Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 17th May (Solution)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to  10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर /संख्या/ संख्या युग्म का चयन करे.
Ctrl + X : Cut : : Ctrl + C : ?
(a) Undo
(b) Paste
(c) Redo
(d) Copy
Ans.(d)
Sol. Keyboard shortcuts. 

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
 दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर /संख्या का चयन करे.
DI : M : : CR : ? 
(a) Y
(b) Q
(c) P
(d) U
Ans.(d)
Sol.
D(4) + I(9) = M(13) 
C(3) + R(18) = U(21) 

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर /संख्या का चयन करे.
TU : MN : : JK : ?
(a) CD
(b) RS
(c) TM
(d) KL
Ans.(a)
Sol.
Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर /संख्या का चयन करे.
36 : 25 : : 100 : ?
(a) 81
(b) 30
(c) 35
(d) 40
Ans.(a)
Sol.
(6)² : (6 – 1)² : : (10)² : (10 – 1)²

Q5. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से  विषम शब्द / अक्षर /संख्या/ संख्या युग्म का चयन करे.
(a) Herb / जड़ी बूटी
(b) Shrub / झाड़ू
(c) Tree /वृक्ष
(d) Root / रूट
Ans.(d)

Q6. In the following questions, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गई श्रृंखला से लुप्त संख्या का चयन करें
7
13
17
5
?
3
35
104
51
(a) 8
(b) 12
(c) 7
(d) 9
Ans.(a)
Sol.
Column : 1      7 × 5 = 35 
Column : 2     13 × 8 = 104
Column : 3     17 × 3 = 51

Q7. If “P” denotes “multiplied by”, “R” denotes “subtracted from”, “S” denotes “added to” and “Q” denotes “divided by”, then 6 P 7 S 169 Q 13 R 5 = ?
यदि “P” का अर्थ “गुणा” , “R” का अर्थ “ घटा “, “S” का अर्थ “जमा” और “Q” का अर्थ “भाग” है तो 6 P 7 S 169 Q 13 R 5 = ?
(a) 55
(b) 50
(c) 45
(d) 43
Ans.(b)
Sol.
6 × 7 + 169 ÷ 13 – 5 = 50

Q8. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
दिए गए अक्षर श्रृंखला में अंतराल पर अनुक्रमिक रूप से दिए गये अक्षरों का कौन सा सेट इस श्रंखला को पूरा करेगा?
T_ST_S_U_T_S
(a) UUSTT
(b) TUUTS
(c) TTSTU
(d) UUTSU
Ans.(d)
Sol.TUS/TUS/TUS/TUS

Q9. Vishal travels 8 km towards east, then turns left and travels another 5 km, and then he turns 270 degrees anticlockwise. Which direction is he facing now?
विशाल पूर्व की ओर 8 किमी की यात्रा करता है, फिर बाएं मुड़ता है और 5 किमी की यात्रा करता है, और फिर वह 270 डिग्री वामा व्रत मुड़ता है. वह अब किस दिशा की ओर उन्मुख है?
(a) West / पश्चिम 
(b) East  / पूर्व 
(c) North / उत्तर 
(d) South / दक्षिण 
Ans.(b)
Sol.
Q10. Ramesh and Suresh are brothers. Dharmendra is the father of Ramesh and Sunita is the wife of Suresh’s only brother. Sapna is the daughter of Sunita. How is Sapna related to Dharmendra?
रमेश और सुरेश भाई हैं. धर्मेंद्र रमेश के पिता हैं और सुनीता सुरेश के एकमात्र भाई की पत्नी हैं. सपना सुनीता की पुत्री है. सपना धर्मेंद्र से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Daughter / बेटी 
(b) Sister-in-law / सिस्टर – इन – लॉ 
(c) Niece / भांजी/ भतीजी 
(d) Granddaughter /  ग्रैंडडॉटर 
Ans.(d)
Sol.

You may also like to read:

  

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD