Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 18th October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.  
Stethoscope : Heartbeat :: ? : Temperature
स्टैथौस्कोप : हार्टबीट : : ? : तापमान
(a)  Heat/ ऊष्मा
(b)  Mercury/ पारा
(c)  Scale/ स्केल
(d)  Thermometer/ थर्मामीटर
Ans.(d);  
Sol. Stethoscope is a scientific instrument which measures heartbeat. Similarly, Thermometer measures temperature.

Q2. Select the odd word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a)  Island/ द्वीप
(b)  Coast/ तट
(c)  Harbour/ बंदरगाह
(d)  Oasis/ शाद्वल
Ans.(d);  
Sol. All except Oasis related to sea and oasis is related to desert.

Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
62, 57, 68, 52, 74, 47, 80, ?,?
(a)  41, 83
(b)  42, 86
(c)  43, 85
(d)  46, 88
Ans.(b);  
Sol. Combination of 2 series and then 1st series is 62, 68, 74, 80, …, having –6 difference and 2nd series is 57, 52, 47, …, having –5 so missing term will be 42 and 86.

Q4. Select the missing number from the given responses.
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a)  4
(b)  5
(c)  11
(d)  12
Ans.(b);  
Sol. From downwards,(12 + 6 + 12) =30. 
(8 + 7 + 2) = 17 so, x + 9 + 7 = 21, so x = 5.

Q5. Some equations are solved on the basis of certain systems. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation in the question.
कुछ समीकरण कुछ प्रणालियों के आधार पर हल किए जाते हैं. उसी आधार पर प्रश्न समीकरण के लिए चार विकल्पों में से सही जवाब बताएं.
 a = 12(390) 8, b = 7(134) 5, c = 5(?) 12
(a) 299 
(b) 289
(c) 279 
(d) 280
Ans.(c); 
Sol.


Q6. Arrange the following words as per dictionary :
निम्नलिखित शब्द को शब्दकोश के अनुसार व्यवस्थित करें:
(1)  Live 
(2)  Litter 
(3) Little 
(4)  Literary 
(5)  Living
(a)  4, 3, 5, 2, 1
(b)  4, 2, 3, 1, 5
(c)  3, 4, 2, 1, 5
(d)  3, 2, 4, 5, 1
Ans.(b);  
Sol. Arrangement of words as per dictionary
(d) Literary 
(b)  Litter 
(c)  Little
(a)  Live 
(e)  Living

Q7. Which one of the following figures represents the relationship among Dog, Animal, Snake ?
निम्नलिखित में से कौन सा आंकड़ा कुत्ते, पशु, सांप के बीच संबंधों का प्रतिनिधित्व करता है?

Ans.(a);  
Sol. All doges are animal but snake belongs to reptiles category.


Q8. On the basis of two figures of dice. You have to tell what number will be there on the opposite side of number 2?
पासे के दो आंकड़ों के आधार पर, आपको यह बताना होगा कि संख्या 2 के विपरीत पक्ष पर क्या संख्या होगी?

(a) 3
(b) 6 or 5
(c) 1
(d) Cannot be determined/ निर्धारित नहीं किया जा सकता है
Ans.(b);  
Sol. From both figures it is clear that numbers adjacent to 2 are 3, 1 and 4. Hence number 5 or 6 will be opposite to number 2.

Q9. Which of the following is a leap year?
इनमें से कौन सा लीप वर्ष है?
(a) 900
(b) 600 
(c) 1600
(d) 1800
Ans.(c); 
Sol. All are century years divisible by 400 will be leap year. 1600 is divisible by 400. So 1600 is a leap year.

Q10.  How many triangles are there in the given figure?
दिए गए आंकड़े में कितने त्रिभुज हैं?

(a) 16
(b) 22 
(c) 28
(d) 32
Ans.(c); 
Sol.


Q11. A rat runs 20′ towards East and turns to right, runs 10′ and turns to right, runs 9′ and again turns to left, runs 5′ and then turns to left, runs 12′ and finally turns to left and runs 6′. Now which direction is the rat facing ?
एक चूहा 20’ पूर्व की ओर दोड़ता है और दाएं मुड़ जाता है, 10’ दोड़ता है और दाएं मुड़ जाता है, 9’ दोड़ता है और फिर से बाएं मुड़ जाता है और 5’ दोड़ता है और फिर बाएं मुड़ जाता है और 12’ दोड़ता है और आखिरकार बाएं मुड़ता है और 6’ दोड़ता है. अब चूहे का मुख किस दिशा में है?
(a) East/पूर्व
(b) West /पश्चिम
(c) North/उत्तर
(d) South/दक्षिण
Ans.(c);  
Sol.


Q12. Pointing to a photograph, a man said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son.” Whose photograph was it? 
एक तस्वीर की ओर इशारा करते हुए, एक आदमी ने कहा, “मेरा कोई भाई या बहन नहीं है लेकिन उस व्यक्ति का पिता मेरे पिता का बेटा है।” यह किसकी तस्वीर थी?
(a) His own/वह खुद
(b) His son  /उसका बीटा
(c) His father’s/उसका पिता
(d) His nephew’s / उसका भतीजा/ भांजा
Ans.(b);  
Sol. Since the narrator has no brother, his father’s son is he himself. The photograph is of his son.

Q13. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given 
answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(c);  
Sol.


Q14. What will be the mirror image of the given figure below?
नीचे दी गई आकृति की दर्पण छवि क्या होगी?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(c); 
Sol. 


Direction(15): Select a figure from the given four options, which when placed in the blank space of problem figure(?) world complete the pattern.
दिए गए चार विकल्पों में से उस संख्या का चयन करें जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जाएगा और पैटर्न को पूरा सकता है.
Q15. 

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b); 
Sol. Clearly option(b) will complete the figure.

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD