Important Static Questions for SSC & Railway Exam 2018: 14 December

Dear Readers, SSC CPO, CGL & Railway Examinations will be conducted in online mode. Static GK is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important static questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams. 

 

Q1. The first scientist recipient of Bharat Ratna award in 1954 was
1954 में भारत रत्न पुरस्कार के पहले वैज्ञानिक प्राप्तकर्ता कौन थे?

(a) S. Radhakrishnan/ एस राधाकृष्णन
(b) C.V. Raman/ सीवी रमन
(c) Homi J. Bhabha/ होमी जे भाभा
(d) S. Chandrashekar/ एस चंद्रशेखर
Solution:

The first recipients of the Bharat Ratna were politician C. Rajagopalachari, philosopher Sarvepalli Radhakrishnan, and scientist C. V. Raman, who were honoured in 1954.

Q2. The main crop of Meghalaya is…?
मेघालय की मुख्य फसल क्या है?

(a) rice/चावल
(b) wheat/गेंहू
(c) barley/ जौ
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
Solution:

Besides the major food crops of rice and maize, the state is renowned for its horticultural crops like orange, lemon, pineapple, guava, litchi, banana, jack fruits and fruits such as plum, pear and peach.

Q3. India has….
भारत ________ है.

(a) largest turmeric production/ सबसे बड़ा हल्दी उत्पादक
(b) largest ginger production/ सबसे बड़ा अदरक उत्पादक
(c) largest tea production/ सबसे बड़ा चाय उत्पादक
(d) Only (a) and (b)/केवल (a) और (b)
Solution:

Dry ginger is produced mainly in Kerala, a major share of which is exported. World production for ginger in 2009 was 1,618,627 metric tonnes. India is the largest producer, consumer and exporter of turmeric in the world. Indian turmeric is considered to be the best in the world market because of its high curcumin content. India accounts for about 80 per cent of world turmeric production and 60 per cent of world exports.

Q4. India played its first cricket Test Match in…..
भारत ने अपना पहला क्रिकेट टेस्ट मैच कब खेला था?

(a) 1918
(b) 1928
(c) 1932
(d) 1948
Solution:

An Indian cricket team toured England in the 1932 season under the title of the “All-India” team. This was the second tour of England by an Indian team, following the first in 1911. One Test match was played at Lord’s Cricket Ground. This was the first Test match ever played by India. England won by 158 runs after scoring 259 and 275-8 declared while India was bowled out for 189 and 187.

Q5. How much districts are there in Tamil Nadu?
तमिलनाडु में कितने जिलें हैं?

(a) 24
(b) 26
(c) 28
(d) 32
Solution:

The state of Tamil Nadu, in southern India is divided into 32 districts. Villupuram is the largest district by area whereas Chennai is the smallest but also the most populated and densely populated.

Q6. Campbell Bay National Park is situated in which of the following Indian state/UT?
कैंपबेल बे नेशनल पार्क निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्यों / केंद्रशासित प्रदेशों में स्थित है?

(a) Lakshadweep Island/ लक्षद्वीप
(b) Nicobar Island/ निकोबार द्वीप
(c) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(d) Andaman Island/ अंडमान द्वीप
Solution:

Located on the Great Nicobar Island, the Campbell Bay National Park is spread in an area of 462 square kilometers and is a part of the Great Nicobar Biosphere Reserve. The protected forests are almost unexplored and contain several rare and endemic species of flora, fauna, avi-fauna and marine life. The tropical evergreen forests situated in the Bay of Bengal make it one of the strangest eco systems in the world.

Q7. Tunga Bhadra Dam is in which of the following state?
तुंगा भाद्र बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?

(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र
Solution:

The Tungabhadra Dam is constructed across the Tungabhadra River, a tributary of the Krishna River. The dam is near the town of Hospet in Karnataka. It is a multipurpose dam serving irrigation, electricity generation, flood control, etc.

Q8. Who is the governor of Goa?
गोवा के गवर्नर कौन हैं?

(a) Mridula Sinha/ मृदुला सिन्हा
(b) Acharya Dev Vrat/ आचार्य देव व्रत
(c) Om Prakash Kohli/ ओम प्रकाश कोहली
(d) N. N. Vohra/ एन एन वोहरा
Solution:

Mridula Sinha is the Governor of the Indian state Goa. She is also a renowned writer in Hindi literature and a politician.

Q9. Capital of Australia is?
ऑस्ट्रेलिया की राजधानी है?

(a) Nassau/ नासाउ
(b) Bridgetown/ ब्रिजटाउन
(c) Yerevan/ येरेवन
(d) Canberra/ कैनबरा
Solution:

Canberra is Australia’s capital, inland from the country’s southeast coast. Surrounded by forest, farmland and nature reserves, it earns its nickname, the “Bush Capital.” The city’s focal point is Lake Burley Griffin, filled with sailboats and kayaks. Currency of Australia is Dollar.

Q10. International Customs Day is observed on which of the following date?
अंतर्राष्ट्रीय सीमा शुल्क दिवस किस तारीख पर मनाया जाता है ?

(a) April 7/अप्रैल
(b) April 27/अप्रैल
(c) March 8/मार्च
(d) January 26/जनवरी
Solution:

Annually held on January 26, International Customs Day (ICD) recognizes the role of custom officials and agencies in maintaining border security. It focuses on the working conditions and challenges that customs officers face in their jobs.

Q11. Which city is also known as Cultural Capital of India?
किस शहर को भारत की सांस्कृतिक राजधानी भी कहा जाता है?

(a) Kolkata/कोलकाता
(b) Lucknow/लखनऊ
(c) Pune/पुणे
(d) Siliguri/सिलीगुड़ी
Solution:

Kolkata is the birthplace of British Empire and the home town of late Rabindra Nath Tagore and Mother Teresa therefore it is considered as the intellectual and cultural capital of India. The city has some of India’s major attraction sites such as Victoria Memorial, Howrah Bridge, St. Paul’s Cathedral, Kalighat temple Eden Gardens and busy narrow streets.

Q12. Pandoh Dam is in which of the following state?
पांडोह बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?

(a) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Kerela/केरला
(d) Gujarat/गुजरात
Solution:

The Pandoh Dam is an embankment dam on the Beas River in Mandi district of Himachal Pradesh, India. Under the Beas Project, the dam was completed in 1977 and its primary purpose is hydroelectric power generation.

Q13.What is the Currency of Saudi Arabia?
सऊदी अरब की मुद्रा क्या है?

(a) Marka/ मार्का
(b) Riyal/ रियल
(c) Leone/ लियोन
(d) Koruna/कोरुना
Solution:

Saudi Arabia is a desert country encompassing most of the Arabian Peninsula, with Red Sea and Persian (Arabian) Gulf coastlines, Known as the birthplace of Islam. The Saudi riyal is the currency of Saudi Arabia. It is subdivided into 100 halalas. The Saudi qirsh is 5 halalas.

Q14. Ghoomar is the folk dance of which of the following state?
घूमर किस राज्य का लोक नृत्य है?

(a) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(b) Haryana/हरियाणा
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Rajasthan/राजस्थान
Solution:

The traditional folk dance from the royal Rajasthan,performed by women’s of the Bhil tribes along with other Rajasthani communities. Ghoomar in among the list of world’s top 10 most amazing local dances from India.

Q15. Sardar Patel Stadium is in which of the following city?
सरदार पटेल स्टेडियम किस शहर में है?

(a) Raipur/रायपुर
(b) Kochi/ कोच्चि
(c) Jaipur/जयपुर
(d) Ahmedabad/अहमदाबाद
Solution:

The premier Cricket stadiums of India is located in the Motera locality of Ahmedabad, Gujarat. Sardar Patel Stadium is also known as Motera Stadium, comes under the West Zone cricket and owned by Gujarat Cricket Association. The day-and-night games venue is equipped with good floodlights and has an official capacity of 54,000 spectators.

              


You may also like to read:

 

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD