Important Reasoning Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018



Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.

Q1. Choose the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
Tamil Nadu : Chennai : : Manipur : ?
तमिलनाडु: चेन्नई: : मणिपुर: ?
(a) Imphal(इंफाल)
(b) Aizwal(आइजोल)
(c) Itanagar(ईटानगर)
(d) Dispur(दिसपुर)

S1. Ans.(a)
Sol. States and their capital. 

Q2. Choose the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
CD : 916 : : ? : 100144
(a) HG
(b) MO
(c) RS
(d) JL

S2. Ans.(d)
Sol. 
CD  :  (3)² (4)²   : :   JL  :  (10)² (12)²
According to the numerical value of alphabets. 

Q3. Choose the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये
RARE : ERAR : : ROCKET : ?
(a) TKEROC
(b) TEKRCO
(c) TEKROC
(d) TEKCORS3.
 Ans.(d)

Sol.

Q4. Choose the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये
19 : 6859 : : 21 : ?
(a) 9291
(b) 9281
(c) 9261
(d) 9200
S4. Ans.(c)

Sol.
19   : (19)³   : :   21 : (21)³

Q5. Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) Jawaharlal Nehru(जवाहर लाल नेहरू)
(b) Manmohan Singh(मनमोहन सिंह)
(c) Lal Bahadur Shastri(लाल बहादुर शास्त्री)
(d) Rajendra Prasad(राजेन्द्र प्रसाद)

S5. Ans.(d)
Sol.
Except Rajendra Prasad others were former prime ministers of India. 

Q6. Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) ABC
(b) MNO
(c) DEF
(d) QRT
S6. Ans.(d)

Sol.

Q7. Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) 6260
(b) 8411
(c) 9413
(d) 5612

S7. Ans.(c)
Sol.
6 + 2 + 6 + 0 = 14
8 + 4 + 1 + 1 = 14 
9 + 4 + 1 + 3 = 17 
5 + 6 + 1 + 2 = 14 

Q8. Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) 926
(b) 122
(c) 225
(d) 491
S8. Ans.(c)

Sol. 255 is square of 15, others are not squares. 

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Boxing, Tennis Doubles,Volleyball, ?
मुक्केबाज़ी, टेनिस डबल्स, वालीबाल, ?
(a) Cricket(क्रिकेट)
(b) Chess(शतरंज)
(c) Basket Ball(बास्केटबाल)
(d) Badminton(बैडमिंटन)

S9. Ans.(a)
Sol. Number of players in increasing order. 

Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
BD, HJ, NP, ?
(a) TU
(b) TV
(c) ST
(d) SU

S10. Ans.(b)
Sol.

Q11. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
AB, GH, MN, ST, ?
(a) UT
(b) XY
(c) ZY
(d) YZ
S11. Ans.(d)

Sol.

Q12. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
12, 60, 240, 720, ?
(a) 1440
(b) 1420
(c) 1400
(d) 1480

S12. Ans.(a)
Sol.

Q13. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. 
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:(कथन:) 
(I) If we are lucky then things automatically fall in place. (अगर हम भाग्यशाली हैं तो चीजें स्वतः ही सही होती हैं)
(II) Luck follows only when we work hard.(भाग्य केवल तब ही साथ देता है जब हम कड़ी मेहनत करते हैं.) 
Conclusions: (निष्कर्ष:)
(I) Hard work is the key to success.(कड़ी मेहनत सफलता की कुंजी है.)
(II) If you don’t work hard, luck will not follow you.(यदि आप कड़ी मेहनत नहीं करते हैं, तो भाग्य आपका साथ नहीं देगा.)
(a) Only conclusion II follows(केवल II अनुसरण करता है)
(b) Conclusion I and II both follow(निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं)
(c) Neither I nor II follow(न तो I न ही II अनुसरण करता है)
(d) Only conclusion I follows(केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है)
S13. Ans.(b)

Q14. P, Q, R, S and T are standing in a line. P is taller than S but shorter than Q. T is shorter than S but taller than R. Who is the second tallest of them all?
P, Q, R, S और T एक पंक्ति में खड़े हैं. P, S से लंबा है लेकिन Q से छोटा है. T,S से छोटा है लेकिन R से लंबा है. उनमें से दूसरा सबसे लंबा कौन है?
(a) T
(b) S
(c) R
(d) P

S14. Ans.(d)
Sol. Q > P > S > T > R

Q15. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Foresay
ii. Foreseize
iii. Foreseeable
iv. Foresail
(a) i, iii, iv, ii
(b) i, iii, ii, iv
(c) iii, i, ii, iv
(d) iv, i, iii, ii

S15. Ans.(d)
Sol. Foresail, Foresay, Foreseeable, Foreseize
You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD