Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 20th October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से संबंधित शब्द का चयन कीजिए।
River : Dam : : Traffic : ?
नदी : बाँध : : ट्रेफ़िक : ?
(a)  Vehicle / वाहन
(b)  Speed/ गति
(c)  Signal light / सिग्नल लाइट
(d)  Path/ रास्ता
Ans.(c); 
Sol.  The flow of river is controlled by constructing dam. Similarly, traffic is controlled by Signal light.

Q2. Select the odd number pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से असंगत संख्या युग्म का चयन कीजिए।
(a)  12 : 14  
(b)  24 : 7
(c)  37 : 4 
(d)  42 : 4
Ans.(c);
Sol. In each of pairs except (c), the product of the number is 168. Hence the answer is (c).

Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है, जिसमें से एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से उस सही विकल्प को चुनिए, जो श्रृंखला को पूरा करेगा।
WBP, SGM, OLJ,  ?
(a)  LPG 
(b)  MQG
(c)  NPH 
(d)  KQG
Ans.(d);
Sol. In given sequence first letter is decrease by 4, second letter is increased with five place value and 3rd letter decrease with 3 digit.

Q4. Select the missing number from the given responses.
दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या का चयन कीजिए।

(a)  10 
(b)  11
(c)  8
(d)  15
Ans.(c);
Sol. The sum of every column is 20 then value will be 8.

Q5. Select correct combination (sequence) of mathematical signs to replace * signs to balance the equation: 
समीकरण को संतुलित करने के लिए * चिन्हों को प्रतिस्थापित करने पर गणितीय संकेतों के सही संयोजन (अनुक्रम) का चयन कीजिए।
9 * 4 * 22 * 14
(a) × = – 
(b) × – =
(c) = – ×  
(d) – × =
Ans.(b);
Sol. 9 × 4 – 22
36 – 22 = 14

Q6. Arrange the following words as per order in the dictionary :
निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोष में आने वाले क्रम के अनुसार व्यवस्थित कीजिए। 
(1)  Inhabit 
(2)  Ingenious 
(3)  Inherit
(4)  Influence 
(5)  Infatuation
(a)  1, 2, 3, 4, 5 
(b) 5, 4, 1, 2, 3
(c)  4, 5, 2, 1, 3 
(d)  5, 4, 2, 1, 3
Ans.(d);

Q7. Which Venn diagram represents the inter-relationship among Spices, Cumin and Cloves ?
कौन सा वेन आरेख मसालों, जीरा तथा लौंग में परस्पर संबंध दर्शाता है?

Ans.(b)



Q8. Four positions of a dice are given in the question figures. Identify the number at the bottom when top is 6.
प्रश्न आकृति में एक पासे की चार स्थितियां दी गई हैं। यदि 6 शीर्ष पर हो तो उसके नीचे वाली संख्या ज्ञात कीजिए।

(a)  1 
(b)  4
(c)  5 
(d)  Can’t say
Ans.(a);
Sol. 6 appears in one figure (A) along with 3 and 2. 2 and 3 appear together in another figures (C) and (D) along with 1. Hence, 1 must be opposite to 6.

Q9. If the day, two days after tomorrow is a Sunday. What will be the day, three days before yesterday?
यदि आने वाले कल के दो दिन बाद आने वाला दिन रविवार है। बीते हुए कल से पहले तीसरे दिन कौन सा दिन होगा?
(a)  Sunday/ रविवार
(b)  Saturday/ शनिवार
(c)  Friday / शुक्रवार
(d)  Monday/ सोमवार
Ans.(a);
Sol.

Q10.  How many triangles are there in the given figure?
दी गई आकृति में कितने त्रिभुज हैं?
  

(a)  16 
(b) 18 
(c) 19 
(d) 21
Ans.(d);
Sol. 

Q11.  Rohit walked 25 metres towards South. Then he turned to his left and walked 20 metres. He then turned to his left and walked 25 metres. He again turned to his right and walked 15 metres. At what distance is he from the starting point and in which direction?
रोहित दक्षिण की ओर 25 मीटर चलता है। उसके बाद वह अपने बाएं मुड़कर 20 मीटर चलता है। फिर वह अपने बाएं मुड़ता है और 25 मीटर चलता है। वह फिर अपने दाएं मुड़ता है और 15 मीटर चलता है। वह अपने आरंभिक बिंदु से कितनी दूरी पर तथा किस दिशा में है?
(a)  35 metres East /35 मीटर पूर्व
(b)  35 metres North/35 मीटर उत्तर
(c)  40 metres East /40 मीटर पूर्व
(d)  60 metres East/60 मीटर पूर्व
Ans.(a);
Sol.

Q12. Introducing Reena, Monika said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Monika related to Reena?
रीना का परिचय देते हुए, मोनिका ने कहा, “यह मेरे पिता की इकलौती पुत्री की इकलौती पुत्री है”। मोनिका का रीना से क्या सम्बन्ध है?
(a) Aunt / आंटी
(b)  Niece / भतीजी/भांजी         
(c)  Cousin   / कजिन              
(d)  Data inadequate/ आंकड़े पर्याप्त नहीं है
Ans.(d);
Sol. My fathers’ only daughter can be herself or his sister. In the first case, she would be the mother.
 (Monika may be male name).
In the second case, he would become uncle. So data inadequate.

Q13. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
कागज़ के एक टुकड़े को नीचे दी गई प्रश्न आकृतियों के अनुरूप मोड़ा और छिद्रित किया जाता है। दी गई उत्तर आकृतियों में से बताये कि यह कागज़ खोले जाने पर कैसा दिखाई देगा?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a)


Q14. What will be the mirror image of the given figure below?
नीचे दी गई आकृति का दर्पण में प्रतिबिम्ब कैसा दिखाई देगा?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b)


Q15. Select a figure from amongst the four alternatives, when placed in the blank space of fig. (X) would complete the pattern.
दिए गए चार विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिए, जो आकृति (X) के खाली स्थान पर रखे जाने पर पैटर्न को पूरा करेगी?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b);
Sol. 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD