Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 10th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Directions (1-4): In the following questions two words to the left of sign ∷ are related in same way. Find out one word from amongst the responses which is related to the word given to the right of sign ∷ in the same way.
निम्नलिखित प्रश्नों में  ∷  चिन्ह के बाईं ओर दो शब्द समान रूप से संबंधित हैं.दिए गये विकल्पों में से एक शब्द ज्ञात करें जो ∷ के दाईं ओर दिए गए शब्द से समान रूप से संबंधित है.

Q1. Newspaper : Editor ∷ Play : ?
अख़बार : संपादक :: प्ले : ?
(a) Actor/एक्टर
(b) Theatre/थिएटर
(c) Writer/लेखक
(d) Director/निर्देशक
Ans.(d)
Sol. Editor is in charge of Newspaper and Director is in charge of play.

Q2. Clock : Time ∷ Thermometer : ?
घडी : समय :: थर्मामीटर : ?
(a) Temperature/ तापमान
(b) Heat/ ऊष्मा
(c) Energy/ ऊर्जा
(d) Radiation/ विकिरण
Ans.(a)
Sol. Clock shows time and Thermometer shows temperature.

Q3. Book : Author ∷ Statue : ?
किताब : लेखक :: प्रतिमा : ?
(a) Painter/ पेंटर
(b) Mason/ मिस्त्री
(c) Sculptor/ मूर्तिकार
(d) Calligraphist/ सुलेखकार
Ans.(c)
Sol. Book is created by Author and Statue is created by Sculpture

Q4. Sorrow : Death ∷ Happiness : ?
शोक : मृत्यु :: ख़ुशी : ?
(a) Cry/ रोना
(b) Birth/ जन्म
(c) Love/प्यार 
(d) Dance/ नृत्य
Ans.(b)
Sol. Death leads to sorrow and birth leads to happiness

Q5. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 
निम्नलिखित प्रश्नों में,दी गई पत्र श्रृंखला में रिक्त स्थानों में अनुक्रमिक रूप से रखे जाने पर अक्षरों का कौन सा सेट इसे पूरा करेगा.
JK_MJ_LM_KL_
(a) JKLL
(b) LKKM
(c) LKJM
(d) KJLM
Ans.(c)
Sol.
J  K  L  M / J  K L M / J K L M 

Q6. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘O’ can be represented by 65, 88 etc. and ‘F’ can be represented by 13, 42 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘NAVY’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘O’ को 65, 88 आदि. और ‘F’ को 13, 42 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘NAVY’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है. 

(a) 20, 34, 76, 68

(b) 12, 79, 95, 55
(c) 44, 23, 67, 69
(d) 75, 00, 96, 59
Ans.(d)
Sol.
7, 5 = N 
0, 0 = A
9, 6 = V
5, 9 = Y 

Q7. Pointing to a woman, a girl says, “Her daughter-in-law is married to the only son of my husband’s mother-in-law.” How is the girl related to the woman?
एक महिला की ओर इशारा करते हुए, एक लड़की कहती है, “उसकी बहू का विवाह मेरे पति की सास के एकमात्र बेटे से हुआ है.” लड़की महिला से कैसे संबंधित है?
(a) Niece/ भांजी/ भतीजी
(b) Granddaughter/ पोती
(c) Daughter/बेटी
(d) Cousin/कजिन
Ans.(c)
Sol.
Q8. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(c)
Q9. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes. 
Sister, Mother, Brother 
दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करने वाले आरेख की पहचान करें.
बहन, माँ, भाई
Ans.(b)
Q10. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
Ans.(a)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}