Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 19th October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
132 : 462 :: 992 : ?
(a) 1722 
(b) 1728
(c) 1724 
(d) 1726
Ans.(a);
Sol.


Q2. Select the odd letter word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) AUgPZ 
(b) YGLHT
(c) MXiDV 
(d) KFeCM
Ans.(b);
Sol. Except in YGLHT, in all others the third letter is written in small letter

Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
ACE, BDF, GIK, –
(a) HJL 
(b) MJH
(c) JHM 
(d) HJI
Ans.(a);
Sol. There is one place value increment, in first option it follows.

Q4. Select the missing number from the given responses.
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a) 43 
(b) 69
(c) 45 
(d) 13
Ans.(d);
Sol.


Q5. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find the correct answer of the unsolved equation. If 837 = 452 and 106 = 769, then 708 ÷ 77 = ?
कुछ समीकरण कुछ प्रणालियों के आधार पर हल किए जाते हैं. उसी आधार पर प्रश्न समीकरण का सही उत्तर बताएं. . यदि 837 = 452 और 106 = 769, तो 708 ÷ 77 = ?
(a) 9 
(b) 10 
(c) 11 
(d) 12
Ans.(d);
Sol.


Q6. Arrange the following words according to dictionary:
निम्नलिखित शब्द को शब्दकोश के अनुसार व्यवस्थित करें:
(1) Exploit 
(2) Explosive 
(3) Exponent 
(4) Exposition 
(5) Explore
(a) 1, 3, 4, 5, 2 
(b) 1, 5, 2, 3, 4
(c) 1, 5, 3, 2, 4 
(d) 1, 2, 5, 3, 4
Ans.(b);
Sol.



Q7. Which of the following figure indicates relation between Aeroplane, Train, Travel?
निम्नलिखित में से कौन सा आंकड़ा हवाई जहाज, ट्रेन, यात्रा के बीच संबंध दर्शाता है?

Ans.(c);
Sol.


Q8. On the basis of two figures of dice you have to tell what number will be there on the opposite side of number 1?
पासे के दो आंकड़ों के आधार पर आपको यह बताना होगा कि संख्या 1 के विपरीत कौन सी संख्या होगी?

(a) 3 
(b) 4
(c) 6 
(d) 5
Ans.(d);
Sol. Clearly that position is rotated from left to right twice. Hence number 5 will be opposite to number 1.

Q9. Rahim was born on 8th April, 1985. It was Saturday. On which day will he be 15 years, 6 months and 10 days? 
रहीम का जन्म 8 अप्रैल 1985 को हुआ था. उस दिन शनिवार था. वह किस दिन 15 साल, 6 महीने और 10 दिन का होगा?
(a) Sunday /रविवार
(b) Saturday/शनिवार
(c) Monday /सोमवार
(d) Tuesday/मंगलवार
Ans.(c);
Sol. 
8th April 1985+(diff. between years + no. of leap year + no. of odd days from Jan. 1 to October 18)
= Saturday + (15 + 3 + 3 + 1 + 3 + 2 + 3 + 2 + 3 + 3 + 2 + 18) ÷ 7
= Saturday + 58 ÷ 7 
= Saturday + 2 days = Monday

Q10. How many triangles are there in the given figure?
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?

(a) 27 
(b) 25 
(c) 23 
(d) 21
Ans.(a);
Sol.


Q11. I am facing South. I turn right and walk 20 m. Then I turn right again and walk 10 m. Then I turn left and walk 10 m and then turning right walk 20 m. Then I turn right again and walk 60 m. In which direction am I from the starting point?
मैंने दक्षिण की ओर मुख कर रखा है. मैं दाहिने ओर मुड़ता हूँ और 20 मीटर चलता हूँ. मैं फिर से दाहिने मुड़ता हूँ और 10 मीटर चलता हूँ. फिर मैं बाएं मुड़ता हूँ और 10 मीटर चलता हूँ और फिर दाहिने मुड़ के 20 मीटर चलता हूँ. मैं फिर से दाहिने मुड़ता हूँ और 60 मीटर चलता हूँ. मैं शुरुआती बिंदु से किस दिशा में हूं?
(a) North /उत्तर
(b) North-West /उत्तर-पश्चिम
(c) East /पूर्व
(d) North-East/उत्तर-पूर्व
Ans.(d);
Sol.


Q12. Pointing towards a boy, Veena said, “He is the son of only son of my grandfather.” How is that boy related to Veena? 
एक लड़के की ओर इशारा करते हुए वीना ने कहा, “वह मेरे दादा के पुत्र के पुत्र हैं।” वह लड़का वीणा से कैसे संबंधित है?
(a) Aunt / आंटी
(b) Uncle  /अंकल
(c) Mother /माता
(d) Data inadequate/ डेटा अपर्याप्त
Ans.(d);
Sol. Only son of grandfather can be father or uncle. So, son of father would be brother and son of uncle would be cousin. Hence data inadequate.

Q13. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b);
Sol.


Q14. What will be the mirror image of the given figure below?
नीचे दी गई आकृति की छवि क्या होगी?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(d)

Directions (15): In the following questions given below is a matrix, containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix are numbered from 0 to 6. A letter from this matrix can be represented first by its row number and next by its column number. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:
नीचे दिए गए निम्नलिखित प्रश्नों में एक मैट्रिक्स है, जिसमें वर्णमाला से अक्षरों के दो वर्ग होते हैं. मैट्रिक्स के कॉलम और पंक्तियों को 0 से 6 तक अंकित किया जाता है. इस मैट्रिक्स से एक पत्र पहले इसकी पंक्ति संख्या और उसके कॉलम नंबर से प्रदर्शित किया जा सकता है. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में (a), (b), (c), (d) से संख्या जोड़े के एक सेट की पहचान करें जो दिए गए शब्द का प्रतिनिधित्व करता है:
Q15. CALM
     MATRIX

(a) 44, 62, 65, 51 
(b) 53, 42, 65, 36
(c) 53, 54, 51, 31 
(d) 44, 54, 65, 24
Ans.(a)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD