Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 31st October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related word from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द का चयन कीजिये
Tadpole : Frog :: Leveret : ?
टैडपोल: मेंढक :: लेवेट:?
(a) Hen
(b) Lion
(c) Hare
(d) Horse
Ans. (c);
Sol. The early stage of frog is tadpole. Similarly, the early stage of Hare is Leveret.

Q2.Select the odd word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम का चयन कीजिये.
(a) CRPF
(b) NIA
(c) RAW
(d) IB
Ans.(a);
Sol. NIA, RAW and IB are investigation agency of India and CRPF is a part of police force.

Q3.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे दी गई श्रंखला में एक संख्या लुप्त है. दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो दी गई श्रंखला को पूरा करेगा.
DMRC, ELSB, ?, GJUZ, HIVY
(a) FKTA
(b) KMTA
(c) FLTA
(d) FKTZ
Ans.(a);
Sol. The sequence in alphabet is +1, –1, +1, –1. So term is FKTA.

Q4.Select the missing number from the given responses.
दिए गए आव्यूह में लुप्त पद ज्ञात कीजिये.
 
        
(a) 401
(b) 586
(c) 301
(d) 463
Ans. (c);
Sol.


Q5.A father’s age is one more than 5 times of his son’s age. After 3 years, the father’s age would be 2 less than four times the son’s age. Find the present age of the father. 
एक पिता की आयु उसके पुत्र की आयु से 5 गुना अधिक है. 3 वर्ष बाद पिता की आयु पुत्र की आयु के चार गुना से 2 कम होगी. पिता की वर्तमान आयु ज्ञात कीजिये.
(a)30 years
(b)40 years
(c)31 years
(d)29 years
Ans. (c);
Sol. Suppose the age of son is x years
Therefore, the age of father will be 5x + 1
Again, 4 (x + 3) – 2 = 5x + 1 + 3
        4x + 12 – 2 = 5x + 4
        10 – 4 = 5x – 4x
x = 6
Age of father = 5x + 1
      = 5 × 6 + 1 = 31 years

Q6.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word : 
दिए गये विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जिसे दिए गए शब्द के वर्णों से नहीं बनाया जा सकता है.
MISFORTUNE
(a) FORT
(b) TURN
(c) SOFT
(d) ROAM
Ans. (d);
Sol. There is no ‘A’ letter in the keyword.

Q7.Which of the following diagram best depicts the relationship between Sire, Hawk and Boa? 
निम्नलिखित में से कौन सा चित्र सायर, हॉक और बोआ के मध्य सबसे बेहतर संबंध दर्शाता है?
Ans. (c);
Sol.  


Q8.Two positions of a dice are shown below. When number ‘1’ is on the top. What number will be at the  bottom? 
नीचे एक पासे की दो स्थितयां दर्शाई गई हैं. जब संख्या 1 ऊपर की ओर है तो, नीचे कौन सी संख्या होगी.
       
(a) 3
(b) 5
(c) 2
(d) 6
Ans. (b);
Sol. when ‘one’ is at the top, then 5 will be at the bottom.

Q9.If the real time is 14 : 25 in a clock. What  time a clock will show when we are looking in mirror? 
यदि घडी में वास्तविक समय 14 : 25 है, तो शीशे में देखने पर घडी क्या समय दर्शाएगी? 
(a) 8:35
(b) 9:25
(c) 9:35
(d) 8:55
Ans.(c);
Sol.


Q10.Count the no. of triangle in a given square. 
दिए गए वर्ग में त्रिभुजों की संख्या ज्ञात कीजिये?
             
(a) 12
(b) 8
(c) 10
(d) 14
Ans. (a)
Sol.
Count the no. of triangle in a given square.


Q11.Raj starts from his office facing west and walks 100 m straight, then takes a right turn and walks 100 m. Further he takes a left turn and walks 50 m. In which direction is Raj now from the starting point?
राज पश्चिम की ओर मुख करके अपने ऑफिस से चलना शुरू करता है और 100मी सीधा चलता है, फिर वह दायें मुड़ता है और 100मी चलता है. आगे वह बाएं मुड़ता है और 50 मी चलता है. आरंभिक बिंदु से राज अब किस दिशा में है?
(a) North-East/उत्तर-पूर्व
(b) South-West/दक्षिण-पश्चिम
(c) West/पश्चिम
(d) North-West/उत्तर-पश्चिम
Ans. (d); 


Q12.If Kamal says, “Ravi’s mother is the only daughter of my mother”, how is Kamal related to Ravi?
यदि कमल कहता है कि “रवि की माँ मेरी माँ की इकलौती पुत्री है”, कमल, रवि से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Grandfather/दादा
(b) Father/पिता      
(c) Brother/भाई
(d) Cannot be determined/निर्धारित नहीं किया जा सकता  
Ans.(d); 
Sol. Only daughter of Kamal’s mother can be herself or his sister. In the first case Kamal would be the mother of Ravi otherwise Maternal uncle.

Direction (13) : In each question below there are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Given answer : 
नीचे दिए गए प्रश्न में तीन कथन दिए गए हैं जिनके नीचे I और II दो निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको  दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों, और फिर निर्धारित करना है कि कौन सा निष्कर्ष दिए गए कथनों का अनुसरण करता है . उत्तर दीजिये:
Q13. Statements :All silver is gold.
All copper is gold.
Some silver is copper.
कथन: सभी सिल्वर गोल्ड हैं
सभी कॉपर गोल्ड हैं
कुछ सिल्वर कॉपर हैं
Conclusions :I. Some gold is both silver and copper.
II.   Some gold can be copper.
निष्कर्ष: I कुछ गोल्ड सिल्वर और कॉपर दोनों हैं
II. कुछ गोल्ड के कॉपर होने की संभावना है
(a) If only conclusion I follows./केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) If only conclusion II follows./केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) If either I or II follows./यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है
(d)If neither I nor II follow./ यदि न तो निष्कर्ष I न ही II अनुसरण करता है
Ans. (a);


Q14.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. (P-254, Q-8)
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा. 
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans. (c);


Direction (15): In each of the following questions, select a figure from the given four alternatives, which when placed in the blank space of problem figure (?) would complete the pattern. (P-248, Q-2)
दिए गए चित्रों में उस चित्र का चयन कीजिये जो प्रश्न चित्र में दी गई आकृति के खाली स्थान पर रखे जाने पर उसे पूरा करेगी.
     
     
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans. (a);

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD