Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 3rd September (Solutions)

Dear Students,


Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.  
JQXE : LSZG : : MTNL : ?
(a) OPVN
(b) KRPN
(c) OVPN
(d) OPLJ
Ans.(c)
Sol. 

Q2.In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Square / वर्ग
(b) Rectangle / आयत
(c) Cylinder / सिलेंडर
(d) Triangle / त्रिभुज
Ans.(c)
Sol. Cylinder is a 3-D figure 

Q3.In the following question, select the odd number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 216
(b) 125
(c) 343
(d) 510
Ans.(d)
Sol. 510 is not perfect cube number.

Q4. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
दी गई श्रृंखला में एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प चुनें जो श्रृंखला को पूरा करेंगे।
KV, LU, MT, ?
(a) NS
(b) OS
(c) OU
(d) SN
Ans.(a)
Sol. 

Q5. The ratio of present ages of Anil and Aakash is 4 : 5. Three years later their ages will be in ratio 7 : 8. What is the present age (in years) of Anil?
अनिल और आकाश की वर्तमान आयु का अनुपात 4:5 है. तीन वर्ष बाद उनकी आयु का अनुपात 7:8 हो जाएगा. अनिल की वर्तमान आयु (वर्षों में) कितनी है?
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 10
Ans.(c)
Sol.

Q6.In a class, P has more marks than Q and R does not have the least marks. S has more marks than T and T has more marks than P, who among them will have the least marks?
एक कक्षा में, P के अंक Q से अधिक है और R के सबसे कम अंक नहीं है. S के अंक T से अधिक है और T के अंक P से अधिक है, इन सब में सबसे कम अंक किस के है?
(a) P
(b) Q
(c) S
(d) T
Ans.(b)
Sol. (1) P > Q
(2) R does not least mark 
(3) S > T > P 
So, Q will have the least mark. 

Q7.In a certain code language, “CASIO” is written as “3119915”. How is “CITIZEN” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में “CASIO” “3119915” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “CITIZEN” कैसे लिखा जाएगा?
(a) 295629134
(b) 3192295614
(c) 3912659214
(d) 3920926514
Ans.(d)
Sol.

Q8.If 6 * 9 – 4 = 58 and 3 * 9 – 7 = 34, then in the expression A * 4 – 9 = 91, what is the value of ‘A’?
यदि 6 * 9 – 4 = 58 और 3 * 9 – 7 = 34, फिर A * 4 – 9 = 91 इसमें, ‘A’ का मूल्य क्या है?
(a) 6.5
(b) 17.5
(c) 20.5
(d) 30.5
Ans.(c)
Sol. 6×9+4=58
3×9+7=34
A×4+9=91
A = 20.5 

Q9.How many triangles are there in the given figure?
दिए गए चित्र में कितने त्रिभुज है?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans.(c)
Sol. Total triangles = 6

Q10.Two positions of a cube are shown below. What will come opposite to face containing ‘4’?
नीचे एक घन की दो स्थितियां दिखाई गई है. संख्या ‘4’ के विपरीत कैन सी संख्या होगी?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6
Ans.(a)
Sol. 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}