Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 9th November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Giant : Dwarf : : Genius : ?
विशालकाय: बौना:: प्रतिभाशाली
(a) Gentle/ सज्जन
(b) Tiny/छोटा
(c) Wicked/शैतान
(d) Idiot/ बेवकूफ
Ans.(d);
Sol. Antonym of Giant – dwarf
Antonym of Genius – Idiot

Q2.Select the odd number pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन करें.
(a) 55–55
(b) 26–61
(c) 13–31
(d) 46–64
Ans.(b)


Q3.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
M5D, O7G, Q10J, ?, U19P
(a) S14M
(b) S15N
(c) N15S
(d) N16S
Ans.(a);
Sol. S 14 M, Clearly, the first letters of the terms ae alternate.
The last letter of each term is three steps ahead of the last letter of the preceding term.
Thus, the next term would be S 14 M. Hence, the answer is (a).

Q4.What will be come at the place of ?. 
‘?’ के स्थान पर क्या आएगा?
2 7 9
7 3 4
9 8 ?
126 168 216
(a) 8
(b) 3
(c) 6
(d) 36
Ans.(c)


Ans.(a);
Sol. Using proper symbols, we get the new sequence as
94 + 27 – 44 – 56 + 20
= 121 + 20 – 44 – 56 = 141 – 44 – 56 
= 141 – 100 = 41

Q6.Arrange the given words in the sequence in  which they occur in the Dictionary. 
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं।
(1) Frankenstein (2) Frankincense
(3) Frankalmoign (4) Frauendienst
(a) 3, 2, 1, 4
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 4, 1, 2, 3
(d) 3, 1, 2, 4
Ans.(d)

Q7.In the given diagram, rectangle represents players, square represents cricketers, triangle represents teachers and circle represents dancers, then which number represents the players, cricketers, teachers and dancers? 

दिए गए आरेख में, आयताकार खिलाड़ियों का प्रतिनिधित्व करता है, वर्ग क्रिकेटर का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज शिक्षकों का प्रतिनिधित्व करता है और सर्कल नर्तकियों का प्रतिनिधित्व करता है, तो कौन सा नंबर खिलाड़ियों, क्रिकेटरों, शिक्षकों और नर्तकियों का प्रतिनिधित्व करता है?
 
(a) 2
(b) 5
(c) 6
(d) 3
Ans.(b); 
Sol. Number 5 represents all.

Q8.If on October 25, is Thursday, How many Monday will be in October month?           
यदि 25 अक्टूबर को गुरूवार है, तो अक्टूबर महीने में कितने सोमवार होंगे?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans.(c)
Sol. 25th Oct. -Thursday
26th Oct. – Friday
27th Oct. – Saturday
28th Oct. – Sunday
29th Oct. – Monday

Q9.Find the number of triangles in the given figure. 
दिए गए आंकड़े में त्रिभुज की संख्या ज्ञात करें.
(a) 22
(b) 24
(c) 26
(d) 28
Ans.(d)


Q10.Raj travelled from a point X straight towards east to Y a distance of 80 metres. He turned right and walked 50 metres, then again turned right and walked 70 metres. Finally, he turned right and walked 50 metres. How far is he from the starting point? 
राज एक बिंदु X से सीधे पूर्व की ओर Y तक 80 मीटर की दूरी पर यात्रा करता है. वह दाहिने ओर मुड़ता है और 50 मीटर चलता है, वह फर दाहिने मुड़ता है और 70 मीटर चलता है. अंत में, वह दाहिने मुड़ता है और 50 मीटर चलता है. वह शुरुआती बिंदु से कितनी दूर है?
(a) 10 meters/मीटर
(b) 20 meters/ मीटर
(c) 50 meters/ मीटर
(d) 70 meters/ मीटर
Ans.(a)


Q11.Pointing to a lady, a man said,” The son of her only brother is the brother of my wife.” How is the lady related to the man? 
एक महिला को इंगित करते हुए, एक आदमी ने कहा, “उसके एकमात्र भाई का बेटा मेरी पत्नी का भाई है.” महिला आदमी से कैसे सम्बंधित है?
(a) Mother’s sister / माँ की बहन
(b) Grandmother     /  ग्रैंडमदर
(c) Mother-in-law    / सास
(d) Sister of father-in-law/ ससुर की बहन
Ans.(d);
Sol.
Wife’s brother—Brother-in-law. Son of lady’s brother is the brother-in-law of the man. So, lady’s brother is man’s father -in-law i.e. the lady is the sister of man’s father-in-law.

Q12.In a certain code, POETRY is written as ONDSQX and OVER is written as NUDQ. How is MORE written in that code? 
किसी निश्चित कूट भाषा में, POETRY को ONDSQX के रूप में लिखा जाता है और OVER को NUDQ के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट में MORE कैसे लिखा जाएगा?
(a) NNQD
(b) NNQD
(c)  LNQD
(d)  LPQD
Ans.(c);
Sol. The letters of the word are each moved one step backward to obtain the letters of the code, in order.

Direction (13): In the following illustration question figure (X) is embedded or hidden in any one of four option figures (a), (b), (c), (d). Find the option which contains question figure (X), as a part. 
निम्नलिखित चित्रण प्रश्न आकृति (X) चार विकल्प आंकड़ों (A), (B), (C), (D) में से किसी एक में एम्बेडेड या छुपा हुआ है. उस विकल्प को ढूंढें जिसमें प्रश्न आकृति (X) एक भाग के रूप में शामिल है.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b)


Q14.What will be the mirror image of the given figure below? 
नीचे दी गई आकृति की दर्पण छवि क्या होगी?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(d)

Directions (15): In the following questions given below are two matrices, each containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that of matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row number and next by its column number. For example, E can be represented by 10, 23. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘E’  को 10, 23 द्वारा दर्शाया जा सकता है. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में (a), (b), (c), (d) से संख्या जोड़े के एक सेट की पहचान करें जो दिए गए शब्द का प्रतिनिधित्व करता है:

Q15. LANKA
(a) 97, 43, 59, 55, 01
(b) 97, 21, 58, 87, 01
(c) 69, 31, 76, 75, 01
(d) 78, 32, 89, 86, 12
Ans.(a);
LANKA→ 97, 43, 59, 55, 01 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?