Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 21st October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related letter pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
ADHM : ZWSN :: CFJO : ?
(a)  XUQL 
(b)  WSPK
(c)  XWTP 
(d)  ZXVT
Ans.(a);
Sol.

Q2. Select the odd number pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन करें.
 (a) 1 (5) 2 
 (b)  5 (61) 4
 (c)  3 (17) 24 
 (d)  3 (17) 4
Ans.(c);
Sol. In each of the alternatives except (c), the number inside it is greater than other two. Hence the answer is (c).
Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
XB, VD, TF, ?, PJ.
(a)  PQ 
(b)  RH
(c)  RQ 
(d)  RI
Ans.(b);
Sol. The sequence is –2, +2. So missing terms is RH.
Q4. Select the missing number from the given responses.
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
(a)  94 
(b)  95
(c)  76 
(d)  10
Ans.(a);
Sol. The exact middle digit is just half of sum of all outside digit.
Q5. Which one of the following responses is correct?
निम्नलिखित विकल्पों में से कौन सा विकल्प सही है?
8 * 5 * 27 * 3 * 16
(a) ×, =, –, + 
(b) –, =, ×, +
(c) ×, =, +, –  
(d) +, –, =, ×
Ans.(a);
Sol. 8 × 5 = 27 – 3 + 16
40 = 43 – 3
40 = 40
Q6. Arrange the following words as per order in the dictionary :
निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश के क्रम अनुसार व्यवस्थित करें:
(1)  Dissident 
(2)  Dissolve 
(3)  Dissent
(4)  Dissolute 
(5)  Dissolution
(a)  3, 1, 4, 5, 2 
(b)  3, 2, 1, 4, 5
(c)  3, 1, 4, 2, 5 
(d)  3, 2, 4, 5, 1
Ans.(a);
Sol. 

Q7. Which of the following diagram indicates the best relation between examination, question and practice?
निम्नलिखित में से कौन सा चित्र परीक्षा, प्रश्न और अभ्यास के बीच सबसे अच्छा संबंध दर्शाता है?
Ans.(c);
Sol. The question is related to examination and practice both but partially.
Q8. Consider the following pictures of a dice:
एक पासा के निम्नलिखित चित्रों को देखें:
What is the number opposite 1?
1 के विपरीत संख्या क्या है?
(a)  2 
(b)  3
(c)  5 
(d)  6
Ans.(d);
Sol. 1 appears in one figure along with 4 and 2. 4 and 2 appear together in another figure along with 6. Hence, 6 must be opposite 1.
Q9. If 15th March, 1999 was a Monday. What was the day the 10th July, 1999?
यदि 15 मार्च 1999 को सोमवार था. तो 10 जुलाई 1999 को कौन सा दिन था?
(a)  Friday /शुक्रवार
(b)  Tuesday /मंगलवार
(c)  Saturday /शनिवार
(d)  Wednesday/बुधवार
Ans.(c);
Sol. 

Q10. How many triangles are there in the given figure?
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?
(a)  20 
(b) 24 
(c) 28 
(d) 32
Ans.(c);
Sol. 

Q11. Starting from a point P, Sachin walked 20 metres towards South. He turned left and walket 30 metres. He then turned left and walked 20 metres. He again turned left and walked 40 metres and reached a point Q. How far and in which direction is the point Q from the point P ? 
बिंदु से P से आरंभ करते हुए, सचिन 20 मीटर दक्षिण की ओर चलता है. वह बाएं मुड़ता है और 30 मीटर चलता है. वह फिर बाएं मुड़ता है और 20 मीटर चलता है. वह दोबारा बाएं मुड़ता है और 40 मीटर चलता है और बिंदु Q पर पहुँचता है, बिंदु P से बिंदु Q कितनी दूर और किस दिशा में है?
(a)  20 metres West/ 20 मीटर पश्चिम
(b)  10 metres East/10 मीटर पूर्व
(c)  10 metres West /10 मीटर पश्चिम
(d)  10 metres North/10 मीटर उत्तर
Ans.(c); 
Sol. 

Q12. Pointing to a man a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the mother? 
एक आदमी को इंगित करते हुए एक औरत ने कहा, “उसकी मां मेरी मां की एकमात्र बेटी है।” औरत माँ से कैसे सम्बंधित है?
(a)  Mother /माँ
(b)  Daughter /बेटी      
(c)  Sister/बहन
(d)  Grandmother/ ग्रैंडमदर 
Ans.(b); 
Sol. Only daughter of my mother—Myself. So, the woman is mother’s daughter.
Q13. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b);

Q14. What will be the mirror image of the given figure below?
नीचे दी गई आकृति की दर्पण छवि क्या होगी?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(d);

Directions (15): In the following questions given below are two matrices, each containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that of matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row number and next by its column number. For example, B can be represented by 12, 31. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘B’ को 12, 31 द्वारा दर्शाया जा सकता है. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में (a), (b), (c), (d) से संख्या जोड़े के एक सेट की पहचान करें जो दिए गए शब्द का प्रतिनिधित्व करता है:
Q15.  BEST 
(a)  24, 21, 77, 97 
(b)  24, 22, 77, 97
(c)  24, 22, 77, 96 
(d)  24, 22, 76, 97
Ans.(b)
Sol. BEST → 24, 22, 77, 97

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD