Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 12th November(Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word from the given alternatives.      
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Square : 90° :: Equilateral triangle : ?
वर्ग : 90° : : समभुज त्रिभुज : ?
(a) 30°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 120°
S1. Ans.(b) 
Sol.
Each interior angle of a square is 90°
Similarly, each interior angle of an equilateral triangle is 60°
Q2. Select the odd word from the given alternatives.      
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Football /फ़ुटबॉल
(b) Hockey/ हॉकी
(c) Carrom/ कैरम
(d)Cricket/ क्रिकेट
S2. Ans. (c)  
Sol.
Except Carrom, rest all are outdoors games.
Q3. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.     
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
tub, size, latin, formal, ?
(a) smooth
(b) idle
(c) scramble
(d) capital
S3. Ans. (d) 
Sol.
 Total numbers of letter in a word is increases by 1 from the previous word.
Q4. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.    
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
2, 5, 10, 17, ? , 37
(a) 24
(b) 30
(c) 32
(d) 26
Q5. Gurkiran’s birthday is on Sunday 21st May. On what day of the week will be Shreyas’s Birthday in the same year if Shreyas was born on 14th November?     
गुरकीरन का जन्मदिन 21 मई को है. यदि श्रेयस का जन्म 14 नवंबर को हुआ था तो उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन श्रेयस का जन्मदिन होगा ?
(a) Tuesday /मंगलवार
(b)Wednesday/बुधवार
(c)Friday /शुक्रवार
(d) Saturday/शनिवार
S5. Ans.(a)
Sol.
21th may = Sunday
No. of days b/w two dates = 177
No. of odd days =177/7⇒Remainder=2
∴ 14th November = Sunday + 2 = Tuesday
Q6. The weights of 4 boxes are 40, 70, 80 and 50 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?      
4 बक्सों का वज़न 40, 70,80 और 50 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 240
(b) 160 
(c) 200
(d) 220 
S6. Ans.(d) 
Sol.
240 = 40 + 70 + 80 + 50
160= 40 + 70 + 50
200= 70 + 80 + 50
220 = not a possible combination
Q7. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.     
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है.
THUMBING
(a) THING
(b) MIGHT
(c) HAUNT
(d) THUMB
S7. Ans.(c)
Sol.
HAUNT; because there is no ‘A’ in the given word.
Q8. If HUMBLED is coded as JWODNGF, then how will WAX be coded as?  
यदि HUMBLED को JWODNGF के रूप में लिखा जाता है, तो WAX किस रूप में लिखा जाएगा?
(a) DHP
(b) YCZ
(c) VIS
(d) JMH
Q9. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?      
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ ‘x’ को, ‘-‘ ‘+’ को, ‘x’ ‘÷’ को और ‘÷’ ‘-‘ को दर्शाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
60 x 5 + 3 ÷ 24 – 6 = ?
(a) 18
(b) 94
(c) 9
(d) 57
S9. Ans. (a) 
Sol.
60 x 5 + 3 ÷ 24 – 6
ATQ,
=60 ÷ 5 x 3 -24 + 6
=12 x 3 -24 + 6
=36 – 24 + 6
=42 – 24
=18
Q10. If 9@3=12; 15@4=22; 16@14=4; then what is the value of 6@2=?   
यदि 9@3=12; 15@4=22; 16@14=4; तो 6@2=? का मान ज्ञात करें.
(a) 26
(b) 1 
(c)30
(d) 8 
S10. Ans. (d)
Sol.
(9 – 3) x 2 = 12
(15 – 4) x 2 = 22
(16 – 14) x 2 = 4
(6 – 2) x 2 = 8
Q11. Select the missing number from the given responses.      
दिए गए प्रतिक्रिया से अज्ञात संख्या का चयन करें।

(a) 58

(b) 14
(c) 49
(d) 4
S11. Ans. (c)
Sol. 
(3 × 2) + (4 × 2) = 14
(6 × 4) + (5 × 4) = 44
(5 × 7) + (2 × 7) = 49 
Q12. Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?    
उत्तर आकृति में निम्न में से कौन सा घन प्रश्न आकृति में दिए गए घन के आधार पर नहीं बनाया जा सकता है?
S12. Ans.(a)
Sol.
Q13. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures indicate how it will appear when opened. 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
S13. Ans.(c)
Sol.
Q14. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figure is the right image of the given figure? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
 
S14. Ans.(a)
Sol.
Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its columns, for example ‘K’ can be represented by 20, 32 etc. and ‘Z’ can be represented by 75, 78 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SHOW’. 
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 20, 32 आदि. और ‘Z’ को 75, 78 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘SHOW’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
(a) 21,23,78,98
(b) 76,12,87,97
(c) 40,32,76,79
(d) 33,23,57,88
S15. Ans.(b)
Sol.
■(76 S)   ■(12  H)    ■(87 O)   ■(97 W)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?