है?

(a) Banglore/ बैंगलौर
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Nagpur/ नागपुर
(d) Pune/ पुणे
Solution:

Chhatrapati Shivaji International Airport, formerly Sahar International Airport, is the primary international airport serving the Mumbai Metropolitan Area, India. It is the second busiest airport in the country in terms of passenger traffic and international traffic after Delhi, and was the 35th busiest airport in the world by passenger traffic in 2015 according to Airports Council International.

Q9. Name of the parliament of Maldives is...... मालदीव की संसद का नाम...... है।

(a) Monarchy/ मोनार्च्यी
(b) Congress/ कांग्रेस
(c) Eduskusta/ एडूसकुस्ता
(d) Majlis/ मजलिस
Solution:

The People's Majlis is the unicameral legislative body of the Maldives. The Majlis has the authority to enact, amend and revise laws, except the constitution of the Maldives. Majlis is composed of 85 members. Each year on the last Thursday of February, the Majlis is opened by the president of the Maldives. Capital of Maldives is Male and currency is Rufiya.

Q10. Which among the following bank is the first RRB? निम्नलिखित में से कौन सा बैंक पहला आरआरबी है?

(a) Vidharbha Konkan Gramin Bank/ विदर्भ कोकण ग्रामीण बैंक
(b) Sarva UP Gramin Bank/ सर्व यूपी ग्रामीण बैंक
(c) Prathama Bank/ प्रथमा बैंक
(d) Purvanchal Bank/ पूर्वांचल बैंक
Solution:

Prathama Bank is the first Regional Rural Bank of India, sponsored by Syndicate Bank established on 2nd October, 1975, with its Head Office at Moradabad in accordance with Regional Rural Bank Ordinance 1975 issued on 26th September, 1975

Q11. Kanha National Park is situated in which of the following Indian state? ‘कान्हा राष्ट्रीय उद्यान’, निम्नलिखित में से कौन से भारतीय राज्य में स्थित है?

(a) Maharashtra/ महराष्ट्र
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
Solution:

Spread across a massive 940 sq kilometers, Kanha National Park is the largest national park in Madhya Pradesh. The park is characterized by grassy meadows and open bamboo forests. The rare animal species found in the park are Tigers, Leopards, Wild dogs, Jackals and Sloth bear etc.

Q12. Ujani Dam is in which of the following state? ‘उजनी डैम’, निम्नलिखित में से कौन से राज्य में है?

(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Andhra Pradesh/ आँध्रप्रदेश
(c) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र
Solution:

Ujjani Dam, also known as Bhima Dam or Bhima Irrigation Project, on the Bhima River, a tributary of the Krishna River, is an earthfill cum Masonry gravity dam located near Ujjani village of Madha Taluk in Solapur district of the state of Maharashtra in India.

Q13. The credit of developing the polio vaccine goes to...? पोलियो वैक्सीन को विकसित करने का श्रेय ...को जाता है?

(a) Jonas Salk/ जोनास सॉल्क
(b) J.L. Baird/ जे.एल. बेयर्ड
(c) J. Perkins/ जे.पर्किन्स
(d) None of the above/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

The first polio vaccine was the inactivated polio vaccine. It was developed by Jonas Salk and came into use in 1955. The oral polio vaccine was developed by Albert Sabin and came into commercial use in 1961.

Q14. Mainly which type of soil found in Haryana? हरियाणा में मुख्य रूप से किस प्रकार की मृदा पाई जाती है?

(a) Red Soils/ लाल मृदा
(b) Laterite Soils/ लैटेराइट मृदा
(c) Alluvial soil/ जलोढ़ मृदा
(d) Forest Soils/ वन मृदा
Solution:

Soil in Haryana is formed almost entirely of alluvium.

Q15. The total number of Judges of the International Court of Justice is...? अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय के न्यायाधीशों की कुल संख्या ...है?

(a) 15
(b) 10
(c) 8
(d) 12
Solution:

The International Court of Justice is composed of 15 judges elected to nine-year terms of office by the United Nations General Assembly and the Security Council.

               



You may also like to read: