Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 18th May (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to  10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर /संख्या का चयन करे.
AEG: GKM :: MQS : ?
(a) SWY
(b) SWZ
(c) ZWQ
(d) SWB
Ans.(a)
Sol. 
Q2. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से  विषम शब्द / अक्षर /संख्या/ संख्या युग्म का चयन करे.
(a) Joule
(b) Ohm
(c) Watt
(d) Magnetic Field
Ans.(d)
Sol. Joule, Watt are SI units of energy, resistance and Power respectively but Magnetic field is a force field that is created by moving electric charges and magnetic dipoles. 
Q3. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
निम्नलिखित प्रश्न में, प्रत्येक के दो निष्कर्ष I और II के बाद दो कथन दिए गए हैं. आप कथनों को सावधानीपूर्वक पढ़िए और विचार कीजिये. साधारणतः वे ज्ञात तथ्यों से भिन्न हों सकतें है. आपको यह तय करना होगा कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन सा निष्कर्ष, दिए गये कथन के साथ अनुसरण करता है.
Statements:
 कथन :
(I)  1 < 2
(II) 2 < 3
Conclusion:
निष्कर्ष :
(I)  1 < 3
(II) 2 < 3
(a) Conclusion I follows / निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Conclusion II follows / निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) Neither I nor II follows/ न तो निष्कर्ष I और न तो निष्कर्ष II अनुसरण करता है. 
(d) Both I and II follows/ दोनों I, II निष्कर्ष अनुसरण करतें है .
Ans.(a)
Q4. The sum of the ages of Rohit and Ankit is 78. Rohit’s age is twice the age of Ankit. What is the age (in years) of Rohit?
रोहित और अंकित की आयु का योग 78 है. रोहित की उम्र अंकित की उम्र से दोगुनी है. रोहित की उम्र (वर्षों में) क्या है?
(a) 26
(b) 52
(c) 54
(d) 48
Ans.(b)
Sol.
R + A = 78 
2A + A = 78 (As R = 2A) 
3A = 78 
A = 26 
R = 52  (As R = 2A)
Q5. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गये शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित करें.
i. Translucent
ii. Transparent
iii. Transport
iv. Transistor
(a) iv, i, ii, iii
(b) iv, i, iii, ii
(c) i, iii, ii, iv
(d) i, ii, iii, iv
Ans.(a)
Sol.
Transistor → Translucent → Transparent → Transport. 
Q6. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से  विषम शब्द / अक्षर /संख्या/ संख्या युग्म का चयन करे.
(a) MS
(b) RX
(c) BI
(d) JP
Ans.(c)
Sol.
Q7. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से  विषम शब्द / अक्षर /संख्या/ संख्या युग्म का चयन करे.
(a) 82
(b) 74
(c) 64
(d) 32
Ans.(c)
Sol.
Only 64 is a square.
Q8. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से  विषम शब्द / अक्षर /संख्या/ संख्या युग्म का चयन करे.
(a) 512
(b) 100
(c) 125
(d) 216
Ans.(b)
Sol.
100 is a square others are cube. 
Q9.A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Cell, Tissue, Organ, ?
सेल, ऊतक, अंग,?
(a) Respiratory system / श्वसन प्रणाली
(b) Organ system/  अंग प्रणाली
(c) Digestive system / पाचन तंत्र
(d) Nervous system / तंत्रिका तंत्र
Ans.(b)
Sol.
Cell → Tissue → Organ → Organ system.
Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
ZA, TG, NM, ?
(a) HS
(b) SH
(c) GT
(d) TG
Ans.(a)
Sol.

You may also like to read:


Download SSC CPO Admit Card 2018

  

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD