Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 4th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Kilometre :Metre : : Tonne : ?
किलोमीटर : मीटर :: टन : ?
(a) Litre/ लीटर
(b) Kilogram/ किलोग्राम
(c) Hours / घंटे
(d) Weight/ वजन
Ans.(b)
Sol.
1 kilometre = 1000 metre
1 tonne = 1000 kilogram 

Q2.In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
9143 : 9963 : : 6731 : ?
(a) 1368
(b) 5666
(c) 8964
(d) 9694
Ans.(c)
Sol.
9+1+4+3 = 17; 9+9+6+3 = 27
6+7+3+1 = 17; 8+9+6+4 = 27

Q3.In the following question, select the odd letter from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर का चयन करें.
(a) B
(b) N
(c) P
(d) W
Ans.(d)
Sol.
Position of W is odd and rest are even numbers

Q4. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं।
1. Ball 2. Balanced 3. Balls 
4. Balance 5. Balancing 
(a) 24135
(b) 42135 
(c) 42513
(d) 54213 
Ans.(c)
Sol.
4. Balance 
2. Balanced 
5. Balancing
1. Ball
3. Balls

Q5. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गई श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
13, 16, 11, 18, 9, 20, ?
(a) 3
(b) 5 
(c) 6
(d) 7 
Ans.(d)
Sol.
Q6. If ‘A + B’ means ‘A is father of B’, ‘A – B’ means ‘A is mother of B’, ‘A * B’ means ‘A is brother of B’ and ‘A % B’ means ‘A is sister of B’, then how is Q related to
S in ‘P + Q * R – S’?
यदि ‘A + B’  का अर्थ है A, B का पिता है, ‘A – B’ का अर्थ है A, B की माता है, ‘A * B’ का अर्थ है A, B का भाई है और ‘A % B’ का अर्थ है A, B की बहन है, तो ‘P + Q * R – S’ में Q, S से कैसे सम्बन्धित है?
(a) Husband / पति
(b) Uncle / अंकल
(c) Brother/ भाई
(d) Father/ पिता
Ans.(b)
Sol.
Q is uncle of S

Q7. In a certain code language, “REMOTE” is written as “KYSPGS” and “BRAND” is written as “IRDTC”. How is “MOBILE” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “REMOTE”,”KYSPGS” के रूप में लिखा जाता है और “BRAND” “IRDTC” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “MOBILE” कैसे लिखा जाएगा?
(a) FMJCPN
(b) KQMEQN
(c) DKHANL
(d) DMHCNN
Ans.(b)
Sol.
Q8. If 19 (36) 13 and 37 (81) 28, then what is the value of ‘A’ in 43 (A) 38?
यदि 19 (36) 13 और 37 (81) 28, तो 43 (A) 38, A का मूल्य क्या है?
(a) 49
(b) 25
(c) 34
(d) 64
Ans.(b)
Sol.
19 – 13 = 6 ⇒ 6² = 36
37 – 28 = 9 ⇒ 9² = 81
43 – 38 = 5 ⇒ 5² = 25
Q9. How many triangles are there in the given figure?
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है? 
(a) 24
(b) 30
(c) 28
(d) 29
Ans.(d)
Sol.
29 triangles 

Q10. From the given options, which answer figure can be formed by folding the figure given in the question? 
दिए गए विकल्पों से, प्रश्न में दिए गए आंकड़े को तब्दील करके कौन सा उत्तर आंकड़ा बनाया जा सकता है?

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}