Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 14th May (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to  10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
PHOTOGRAPHER : CAMERA : : WRITER : ?
फोटोग्राफर: कैमरा:: लेखक:?
(a) PEN/पेन
(b) BALL/बॉल
(c) FRETSAW/फ्रेतसव
(d) KNIFE/चाक़ू
Ans.(a)
Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
AB : YX : : LM : ?
(a) NM
(b) OP
(c) JI
(d) GH
Ans.(c)
Sol.
Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
DA : FE : : HI : ?
(a) KO
(b) JM
(c) JK
(d) KJ
Ans.(b)
Sol.
 
Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
2 : 16 : : 3 : ?
(a) 340
(b) 81
(c) 243
(d) 122
Ans.(b)
Sol.
2 : (2) ⁴  : : 3 : (3)⁴
Q5. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) Aizawl/ आइजोल
(b) Agartala/ अगरतला
(c) Shillong/ शिलांग
(d) Darjeeling/ दार्जिलिंग
Ans.(d)
Sol.
Except Darjeeling other three are capital of states. 
Q6. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
72, 56, 42, 30, 20, ?
(a) 22
(b) 20
(c) 12
(d) 62
Ans.(c)
Sol.
Q7. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:(कथन)
(I) Some white is black./ कुछ वाइट ब्लैक हैं.
(II) No black is green./ कोई ब्लैक ग्रीन नहीं.
Conclusion:(निष्कर्ष)
(I) Some white is green./कुछ वाइट ग्रीन हैं
(II) Some white is not green./कुछ वाइट ग्रीन नहीं हैं
(a) Conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(c) Either 1 or 2 follows/ केवल निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Ans.(b)
Sol.
Q8. If 1st January 2013 was Wednesday, then what day of the week was it on 2nd January 2014?
यदि  जनवरी 2013 को बुधवार था, तो 2 जनवरी 2014 को सप्ताह का कौन सा दिन था?
(a) Wednesday/बुधवार
(b) Thursday/वीरवार
(c) Tuesday/मंगलवार
(d) Friday/शुक्रवार
Ans.(d)
Q9. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये?
i. Victory
ii. Victorious
iii. Vaccine
iv. Vacancy
(a) ii, i, iv, iii
(b) ii, i, iii, iv,
(c) ii, iv, iii, i
(d) iv, iii, ii, i
Ans.(d)
Sol.
Vacancy → Vaccine → Victorious → Victory 
Q10. In a certain code language, ‘TRUMPET’ is written as ‘7591427’ and ‘SORROW’ is written as ‘385586’. How is ‘EMPRESS’ written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में ‘TRUMPET’ को ‘7591427’ और ‘SORROW को ‘385586’ लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में ‘EMPRESS’ किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 2145237
(b) 2145233
(c) 2154323
(d) 3154233
Ans.(b)
Sol.
T R U M P E S O W
7 5 9 1 4 2 3 8 6
E M P R E S S
2 1 4 5 2 3 3

You may also like to read:

  

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD