Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 11th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करे. 
Calendar : Date : : Index : ?
कैलेंडर : तिथि : : सूची : ?
(a) Name of Author/ लेखक का नाम
(b) Glossary/ शब्दकोष
(c) Contents/सामग्री
(d) Summary/ सारांश
Ans.(c)
Sol.
Calendar shows date
Index shows contents.

Q2. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करे.
243 : 819 : : 163 : ?
(a) 487
(b) 563
(c) 572
(d) 593
Ans.(a)
Sol.
2 + 4 + 3 = 9
8 + 1 + 9 = 18 = 1 + 8 = 9 
1 + 6 + 3 = 10 = 1 + 0 = 1
4 + 8 + 7 = 19 = 1 + 9 = 10 = 1 + 0 = 1

Q3. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करे.
(a) ACFJ
(b) RTWA
(c) NPSV
(d) HJMQ
Ans.(c)
Sol.
+2, +3, +4 series, except NPSV. 

Q4.Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं।
1. Decollete 2. Desecrate 3. Decorous
4. Desipicable 5. Destitute
(a) 13245
(b) 15243
(c) 32451
(d) 45231
Ans.(a)
Sol.
1. Decollete 
3. Decorous 
2. Desecrate 
4. Desipicable 
5. Destitute 

Q5.In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
1357, 3085, 5282, 8026, ?
(a) 9961
(b) 10441
(c) 11321
(d) 11401
Ans.(d)
Sol.

Q6.Present age of A is 2 times the present age of B. After 8 years the B’s age will be 4 times of C’s present age. If C celebrated his fifth birthday 9 years ago, then what is the present age (in years) of A?
A की वर्तमान आयु B की वर्तमान आयु से दुगनी है. 8 वर्ष बाद B की आयु C की वर्तमान आयु के 4 गुना होगी। अगर C ने अपना पांचवा जन्मदिन 9 वर्ष पूर्व मनाया था, तो A की वर्तमान आयु (वर्षों में) कितनी है?
(a) 88
(b) 96
(c) 92
(d) 84 
Ans.(b)
Sol.
Let present age of A, B and C be A, B and C respectively.
ATQ, 
A = 2B
B+8 = 4C
C-9 = 5 ⇒ C=14
Therefore, B = 48 and A = 96 years

Q7.In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से,  उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
Legislator
(a) Raise
(b) Gist
(c) Legal
(d) Greater
Ans.(d)
Sol.
‘Greater’ ; there is no double ‘E’ in the given word.

Q8.If “+” denotes “divided by”, “x” denotes “added to”, “÷” denotes “subtracted from” and “–” denotes “multiplied by”, then
यदि “+” का अर्थ “भाग”, “x” का अर्थ “जमा”, “÷” का अर्थ “घटा” और “-“ का अर्थ “गुणा’ है तो-
54 + 162 – 18 x 12 ÷ 6 = ?
(a) 4
(b) 16
(c) 12
(d) 10 
Ans.(c)
Sol.
54 + 162 – 18 × 12 ÷ 6 
⇒ 54 ÷  162 × 18 + 12 – 6
⇒1/3×18+12 –6
⇒ 6 + 12 – 6
⇒ 12

Q9.In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से उस संख्या का चयन करें जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.

(a) 54
(b) 60
(c) 62
(d) 66
Ans.(d)
Sol.
(4 × 3) + (2 × 5) = 22
(1 × 2) + (7 × 6) = 44
(8 × 7) + (5 × 2) = 66 

Q10.In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/ कथन:
I. All cups are plate./ सभी कप प्लेट है.
II. No plate is a shop./ कोई प्लेट दुकान नहीं है.

Conclusions:/ निष्कर्ष:
I. No cup is a shop./ कोई कप दुकान नहीं है.
II. No shop is a plate.. कोई दुकान प्लेट नहीं है.
(a) केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं.
(d) न तो निष्कर्ष I न ही II अनुसरण करता है.
Ans.(c)
Sol.

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}