Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 25th October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित संख्या का चयन करें.
520 : 738 :: ? : 350
(a) 220
(b) 222
(c) 230
(d) 248
Ans.(b);
Sol. 520 = 8 × 8 × 8 + 8 = 512 + 8
738 = 9 × 9 × 9 + 9 = 729 + 9
350 = 7 × 7 × 7 + 7 = 343 + 7
∴? = 6 × 6 × 6 + 6 = 216 +6 = 222

Q2.Select the odd word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) July/जुलाई 
(b) August/अगस्त
(c) December/दिसम्बर
(d) June/जून
Ans.(d);
Sol.  Except June, every month contain 31 days.

Q3.   A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
6, 43, 304, 2133, ?
(a) 14938
(b) 94134
(c) 14532
(d) 23581
Ans.(a);
Sol. The sequence is (×7+1), (×7+3), (×7+5). So term is 14938.

Q4.Select the missing number from the given responses. 
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
81  36  25
49 100  36
9 64  16
139 200    ?
(a) 77
(b) 107
(c) 67
(d) 57
Ans.(a);                        
Sol. Fourth last term of every column is sum of all above values, so 25 + 36 + 16 = 77.

Q5.Among five friends A is shorter than B but taller than E, C is slightly taller than B but D is slightly shorter than B and slightly taller A. Who is the shortest ? 
पांच दोस्तों में से A, B से छोटा है लेकिन E से लम्बा है,  C, B से थोडा लम्बा है लेकिन D, B से थोडा छोटा है और A से थोडा लम्बा है. सबसे छोटा कौन है?
(a)A
(b)E
(c)C
(d)D
Ans.(b);
Sol.  B > A > E
C > B, B > D > A
C > B > D > A > E

Q6.A group of alphabets are given with each being assigned a numerical code. These have to be unscrambled into a meaningful word and the correct code so obtained may be indicated from the given responses ? 
अक्षरों का एक समूह प्रत्येक संख्या को एक संख्यात्मक कोड असाइन किया जाता है. इन्हें एक सार्थक शब्द में अनसुलझा होना चाहिए और प्राप्त किए गए सही कोड को दिए गए उत्तरों से संकेत दिया जा सकता है

R A H K S
1 2 3 4 5
(a) 5 1 2 3 4
(b) 5 4 2 1 3
(c) 5 3 2 1 4
(d) 5 3 1 2 4
Ans.(c);
Sol.  S H A R K
        5       3 2      1      4

Q7.Which diagram represents the relationship between Women, Mothers and Engineers ? 
कौन सा चित्र महिला, माता और इंजीनियरों के बीच संबंधों का प्रतिनिधित्व करता है?
Ans.(d);

Sol.

Q8.Two positions of a dice are shown below. Which number will appear on the face opposite to the face of the number 5? 
एक पासा के दो पद नीचे दिखाए गए हैं. संख्या 5 के विपरीत कौन सी संख्या दिखाई देगी?
 
(a) 2/6
(b) 2
(c) 6
(d) 4
Ans.(c);
Sol.  Common faces with number 3, are in same positions. Hence the number of the opposite face to face as number 5 will be 6.

Q9.If day before yesterday is a Saturday. What will be sixth day after tomorrow? 
अगर कल से एक दिन पूर्व शनिवार था. कल के छ: दिन बाद कौन सा दिन होगा?
(a) Sunday/रविवार
(b) Saturday/शनिवार
(c) Monday/सोमवार
(d) Tuesday/मंगलवार
Ans.(c);  
Sol.If day before yesterday is a Saturday, then today is Monday and tomorrow will be Tuesday.
So, the sixth day after tomorrow will be Monday.

Q10.How many triangles are there in the following figure? 
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?
 
(a) 6
(b) 10
(c) 11
(d) 12
Ans.(d);                      
Sol.


Q11.From his house, Lokesh went 15 kms to the North. Then he turned West and covered 10 kms. Then, he turned South and covered 5 kms. Finally, turning to East, he covered 10 kms. In which direction is he from his house? (P-134, Q-19)
अपने घर से , लोकेश 15 किमी उत्तर की ओर जाता है. फिर वह पश्चिम की ओर मुड़ता है और 10 किमी की दूरी तय करता है. फिर वह दक्षिण की ओर मुड़ता है ओर 5 किमी की दूरी तय करता है. अंत में, पूर्व की ओर मुड़ता है, और 10 किमी की दूरी तय करता है. वह अपने घर से किस दिशा में है?
(a) East/पूर्व
(b) West/पश्चिम
(c) North/उत्तर
(d) South/दक्षिण
Ans.(c);
Sol. 


Q12.Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl’s mother related to Amar ? 
तस्वीर में एक लड़की को इंगित करते हुए अमर ने कहा, “उसकी मां का भाई मेरी मां के पिता का एकमात्र पुत्र है.” लड़की की मां अमर से कैसे संबंधित है?
(a) Mother/माता
(b) Sister/बहन      
(c) Aunt/आंटी
(d) Aunt or Mother/आंटी या माता
Ans.(d);
Sol.  Only son of Amar’s mother’s father—Amar’s maternal uncle. So, the girl’s maternal uncle is Amar’s maternal uncle. Thus, the girl’s mother is Amar’s aunt. Or, if the girl is Amar’s sister, the girl’s mother is his mother.

Direction (13) : In each question below there are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the four given statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Given answer :
नीचे दिए गये प्रश्न में, तीन कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए चार कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements :Some mangoes are red./कथन: कुछ आम लाल है. 
All red are tamarind./ सभी लाल इमली है.
All tamarind are white./ सभी इमली सफ़ेद है.
Conclusions : I. Some tamarind are red./ निष्कर्ष: I. कुछ इमली लाल है.
II. No mangoes are white./ II. कोई आम सफ़ेद नहीं है.
(a) If only conclusion I follows./ यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) If only conclusion II follows./ यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) If either I or II follows./ यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
(d) If neither I nor II follow./ न तो I न ही II अनुसरण करता है.
Ans.(a);
Sol.


Q14.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(d);

Q15.What will be the mirror image of the given figure below? 
नीचे दी गई आकृति की दर्पण छवि क्या होगी?
 
     
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b);

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD