Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 8th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक लुप्त पद के साथ एक श्रृंखला दी गई है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिये जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा?  
IJ, PQ, XY, ?
(a) DE
(b) OP
(c) GH
(d) WV
Ans.(c)
Sol.
Q2. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक लुप्त पद के साथ एक श्रृंखला दी गई है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिये जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा?
15, 32, 99, 400, ?
(a) 2001
(b) 2004
(c) 2005
(d) 1994
Ans.(c)
Sol.
Q3. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
निम्नलिखित प्रश्नों में दो कथन दिए गए हैं जिनके बाद दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं। आपको दोनों कथनों को सत्य मानना है भले ही वो सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। आपको निर्धारित करना है कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन-सा दिए गए कथनों का तार्किक रूप से अनुसरण करता है।   
Statement/कथन:
(I) All horses are bullocks./ सभी घोड़े बैल हैं
(II) All bullocks are goats./ सभी बैल बकरी हैं
Conclusions/ निष्कर्ष:
(I) All horses are goats./ सभी घोड़े बकरी हैं
(II) All goats are horses./ सभी बकरी घोड़े हैं
(a) Conclusion I follows /निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows/ निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows/ न तो निष्कर्ष I और न ही II अनुसरण करता है 
(d) Both I and II follows/ I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Ans.(a)
Sol.
I – follows
II – do not follow
Q4. A racing event was organised in a jungle. The dog ran faster than the elephant but slower than the tiger. The deer was the fastest. The lion ran faster than the tiger. Who was the second to finish the race?
एक जंगल में एक दौड़ के कार्यक्रम का आयोजन किया जाता है। कुता, हाथी से तेज दौड़ता है लेकिन बाघ से धीमा दौड़ता है। हिरण सबसे तेज दौड़ता है। शेर, बाघ से तेज दौड़ता है। दौड़ पूरी करने वाला दूसरा कौन है?    
(a) Dog /कुता
(b) Deer/ हिरण 
(c) Elephant /हाथी
(d) Lion /शेर 
Ans.(d)
Sol.
Deer > Lion > Tiger > Dog > Elephant

Q5. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दकोष के क्रम के अनुसार व्यवस्थित कीजिये:
i.  Cover
ii. Clandestine
iii. Coward
iv. Cajole
(a) i, iv, iii, ii
(b) i , ii, iii, iv
(c) iv, ii, i, iii
(d) i , iii, iv, ii
Ans.(c)
Sol.
Cajole → Clandestine → Cover → Coward

Q6. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म का चयन कीजिये:
(a) PD
(b) LE
(c) IC
(d) DB
Ans.(b)
Sol. According to value of position first digit is divisible by second digit. 

Q7. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म का चयन कीजिये:
(a) 125
(b) 512
(c) 1331
(d) 1728
Ans.(d)
Sol.
1 + 2 + 5 = 8 
5 + 1 + 2 = 8 
1 + 3 + 3 + 1 = 8

Q8. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक लुप्त पद के साथ एक श्रृंखला दी गई है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिये जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा?
JN, OR, UW, BC, ?
(a) KM
(b) JJ
(c) JK
(d) KJ
Ans.(b)
Sol.
Q9. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
निम्नलिखित प्रश्नों में दो कथन दिए गए हैं जिनके बाद दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं। आपको दोनों कथनों को सत्य मानना है भले ही वो सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। आपको निर्धारित करना है कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन-सा दिए गए कथनों का तार्किक रूप से अनुसरण करता है।
Statement/कथन:
(I)  Only first division holders are admitted/ केवल प्रथम श्रेणी धारक प्रवेश पाते हैं
(II) Ram is a first division holder./ राम प्रथम श्रेणी धारक है
Conclusions/निष्कर्ष:
(I) Ram is admitted /राम प्रवेश पाता है.
(II) Only Ram is admitted /केवल राम प्रवेश पाता है.
(a) Conclusion I follows /निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows/ निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows/ न तो निष्कर्ष I और न ही II अनुसरण करता है 
(d) Both I and II follows/ I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Ans.(a)

Q10. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary. 
दिए गए शब्दों को शब्दकोष के क्रम के अनुसार व्यवस्थित कीजिये:
i. Claim 
ii. Clearly 
iii. Clerk 
iv. Clerical 
(a) ii, i, iv, iii
(b) i, iii, ii, iv
(c) i, ii, iii, iv
(d) i, ii, iv, iii
Ans.(d)
Sol.
claim → clearly → clerical → clerk 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}