Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 28 September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
49 : 169 : : 66 : ?
(a) 126
(b) 132
(c) 144
(d) 162
Ans.(c)
Sol.
49 = 4 + 9 = 13² = 169 
66 = 6 + 6 = 12² = 144

Q2.In the following question, select the odd letter pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम वर्ण का चयन करें.
(a) BN – P
(b) GI – R
(c) LM – Y
(d) TA – U
Ans.(b)
Sol.
B N = 2 + 14 = 16 = P 
L M = 12 + 13 = 25 = Y 
T A = 20 + 1 = 21 = U 
G I = 7 + 9 = 16 = P ≠ R 

Q3.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
Ans.(a)


Q4.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figure, indicate how it will appear when opened?
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
Ans.(b)

Q5.A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा
ACE, FHJ, KMO,?
(a) QRS
(b) PRT 
(c) PRU
(d) QRV 
Ans.(b)
Sol.


Q6.Poonam told Akshay that “Yesterday she defeated Akshay’s only sister’s daughter Sneha in a school Taekwondo competition.” How is Akshay related to Sneha?
पूनम ने अक्षय को कहा कि “कल उसने अक्षय की एकमात्र बहन की बेटी स्नेहा को एक स्कूल ताइक्वोंडो प्रतियोगिता में हरा दिया.” अक्षय स्नेहा से कैसे संबंधित है?
(a) Grandfather / दादा
(b) Father/पिता
(c) Cousin/कजिन
(d) Uncle /अंकल
Ans.(d)
Sol.


Q7.In a row of boys, Tarak is 18th from either end. How many boys are there in the row?
लड़कों की एक पंक्ति में, तारक किसी एक अंत से 18 वें स्थान पर है. पंक्ति में कितने लड़के हैं?
(a) 19
(b) 36 
(c) 35
(d) 42 
Ans.(c)
Sol.
Number of boys in the row 
= Left + Right – 1
= 18 + 18 – 1 
= 35

Q8.In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
ABSOLUTE
(a) BASE
(b) BOSE 
(c) LOSE
(d) SOLVE
Ans.(d)
Sol.
SOLVE, because there is no ‘V’ in the given word. 

Q9.In the following question, selection number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से उस संख्या का चयन करें जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.
           
(a) 3
(b) 4
(c) 8
(d) 14
Ans.(b)
Sol.
8 × 6 × 2 = 96  
15 × 2 × 2 = 60 
 ⇒ ? × 5 × 6 = 120 
⇒ ? = 120/30= 4 

Q10.In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem tobe at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में,  कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/ कथन:
I. All dens are spiral./सभी डेन स्पाइरल है
II. Some spirals are cards./ कुछ स्पाइरल कार्ड्स है.
Conclusions:/ निष्कर्ष:
I. Some spirals are not cards./ कुछ स्पाइरल कार्ड्स नहीं है.
II. Some dens are not cards. / कुछ डेन कार्ड्स नहीं है.
(a) Only conclusion (I)  follow./ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Only conclusion (II) follows./ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) All conclusions follow./ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) No conclusion follows./ न तो I न ही II अनुसरण करता है
Ans.(d)
Sol.

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}