Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book: 12 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Spring : Summer ::
वसंत : गर्मी : :
(a) Sunday : Monday /रविवार : सोमवार
(b) Thursday : Wednesday/वीरवार : बुधवार
(c) Tuesday : Friday/ मंगलवार : शुक्रवार
(d) Friday : Monday/शुक्रवार : सोमवार
Ans.(a);  
Sol. Summer comes after spring. Similarly, Monday comes after Sunday.

Q2. Select the odd word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Wheat / गेहूँ
(b) Rice/ चावल
(c) Jowar / ज्वार
(d) Beans/ फलियां
Ans.(d); 
Sol. Except Beans, all others are grains (cereals and coarse cereals)

Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
 300, 620, 1140, 1860, ?
(a)  2580 
(b)  2280
(c)  2788 
(d)  2780
Ans. (d);  
Sol. The sequence is +320, +520, +720,… So, missing term is 2780.

Q4. Select the missing number from the given responses.
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
(a)  1 
(b)  2
(c)  4 
(d)  5
Ans.(b);  
Sol. Multiplication of opposite values and then their addition.

Q5. The following equations follow a common property. Find out the correct value to complete D :
निम्नलिखित समीकरण एक सामान्य गुण का अनुसरण करता है. D को पूरा करने के लिए सही मान ज्ञात करें.
A = 51 (714) 14; 
B = 61 (915) 15;
C = 71 (1136) 16; 
D = 81 (?) 17
(a) (1377) 
(b) (1378)
(c) (1356) 
(d) (1346)
Ans.(a); 
Sol. A = 51 × 14 = 714
B = 61 × 15 = 915
C = 71 × 16 = 1136
D = 81 × 17 = 1377

Q6. Arrange the following in the meaningful/logical order : 
निम्नलिखित को सार्थक / तार्किक क्रम में व्यवस्थित करें;
(1)  Exhaust 
(2)  Night 
(3)  Day 
(4)  Sleep 
(5)  Work
(a)  1, 3, 5, 2, 4 
(b)  3, 5, 1, 4, 2
(c)  3, 5, 1, 2, 4 
(d)  3, 5, 2, 1, 4
Ans.(c); Meaningful order of the words :
3.Day   5.Work   1.Exhaust    2.Night   4.Sleep

Q7. Which of the following diagram represents the relationship between Poets, Dancer and Singers?
निम्नलिखित में से कौन सा चित्र कवियों, नर्तकियों और गायकों के बीच संबंधों का प्रतिनिधित्व करता है?
Ans.(a); 
Sol.



Q8. Which alphabet is at the opposite of alphabet E?
E के विपरीत कौन सा वर्ण है?
(a)  C 
(b)  B
(c)  D 
(d)  A
Ans.(b);  
Sol. If we rotate position (1), (2) and (3) from left to right respectively then we come to know letter E will be opposite to letter B.

Q9. How many triangles are there in the given figure?
दिए गए चित्र में कितने त्रिभुज है?
(a) 11 
(b) 13 
(c) 15 
(d) 17
Ans.(c); 
Sol. 


Q10. Kishankant walks 10 km towards North. From there, he walks 6km towards South. Then he walks 3km towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point?
किशनकांत 10 किमी उत्तर की ओर चलता है. वहां से, वह दक्षिण की तरफ 6 किमी चलता है. फिर वह 3 किमी पूर्व की ओर चलता है. वह अपने शुरुआती बिंदु से कितनी दूर और किस दिशा में है?
(a)  5km West / पश्चिम
(b) 5km North-East/उत्तर-पूर्व
(c)  7km East /पूर्व
(d)  7km West/पश्चिम
Ans.(b);  
Sol. 


Q11. A is mother of D and sister of B. B has a daughter C, who is married to F. G is the husband of A. How is G related to D ?
A, D की माता है और B की बहन है. B, की बेटी C है, जो कि F से विवाहित है. G, A का पति है. G, D से कैसे सम्बंधित है?
(a)  Husband /पति
(b)  Son/पुत्र
(c)  Father /पिता
(d)  Uncle/अंकल
Ans.(c); 
Sol.

Q12. In the questions given below a statement followed by some conclusions. Read all conclusions and give the answer as follows–
नीचे दिए गए प्रश्न में एक कथन दिया गया है जिसके कुछ निष्कर्ष दिए हुए है. सभी निष्कर्ष पढ़ें और निम्नानुसार उत्तर दें-
 Statements:/ कथन:
The old order changed yielding place to new./ पुराना क्रम नए काअनुवर्ती स्थान बदलता है
Conclusions:/ निष्कर्ष:
I.  Change is the law of nature./ परिवर्तन प्रकृति का नियम है.
II. Discard old ideas because they are old./ पुराने विचारों को छोड़ दें क्योंकि वे पुराने हो चुके हैं.
(a) Only conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है. 
(b) Only conclusion II follows/केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c)  Both I and II follow/ दोनों I और II अनुसरण करते है.
(d) Neither I nor II follows/न तो I न ही II अनुसरण करता है.
Ans.(a); 
Sol. First conclusion is a fact and follow above information second conclusion does not follow above statement.

Q13. Choose the alternative which is closely resembles the paper fold of the given figure.
उस विकल्प को चुनें जो दिए गए आकृति के पेपर फोल्ड जैसा दिखता है।

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b);  
Sol. 


Q14. Which of the answer figures is the right image of the given figure?
दिए गए आंकड़े में से सही छवि कौन सी है?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(c); 
Sol.


Directions (15): In the following questions given below are two matrices, each containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that of matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row number and next by its column number. For example, R can be represented by 02, 31. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:
नीचे दिए गए निम्नलिखित प्रश्नों में दो मैट्रिक्स हैं, प्रत्येक में वर्ण से अक्षरों के दो वर्ग होते हैं. 
मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘R’  को 02, 31 से दर्शाया जा सकता है. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में (a), (b), (c), (d) से संख्या युग्म के एक सेट की पहचान करें जो दिए गए शब्द का प्रतिनिधित्व करता है                                 
     
 
Q15.  NOTE
(a) 40, 75, 96, 34 
(b) 33, 99, 87, 14 
(c) 04, 67, 78, 21
(d) 22, 56, 65, 43
Ans.(a);  
Sol.

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD