Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 27th October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related number from the given alternatives.
 दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
423 : 657 :: 534 : ?
(a) 678
(b) 867
(c) 768
(d) 876
Ans. (c);
Sol. 423 + 234 = 657
534 + 234 = 768

Q2.Select the odd number pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन करें.
(a) 4-11-70
(b) 3-27-39
(c) 15-85-5
(d) 21-7-35
Ans. (a);
Sol. Except 4-11-70, in all others the small number is a factor of the other two numbers.

Q3.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
4917, 4882, 4836, ?
(a) 4564
(b) 6544
(c) 4768
(d) 6845
Ans. (c);
Sol.


Q4.Select the missing number from the given responses. 
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
2 14 28
3 9 27
4 ? 40
(a) 10
(b) 16
(c) 12
(d) 32
Ans. (a);  
Sol. 2 × 14 = 28, 3 × 9 = 27, so 4 × x = 40, so x is 10.

Q5.Who is the shortest if  
सबसे छोटा कौन है, यदि
(1)Sunitha is taller than Anitha./सुनीता अनीता से लम्बी है.
(2)Reena is taller than Chitra but shorter than Banu./ रीना चित्रा से लम्बी है पर बनू से छोटी है.
(3)Anitha is shorter than Chitra./अनीता चित्रा से छोटी है.
(4)Chitra is taller than Sunita/चित्रा सुनीता से लम्बी है.
(a)Chitra/ चित्रा
(b)Anitha/अनीता
(c)Reena/रीना
(d)Banu/बनू
Ans.(b);
Sol. Chitra > Sunitha > Anitha …(i)
Banu > Reena > Chitra …(ii)
From statements (i) and (ii)
       Anitha is the shortest.

Q6.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word : 
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है:
‘COMPREHENSION’
(a) COMPRISE
(b) PENSION
(c) ONION
(d) PREACH
Sol.(d);
Sol. There is no ‘A’ letter in the keyword.

Q7.Which one of the following diagrams best depicts the relationship among cygnet, birds and rat?
निम्न में से कौन सा आरेख सिग्नेट, पक्षियों और चूहे के बीच सबसे अच्छा संबंध दर्शाता है?
Ans. (c);


Q8.How many points will be on the face opposite to in face which contains 2 points? 
2 के विपरीत चेहरे पर कितने बिंदु होंगे?
            
(a) 1
(b) 5
(c) 4
(d) 6
Ans. (d);
Sol. In first two positions of dice one common face containing 5 is same. The face opposite to the face which contains 2 point, will contains 6 points.

Q9.Looking into a mirror, the clock shows 3:35 as the time. The actual time is–  
एक दर्पण में देखकर, घड़ी 3:35 का समय दिखाती है. वास्तविक समय क्या है-
(a) 8:25
(b) 9:25
(c) 7:35
(d) 8:35
Ans. (a);


Q10. Count the number of squares –   
वर्गों की संख्या गिनें-
 
       
(a) 18
(b) 14
(c) 10
(d) 9
Ans. (b); 


Q11.Two buses start from the opposite point of a main road, 150 kms apart. The first bus runs for 25 kms and takes a right turn and then runs for 15 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to a minor breakdown, the other bus has run only 35 kms along the main road. What would be the distance between the two buses at this point ? 
दो बसें 150 किलोमीटर दूर मुख्य सड़क के विपरीत बिंदु से शुरू होती हैं. पहली बस 25 कि.मी. के लिए चलती है और दाहिने मुड़ जाती है और फिर 15 किलोमीटर तक चलती है. वह फिर बाएं मुड़ता है और 25 किमी के लिए चलती है और और वापिस मुख्य सड़क तक पहुंचने की दिशा में जाती है. इस बीच, मामूली खराबी के कारण, दूसरी बस मुख्य सड़क पर केवल 35 किमी चलती है. इस समय पर दोनों बसों के बीच की दूरी क्या होगी?
(a) 65 kms/ किलोमीटर
(b) 75 kms/ किलोमीटर
(c) 80 kms/ किलोमीटर
(d) 85 kms/ किलोमीटर
Ans. (a);


Q12.M and F are a married couple A and B are sisters. F is the sister of A. Who is B to M? 
M और F एक शादी शुदा जोड़ा है. और A और B बहनें है. F, A की बहन है. B, M का क्या है?
(a) Sister/बहन
(b) Sister-in-law/सिस्टर-इन-लॉ
(c) Niece/ भांजी/भतीजी
(d) Daughter/बेटी
Ans. (b);


Direction (13) : In each question below there are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the four given statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Given answer : 
नीचे दिए गये प्रश्न में, तीन कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए चार कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Q13. Statements :10% shoes are stockings./कथन: 10% जूते स्टॉकिंग्स है.
5% stockings are papers./50% स्टॉकिंग्स कागज़ है.
99% papers are pens. /99% कागज़ पेन है.
Conclusions : I. Some shoes are paper./कुछ जूते कागज़ है.
II.   Some shoes are pens./कुछ जूते पेन है.
(a) If only conclusion I follows./ यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) If only conclusion II follows./ यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) If either I or II follows./ यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है
(d) If neither I nor II follow./ न तो I न ही II अनुसरण करता है.
Ans.(d); 


Q14.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans. (b);

Q15.What will be the mirror image of the given figure below? 
नीचे दी गई आकृति की दर्पण छवि क्या होगी?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans. (d); 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD