Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 14 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related letter group from the given alternatives. /
दिए गए विकल्पों में से संबंधित वर्ण युग्म का चयन कीजिए। 
BYW : DWU :: FUS : ?
(a) ESQ
(b) GST
(c) HSQ
(d) EST
Ans.(c)


Q2. Select the odd letter group from the given alternatives. /
दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण युग्म का चयन कीजिए।   
(a) BDW
(b) DFU
(c) FHS
(d) EVE
Ans.(d);
Sol. In each of alternatives except (d), from first letter to second letter increase by two of place value and 3rd letter is opposite of 2nd letter.

Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. /
एक श्रृंखला दी गई है, जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए और श्रृंखला को पूरा कीजिए।
 0, 2, 6, 12, ?, 30, 42
(a) 24
(b) 20
(c) 21
(d) 22
Ans.(b); 
Sol. Here the respective difference between the terms is as follows :
2, 4, 6, 8, …….
Therefore, 12 + 8 = 20
which is the required term.

Q4. Select the missing number from the given responses.
दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या का चयन कीजिए।
(a) 80
(b) 70
(c) 40
(d) 65
Ans.(a)
Sol. 


Q5.After interchanging ÷ and =, 2 and 3 which one of the following statement becomes correct? 
÷ और =, 2 और 3 को आपस में बदलने के बाद, निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही हो जाता है?  
(a)15 = 2 ÷ 3
(b)5 ÷ 15 = 2
(b)2 = 15 ÷ 3
(d)3 = 2 ÷ 15
Ans.(b)
Sol. 5 = 15 ÷ 3

Q6.Arrange the following words according to the dictionary:/
दिए गए शब्दों को अंग्रेजी शब्दकोश के क्रमानुसार व्यवस्थित कीजिए। 
(1) TORTOISE (2) TORONTO (3) TORPED
(4) TORSEL (5) TORUS
(a) 2, 5, 3, 1, 4
(b) 2, 3, 4, 1, 5
(c) 2, 3, 5, 1, 4
(d) 2, 3, 5, 4, 1
Ans.(b);
Sol. Arrangement of words according to Dictionary:
2. Toronto   3. Torped   4. Torsel   1. Tortoise  5. Torus

Q7.Which of the following diagrams best depicts the relationship between Book, Pen and Pencil? /
निम्नलिखित में से कौन सा आरेख बुक, पेन और पेंसिल के मध्य संबंधों का सही निरूपण करता है।
Ans.(b)


Q8.  Which symbol is at the opposite of symbol ÷? /
प्रतिक ÷ के विपरीत के कौन सा प्रतीक है? 
(a) ?
(b) $
(c) ×
(d) +
Ans.(a);
Sol.


Q9. How many triangles are there in the given figure? /
दी गई आकृति में कितने त्रिभुज हैं?
 
(a)  8
(b) 10
(c) 12
(d) 14
Ans.(c);

Q10.Gaurav walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40 metres. He again turns left and walks 20 metres. Further, he moves 20 metres after turning to the right. How far is he from his original position? /
गौरव 20 मीटर उत्तर की ओर चलता है। फिर वह बायें ओर मुड़ता है तथा 40 मीटर चलता है। फिर वह दोबारा बायें ओर मुड़ता है और 20 मीटर चलता है। इसके बाद, वह दायें ओर मुड़ने के बाद 20 मीटर की दूरी पर चलता है। वह अपने आरंभिक स्थान से कितनी दूरी है?  
(a) 20 metres / मीटर
(b) 30 metres / मीटर
(c) 50 metres / मीटर
(d) 60 metres / मीटर
Ans.(d);

Q11.Pointing to Kapil, Shilpa said, “His mother’s brother is the father of my son, Ashish.” How is Kapil related to Shilpa? 
कपिल को इंगित करते हुए, शिल्पा कहती है, “”उसकी मां का भाई मेरे पुत्र आशीष का पिता है।” कपिल, शिल्पा से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Sister-in-law / सिस्टर-इन-लॉ     
(b) Nephew / नेफ्यू
(c) Niece / नीस
(d) Aunt / आंट
Ans.(b);
Sol. Father of Shilpa’s son—Shilpa’s husband. So, Kapil is the son of sister of Shilpa’s husband. Thus, Kapil is Shilpa’s nephew.

Q12. Directions: In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement./
नीचे दिए गए प्रत्येक में एक कथन के बाद I और II दो निष्कर्ष दिए गए हैं। आपको दिए गए सभी कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। सभी निष्कर्षों का अध्ययन कीजिए और सर्वज्ञात तथ्यों को नज़रंदाज़ करते हुए निर्णय लीजिये कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है।
Statements:
Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions. 
सरकार ने इन संस्थानों के निदेशकों के रूप में नौकरशाहों की नियुक्ति करके कई शीर्ष रैंकिंग वित्तीय संस्थानों को खराब कर दिया है।
Conclusions:
I.Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance. / वित्त के क्षेत्र में व्यक्ति की विशेषज्ञता को ध्यान में रखते हुए सरकार को वित्तीय संस्थानों के निदेशकों की नियुक्ति करनी चाहिए।
II.The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute. / वित्तीय संस्थान के निदेशक को संस्थान द्वारा किए गए वित्तीय कार्यों के अनुरूप विशेषज्ञता होनी चाहिए।
(a) If only conclusion I follows / केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है।
(b) If only conclusion II follows / केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है।
(c) If both I and II follow. / दोनों I और II अनुसरण करते है।
(d) If neither I nor II follows. / न तो I न ही II अनुसरण करता है।
Ans.(c);
Sol. Government should appoint expert director in area of finance. Both I and II follow.

Q13. Choose the alternative which is closely resembles the paper fold of the given figure. / उस विकल्प को चुनें जो दिए गए आकृति के पेपर फोल्ड जैसा दिखता है।

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a)


Q14.Which of the answer figures is the right mirror image of the given figure? 
दिए गए आंकड़े में से सही छवि कौन सी है?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a)


Q15.Directions: In the following questions given below are two matrices, each containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that of matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row number and next by its column number. For example, R can be represented by 02, 31. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:/
नीचे दिए गए निम्नलिखित प्रश्नों में दो मैट्रिक्स हैं, प्रत्येक में वर्ण से अक्षरों के दो वर्ग होते हैं. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘R’  को 02, 31 से दर्शाया जा सकता है. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में (a), (b), (c), (d) से संख्या युग्म के एक सेट की पहचान करें जो दिए गए शब्द का प्रतिनिधित्व करता है                      
  
Q.ROAD
(a) 04, 20, 55, 78
(b) 23, 32, 98, 99
(c) 42, 32, 79, 58
(d) 11, 13, 67, 69
 Ans.(d)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD