Important Static Questions for RRB JE Exam 2018: 9th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important Static questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Zojila pass connects: / जोजिला दर्रा _________ को जोड़ता है।
(a) Nepal and Tibet / नेपाल और तिब्बत
(b) Leh and Kargil / लेह और कारगिल
(c) Leh and Srinagar / लेह और श्रीनगर
(d) Kashmir and Tibet / कश्मीर और तिब्बत

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Zoji La is a high mountain pass in Jammu and Kashmir, India, located on the Indian National Highway 1D between Srinagar and Leh in the western section of the Himalayan mountain range.

 

Q2. The first Nobel Prize in Economics was awarded to: / अर्थशास्त्र में पहला नोबेल पुरस्कार निम्नलिखित में से किसे प्रदान किया गया?
(a) Stiglitz / स्टिग्लिट्ज़
(b) Paul A Samuelson / पाल ए सेमुएल्सन
(c) Amartya Sen / अमर्त्य सेन
(d) Jan Tinbergan and Ragnar Frisch / जॉन टिनबर्गेन और राग्‍नार फ़्रिस्‍क

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The first prize in economics was awarded in 1969 to Ragnar Frisch and Jan Tinbergen “for having developed and applied dynamic models for the analysis of economic processes”.

 

Q3. March 8th is observed as / 8 मार्च को क्या मनाया जाता है
(a) World Environment day / विश्व पर्यावरण दिवस
(b) Heritage day / विश्व धरोहर दिवस
(c) International Women’s day / अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस
(d) Youth day / युवा दिवस

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. In the West, International Women’s Day was first observed as a popular event after 1977 when the United Nations General Assembly invited member states to proclaim March 8 as the UN Day for women’s rights and world peace.

 

Q4. The International Monetary Fund (IMF) came into existence with: / अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (आईएमएफ) की शुरुआत कहाँ से हुई?
(a) Berlin Conference / बर्लिन सम्मेलन
(b) London Conference / लंदन सम्मेलन
(c) Brettonwoods Conference / ब्रेटनवुड्स सम्मेलन
(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. IMF formed in 1944 at the Bretton Woods Conference primarily by the ideas of Harry Dexter White and John Maynard Keynes, it came into formal existence in 1945 with 29 member countries and the goal of reconstructing the international payment system.

Q5. The panchatantra was written during the / पंचतंत्र किस दौरान लिखा गया था?
(a) Later Vedic period / वैदिक काल के बाद
(b) Mughal period / मुग़ल काल
(c) Maurya period / मौर्य काल
(d) Post Gupta period / गुप्त काल के बाद

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The Panchatantra is an ancient Indian collection of interrelated animal fables in verse and prose, arranged within a frame story.

Q6. Which among the following institutions is not related to United Nations? / निम्नलिखित में से कौन-सी संस्थान संयुक्त राष्ट्र से संबंधित नहीं है?
(a) Universal Postal Union (UPU) / यूनिवर्सल पोस्टल यूनियन (UPU)
(b) International Finance Commission (IFC) / अंतर्राष्ट्रीय वित्त आयोग (IFC)
(c) World Meteorological Organisation (WMO) / विश्व मौसम विज्ञान संगठन (WMO)
(d) International Confederation of Free Trade Union (ICFTU) / इंटरनेशनल कांफीडरेशन ऑफ़ फ्री ट्रैड यूनियन (ICFTU)

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The United Nations (UN) is an intergovernmental organization to promote international co-operation. A replacement for the ineffective League of Nations, the organization was established on 24 October 1945 after World War II in order to prevent another such conflict. At its founding, the UN had 51 member states; there are now 193. The headquarters of the United Nations is in Manhattan, New York City.

 

Q7. The author of the famous Indian book of astrology ‘Panchasiddhantika’ is – / ज्योतिष की प्रसिद्ध भारतीय पुस्तक ‘पंचसिद्धांतिका’ के लेखक हैं?
(a) Varamihir / वराह मिहिर
(b) Bhaskar / भास्कर
(c) Aryabhatta / आर्यभट्ट
(d) Brahma Gupta / ब्रम्ह गुप्त

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Varahamihira, also called Varaha or Mihira, Indian philosopher, astronomer, and mathematician, author of the Pancha-siddhantika , a compendium of Greek, Egyptian, Roman, and Indian astronomy.

 

Q8. Hornbill Festival is celebrated in which among the following states of India? / हॉर्नबिल महोत्सव भारत के किस राज्य में मनाया जाता है?
(a) Manipur / मणिपुर
(b) Nagaland / नागालैंड
(c) Mizoram / मिजोरम
(d) Meghalaya / मेघालय

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. The Hornbill festival is a celebration held every year in the first week of December, in Nagaland, North-east India. It is also called as the ‘Festival of Festivals’.

 

Q9. Who is the author of ‘Business @ speed of Thought’? / ‘बिजनेस @ स्पीड ऑफ़ थॉट के लेखक कौन है?
(a) Dick Francis / डिक फ्रांसिस
(b) John Gray / जॉन ग्रे
(c) Bill Gates / बिल गेट्स
(d) David Baldacci / डेविड बाल्डैची

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Business @ the Speed of Thought is a book written by Bill Gates and Collins Hemingway in 1999. It discusses how business and technology are integrated, and explains how digital infrastructures and information networks can help someone get an edge on the competition.

 

Q10. Which company invented the transistor radio? / ट्रांजिस्टर रेडियो का आविष्कार किस कंपनी ने किया था?
(a) Sony / सोनी
(b) Grundig / ग्रुंडिग
(c) Panasonic / पैनासोनिक
(d) Texas Instruments / टेक्सस इंस्ट्रूमेंट्स

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Two companies working together, Texas Instruments of Dallas, Texas and Industrial Development Engineering Associates (I.D.E.A.) of Indianapolis, Indiana, were behind the unveiling of the Regency TR-1, the world’s first commercially produced transistor radio.



Q11. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of / पुलित्जर पुरस्कार _____ के क्षेत्र में उत्कृष्ट कार्य के लिए प्रदान किया जाता है।
(a) Science and Technology / विज्ञान और प्रौद्योगिकी
(b) Environmental Studies / पर्यावरण अध्ययन
(c) Literature and Journalism / साहित्य और पत्रकारिता
(d) International Understanding / अंतर्राष्ट्रीय सामंजस्य

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of American Joseph Pulitzer who had made his fortune as a newspaper publisher, and is administered by Columbia University in New York City.
Q12. Teachers Day is observed every year on / हर वर्ष शिक्षक दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 5th September / 5 सितंबर
(b) 15th September / 15 सितंबर
(c) 20th September / 20 सितंबर
(d) 25th September / 25 सितंबर
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. The birth date of the second President of India, Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, 5 September 1888, is celebrated as Teacher’s Day since 1962. On this day, teachers and students report to school as usual but the usual activities and classes are replaced by activities of celebration, thanks and remembrance.
Q13. The World Day to Combat Desertification is observed every year on: / हर वर्ष वर्ल्ड डे टू कॉम्बैट डे डिसर्टिफिकेशन कब मनाया जाता है?
(a) 4th May / 4 मई
(b) 19th July / 19 जुलाई
(c) 14th August / 14 अगस्त
(d) 17th June / 17 जून
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. In 1994, the United Nations General Assembly declared June 17 the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue, and the implementation of the United Nations Convention to Combat Desertification in those countries experiencing serious drought and/or desertification, particularly in Africa.
Q14. The UN Secretary-General holds office for a period of / संयुक्त राष्ट्र महासचिव का कार्यकाल कितनी अवधि के लिए होता है?
(a) 3 years / 3 वर्ष
(b) 4 years / 4 वर्ष
(c) 5 years / 5 वर्ष
(d) 6 years / 6 वर्ष
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. The Secretary-General is customarily appointed for a five-year term, although the length of the term is discretionary. Trygve Lie’s second appointment was for three years, and U Thant’s first two terms were short terms that added up to five years. The Secretary-General customarily runs unopposed for a second term if he wishes to continue serving, and he is reappointed unless vetoed by a permanent member.
Q15. The World Environment Day observed on / विश्व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 15th June / 15 जून
(b) 5th June / 5 जून
(c) 10th October / 10 अक्टूबर
(d) 8th March / 8 मार्च
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. World Environment Day (WED) is observed every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).
  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?