Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book : 8 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Thread : Cloth :: Wire : ?
धागा : कपड़ा : : तार : ?
(a) Rope/ रस्सी 
(b) Mesh/ जाल
(c) Sieve/ छलनी
(d) Telegraph/ टेलीग्राफ
Ans.(b); 
Sol. Cloth is made from thread and mesh is made from wire.

Q2.Select the odd word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Reader/ पाठक
(b) Writer/ लेखक
(c) Publisher/ प्रकाशक
(d) Reporter/ रिपोर्टर
Ans. (a); Writer, publisher and reporter are related to publication field and reader is used for a person.

Q3.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
(Y, V, S, P, M, ?)
(a) J
(b) L
(c) K
(d) R
Ans. (a);
Sol.  The series consist of three place value difference. Hence, next missing term is J.

Q4.Select the missing number from the given responses.
दिए गए प्रतिक्रियाओं से अज्ञात संख्या का चयन करें
(a) 15
(b) 10
(c) 12
(d) 17
Ans.(b)


Q5.7 × 5 × 4 = 57354, 8 × 7 × 3 = 78563, then 6 × 8 × 5 =?
7 × 5 × 4 = 57354, 8 × 7 × 3 = 78563, तो 6 × 8 × 5 =?
(a) 86585
(b) 86855
(c) 68485 
(d) 86485
Ans.(d)


Q6.Ashok’s mother was 3 times as old as Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today?
5 वर्ष पूर्व अशोक की माँ अशोक की आयु से 3 गुणा थी. 5 वर्ष बाद वह अशोक से दोगुनी हो जाएंगी. अशोक आज कितने वर्ष का है?
(a) 10 years/ वर्ष
(b) 15 years/ वर्ष
(c) 20 years/ वर्ष
(d) 25 years/ वर्ष
Ans. (b);
Sol.  Suppose the present age of Ashok is x years and that of his mother is y years.
5 years ago
3 (x – 5) = (y – 5)
 3x – 15 = y – 5
 3x – y = 10 …(i)
5 years hence.
2 (x + 5) = (y + 5)
 2x + 10 = y + 5
 2x – y = – 5 …(ii)
From equations (i) and (ii)
x = 15 years.

Q7.Arrange the following in the meaningful/logical order:
निम्नलिखित को सार्थक / तार्किक क्रम में व्यवस्थित करें.
(1) Type (2) Print (3) Open
(4) Save (5) Close
(a) 3, 4, 1, 2, 5
(b) 3, 5, 4, 2, 1
(c) 3, 1, 4, 2, 5
(d) 3, 2, 1, 4, 5
Ans.(c);
Sol. Meaningful order of words.
3. Open   1. Type   4. Save   2. Print   5. Close

Q8.Which of the following diagrams best depicts the relationship between house, bedroom and bathroom. (The sizes of circles do not indicate relative size of above)
निम्नलिखित में से कौन सा चित्र घर, शयनकक्ष और बाथरूम के बीच सबसे अच्छा संबंध दर्शाता है. (इस वृत्त का आकर उपर्युक्त के सम्बंधित आकार को प्रदर्शित नहीं करता.)
Ans.(c)
Sol.



Q9.
Ans.(a)

Q10.Find the number of triangles in the given figure.
दी गयी आकृति में त्रिभुज की संख्या बताएं.
 
(a) 5
(b) 9
(c) 12
(d) 10
Ans. (d)


Q11.Aditya  went 15 kms to the west from his house, then turned left and walked 20 kms. He then turned East and walked 25 kms and finally turning left covered 20 kms. How far was he from his house?
आदित्य अपने घर से 15 कि. मी. पश्चिम की ओर जाता है, फिर बाएँ ओर मुड़ता है और 20 कि. मी. चलता है. फिर वह पूर्व की ओर मुड़ता है और 25 कि. मी. चलता है और अंत में बाएँ मुड़ता है और 20 कि.मी. चलता है. वह अपने घर से कितनी दूर है? 
(a) 5 kms/ कि.मी
(b) 10 kms/ कि.मी
(c) 40 kms/ कि.मी
(d) 80 kms/ कि.मी
Ans.(b)



Q12.In each of the following questions, select a figure from the given four alternatives, which when placed in the blank space of problem figure (?) would complete the pattern.
निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में, दिए गए चार विकल्पों से एक आकृति का चयन करें, जो आंकड़े (?) के खाली स्थान को पूरा करेगा।


(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a)


Q13.In each of following questions first questions figures are given, showing a sequence in which paper is folded and cut from a particular section below these figure a set of answer figures showing the paper actually acquires when it is unfolded are also given. Select your best answer.
निम्नलिखित प्रश्न में, जिसमें एक अनुक्रम दिखाया जाता है जिसमें पेपर को मोड़ा गया है और इन आंकड़ों के नीचे किसी विशेष खंड से काटा जाता है, जो उत्तर आंकड़ों का एक सेट दिखाता है, जब पेपर वास्तव में प्रकट होता है तो यह भी प्रकट होता है. अपना सर्वश्रेष्ठ उत्तर चुनें.
     

         

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(d)


Q14.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
       

    

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(c)


Q15. In each of the questions given below are given some statements followed by some conclusions. Read all conclusions and give the answer as follows–
नीचे दिए गए प्रश्न में कुछ कथन दिए गए हैं जिसके कुछ निष्कर्ष दिए गए हैं. सभी निष्कर्ष पढ़ें और उत्तर दें.
Statements : Some forests are huts./ कथन: कुछ जंगल झोपड़ियाँ है.
Some huts are walls./ कुछ झोपड़ियां दीवारें हैं
Some walls are nets./ कुछ दीवारें घोसले है.
Conclusions: I. Some nets are forests./ निष्कर्ष: कुछ घोसले जंगल है.
II. Some nets are huts./ कुछ घोसले झोपड़ियाँ है.

(a) If only conclusion I follows. / यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) If only conclusion II follows. / यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) If either conclusion I or II follows. / यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण है.
(d) If neither conclusion I nor II follows. / न तो I न ही II अनुसरण करता है
Ans.(d)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD