Important Reasoning Solutions for SSC CHSL Exam 2018: 6th March

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 4th March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section and it is equally important for Railway exam which is going to be held in the month of April and May.We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग  4 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं जो रेलवे परीक्षाओं में भी आपके लिए सहायक होगी जो अप्रैल और मई में आयोजित होगी.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
Rajiv Gandhi Airport : Hyderabad : : Indira Gandhi Airport : ?
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए. 

राजीव गांधी हवाई अड्डा : हैदराबाद: : इंदिरा गांधी हवाई अड्डा: ?
(a) Mumbai
(b) Bangalore
(c) Delhi
(d) Kolkata

S1. Ans.(c)
Sol. First is Airport and second is city related to airport.


Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए. 
TEW : PAS : : IVX : ?
(a) ETR
(b) SQR
(c) ERT
(d) RNP

S2. Ans.(c)
Sol.
Same for IVX → ERT


Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए.  
PEON : QGRR : : RUDE : ?
(a) MLNO
(b) SWGI
(c) TVSA
(d) STRR

S3. Ans.(b)
Sol.
 Same for RUDE → SWGI


Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए.   
167 : 43 : : 245 : ?
(a) 75
(b) 22
(c) 72
(d) 91

S4. Ans.(b)
Sol.
1 + 6 × 7 → 43  : :  2 + 4 × 5 → 22 


Q5. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर / संख्या / संख्या जोड़ी ज्ञात कीजिए
(a) Hazy
(b) Cloudy
(c) Translucent
(d) Transparent

S5. Ans.(d)
Sol.
Except Transparent other three are synonyms.


Q6. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर / संख्या / संख्या जोड़ी ज्ञात कीजिए
(a) IDD
(b) AGG
(c) UTT
(d) REE

S6. Ans.(d)
Sol.
Except REE other three have only one vowel.


Q7. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर / संख्या / संख्या जोड़ी ज्ञात कीजिए
(a) 286
(b) 374
(c) 143
(d) 279

S7. Ans.(d)
Sol.
286 → 8 – 2 = 6
374 → 7 – 3 = 4
143 → 4 -1 = 3 


Q8. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर / संख्या / संख्या जोड़ी ज्ञात कीजिए
(a) 358
(b) 853
(c) 538
(d) 240

S8. Ans.(d)
Sol.
Options (a), (b), (c) contain same numbers with different positions. 


Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला को एक लुप्त पद के साथ दिया गया है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए, जो श्रृंखला को पूरा करेगा. 
Thousand, Ten thousand, Lakh, Ten lakh, ?
(a) Ones
(b) Hundred
(c) Ten crore
(d) Crore

S9. Ans.(d)
Sol.
Series in increasing order. 
Thousand → Ten Thousand → Lakh → Ten Lakh → Crore 


Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला को एक लुप्त पद के साथ दिया गया है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए, जो श्रृंखला को पूरा करेगा. 
ABC, BDF, DHL, ?
(a) RST
(b) HPX
(c) CDE
(d) EGF

S10. Ans.(b)
Sol.
You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?