Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 19th May (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.In a certain code language, “INSTANT” is written as “IOUWESZ”. How is “FORGET” written in that code language? 
एक निश्चित कूट भाषा में, “INSTANT” को “IOUWESZ” लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “FORGET” को किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) FPOGXI
(b) FOSIGX
(c) FPSKHW
(d) FPTJIY
Ans.(d)
Sol.
Q2. In the following questions, select the missing number from the given series.
नीचे दिए गए प्रश्न में एक आव्यूह दिया गया है दिए गए आव्यूह में अज्ञात पद ज्ञात कीजिये?
(a) 32
(b) 30
(c) 28
(d) 36
Ans.(d)
Sol.
Column : 1 4 × 9 = 36
Column : 2 18 × 11 = 198
Column : 3  10 × 12 = 120

Q3. If “A” means “plus”, “B” means “divide”, “C” means “multiply” and “D” means “minus”, then 187 B 17 C 4 A 7 D 17 = ? 
यदि “A” का अर्थ “जमा”, “B” का अर्थ “भाग”, “C” का अर्थ “गुणा” और “D” का अर्थ “घटा”, तो 187 B 17 C 4 A 7 D 17 = ? 
(a) 30
(b) 44
(c) 33
(d) 34
Ans.(d)
Sol.
187 ÷ 17 × 4 + 7 – 17 = 34

Q4. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
नीचे दिए गए विकल्पों में से कौन सा विकल्प दी गई श्रंखला को पूरा करेगा?
l_n_o_m_lm_o
(a) mnoln
(b) mlnmn
(c) monln
(d) mnmno
Ans.(c)
Sol.
l m n o / o n m l / l m n o

Q5. A boy travels 4 km towards south and then takes a right turn travels another 3 km in that direction. How far and in which direction is he now from his original position?
एक लड़का दक्षिण की ओर 4कि.मी चलता है और फिर दायें मुड़ता है और उस दिशा में अन्य 3कि.मी चलता है. वह अपने वास्तविक स्थान से कितनी दूरी और किस दिशा में है?
(a) 6 km, south(6 कि.मी, दक्षिण)
(b) 5 km, south­west(5 कि.मी, दक्षिण-पश्चिम)
(c) 4 km, north(4 कि.मी, उत्तर)
(d) 5 km, north­west(5 कि.मी, उत्तर-पश्चिम)
Ans.(b)
Sol.
Q6. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
NM, PK, SI, ?
(a) VE
(b) WF
(c) VG
(d) WG
Ans.(d)
Sol.
Q7. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
1, 5, 30, 210, 1680, ?
(a) 15120
(b) 13440
(c) 11760
(d) 8400
Ans.(a)
Sol.
Q8. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(d)
Q9. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
दिए गए चित्रों में से कौन सा बर्तन, मग, कैलकुलेटर के मध्य सबसे बेहतर संबंध दर्शाता है?
Utensils, Mugs, Calculator
Ans.(a)

Q10. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
Ans.(a)

You may also like to read:


Download SSC CPO Admit Card 2018

  

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD