Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 8th November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Patrol : Security :: Insurance : ?
पहरा : सुरक्षा : : बीमा : ?
(a) Money/ धन
(b) Policy/ नीति
(c) Savings/ जमा पूंजी
(d) Risk/ जोखिम
Ans.(d);
Sol. In order to ensure security, police or defence personnel patrol the area. Similarly, to cover risk, insurance is done.

Q2.Select the odd number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन करें.
(a) 101–90
(b) 201–190
(c) 301–291
(d) 401–390
Ans.(c);
Sol. All except option ‘c’ the difference of both pair is 11.

Q3.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
NOM, OPN, PQO, ?
(a) RQP
(b) OQP
(c) QRP
(d) RPO
Ans(c);
Sol. In every term, every letter (first, middle, last) increases with next letters. So missing term is QRP.

Q4.What will be at the place of x and y. 
x और y के स्थान पर क्या आएगा?
 
(a) 31C, 4P
(b) 30C, 5P
(c) 30C, 7Q
(d) 40D, 6M
Ans.(c);
Sol. In middle column in alphabets there is 2 place value difference and digit is multiplication of both first and third digit.

Q5.11 * 7 * 9 * 2    which option is correct ? 
11 * 7 * 9 * 2   , कौन सा विकल्प सही है?
(a) – × ÷
(b) + = ×
(c) × ÷ =
(d) + = –
Ans.(b);
Sol. Putting signs from option (b)
11 + 7 = 9 × 2,   18 = 18

Q6.Arrange the following words as per order in the dictionary : 
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं:
(1) Noble (2) Nobilitary
(3) Noblesse (4) Nobility
(5) Nobble
(a) 1, 4, 3, 2, 5
(b) 3, 4, 1, 2, 5
(c) 5, 2, 4, 1, 3
(d) 2, 4, 3, 5, 1
Ans.(c)


Q7.Which diagram represents the relationship among flowers, lotus and Lily ? 
कौन सा चित्र फूल, कमल और लिली के बीच संबंधों का प्रतिनिधित्व करता है?
Ans.(d);
Sol. Flower is a common noun and also a category itself. Lotus cannot be lily and lily cannot be lotus. So, we consider flower as a category and put lotus and lily differently.


Q8.If in December month on 17th day is Monday. What day will be maximum times in the month?
यदि दिसम्बर महीने में 17 को सोमवार है. तो महीने में अधिकतम दिन कौन सा होगा?
(a)Monday/ सोमवार
(b)Tuesday/मंगलवार
(c)Wednesday/बुधवार
(d)Friday/शुक्रवार
Ans.(a);
Sol. We know that in December, there are 31 days. So, day which are in 1st, 2nd and 3rd December will be maximum day. 
Since 17th day of the month is Monday.
So, Monday date = 3, 10, 17, 24, 31 = 5 times

Q9.Find the minimum number of straight lines required to make the given figure. 
दिए गए आंकड़े को बनाने के लिए आवश्यक सीधी रेखाओं की न्यूनतम संख्या बताएं.

(a)  16
(b) 17
(c) 18
(d) 19
Ans.(b)


Q10.A is 40 m South-west of B. C is 40 m South-east of B. Then, C is in which direction of A?
A B के 40 मीटर दक्षिण-पश्चिम है. C B के 40 मीटर दक्षिण-पूर्व है. फिर, C A से किस दिशा में है?
(a) East/पूर्व
(b) West/पश्चिम
(c) North-east/उत्तर-पूर्व
(d) South/दक्षिण
Ans.(a)


Q11.Pointing towards Rita, Nikhil said.” I am the only son of her mother’s son.” How is Rita related to Nikhil? 
रीता की ओर इशारा करते हुए निखिल ने कहा “मैं उसकी मां के बेटे का एकमात्र पुत्र हूं.” रीता निखिल से कैसे सम्बंधित है?
(a) Aunt/अंटी
(b) Niece/ भांजी/भतीजी
(c) Mother/माँ
(d) Cousin/कजिन
Ans.(a);
Sol. Rita’s mother son—Rita’s brother. Hence she is aunt.

Q12.In a certain code, SPRING is written as UNUFRC. How is MOBILE Written in that code? 
किसी निश्चित कूट भाषा में, SPRING को UNUFRC के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में MOBILE कैसे लिखा जाएगा?
(a) KQEFPA
(b) OMDGNC
(c) OMDGPA
(d) OMEFPA
Ans.(d);
Sol. The first, third and fifth letters of the word are each moved two, three and four steps forward respectively while the second, fourth and sixth letters are moved two, three and four steps backward respectively to obtain the corresponding letters of the code.

Direction (13): In the following illustration question figure (X) is embedded or hidden in any one of four option figures (a), (b), (c), (d). Find the option which contains question figure (X), as a part. 
निम्नलिखित चित्रण प्रश्न आकृति (X) चार विकल्प आंकड़ों (A), (B), (C), (D) में से किसी एक में एम्बेडेड या छुपा हुआ है. उस विकल्प को ढूंढें जिसमें प्रश्न आकृति (X) एक भाग के रूप में शामिल है.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a)

     
Q14.What will be the mirror image of the given figure below? 
नीचे दी गई आकृति की दर्पण छवि क्या होगी?
 
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(d)

Directions (15): In the following questions given below are two matrices, each containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that of matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row number and next by its column number. For example, E can be represented by 10, 23. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘R’ को 02, 31 द्वारा दर्शाया जा सकता है. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में (a), (b), (c), (d) से संख्या जोड़े के एक सेट की पहचान करें जो दिए गए शब्द का प्रतिनिधित्व करता है:
     
Q15. NAIL
(a) 95, 01, 00, 77
(b) 89, 21, 33, 97
(c) 95, 32, 14, 86
(d) 95, 21, 34, 68
Ans.(c);
NAIL → 95, 32, 14, 86

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD