Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 6th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
Abandoned
(a) Bonded
(b) Banded
(c) Bland
(d) Bane
Ans.(c)
Sol.
There is no ‘ℓ’ in the given word. 

Q2. If “÷” denotes “multiplied by”, “+” denotes “subtracted from”, “x” denotes “added to” and “–” denotes “divided by”,then
यदि “÷” “गुणा” द्वारा दर्शाया जाता है, “+” “घटा” द्वारा दर्शाया जाता है, “x” जोड़” द्वारा दर्शाया जाता है और “-” “विभाजित” द्वारा दर्शाया जाता है, तो 
12 – 6 + 28 × 3 ÷ 9 = ?
(a) –24
(b) 1 
(c) –53
(d) 8 
Ans.(b)
Sol.
12 – 6 + 28 × 3 ÷ 9 
⇒ 12 ÷ 6 – 28 + 3 × 9 
⇒ 2 – 28 + 27 
⇒ 1 

Q3. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों से उस संख्या का चयन करे जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.

(a) 2

(b) 7
(c) 14
(d) 28
Ans.(c)
Sol.
3 × 7 × 2 × 4 = 168 
8 × 3 × 1 × 7 = 168 
1 × 6 × 2 × 14 = 168  

Q4. In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/ कथन:
I. All insects are dangerous./ सभी कीड़े खतरनाक हैं।
II. All machines are dangerous./ सभी मशीनें खतरनाक हैं
Conclusions:/ निष्कर्ष:
I. All dangerous are insects./ सभी खतरनाक कीड़े हैं
II. All dangerous are machines./ सभी खतरनाक मशीनें हैं
III. Some machines are insects. / कुछ मशीनें कीड़े हैं
(a) Only conclusion (I) follows./केवल निष्कर्ष (I) अनुसरण करता है
(b) Only conclusion (II) follows./ केवल निष्कर्ष (II)अनुसरण करता है
(c) Only conclusion (III) follows./केवल निष्कर्ष (III) अनुसरण करता है
(d) No conclusion follows./ कोई निष्कर्ष नहीं है
Ans.(d)
Sol.

No conclusions follows.

Q5. In the given figure, how many people like cricket and tennis both?
दी गयी आकृति में, कितने लोग क्रिकेट और टेनिस दोनों पसंद करते है?
 
(a) 17
(b) 32
(c) 15
(d) 27
Ans.(b)
Sol.
People who like cricket and tennis both = 17 + 15 = 32

Q6. Punit said to a lady, “The sister of your father’s wife is my aunt”. How is the lady related to Punit?
पुनीत एक महिला से कहता है, “आपके पिता की पत्नी की बहन मेरी आंट है”। महिला पुणित से कैसे संबंधित है?
(a) Daughter/ बेटी
(b) Grand Daughter/ ग्रैंड डॉटर
(c) Niece /भतीजी/ भांजी
(d) Cousin sister/कजिन बहन
Ans.(d)
Sol.
     
Lady is the cousin sister of Punit.

Q7. In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
UNIFORMITY
(a) ANNUITY
(b) FORUM 
(c) MINT
(d) UNIFORM
Ans.(a)
Sol.
There is no double ‘N’ in the given word.

Q8. In the following question, by using which mathematical operator will the expression become correct?
निम्नलिखित प्रश्न में, किस गणितीय ऑपरेशन का उपयोग करके अभिव्यक्ति सही हो जाएगी?
18 ?6 ? 9 ? 27
(a) x, ÷ and =/ x, ÷ और =
(b) ÷, x and  = / ÷, x और =
(c) x, + and  = / x, + और =
(d) +, – and  = / +, – और =
Ans.(b)
Sol.
18 ÷ 6 × 9 = 27 
3 × 9 = 27 
27 = 27 

Q9. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों से उस संख्या का चयन करे जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.
(a) 53
(b) 56
(c) 59
(d)66
Ans.(b)
Sol.
56 × 3 = 168 
56 × 3² = 504 
56 × 3³ = 1512 


Q10. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
नीचे दिए गये आरेखों में से उस आरेख का चयन कीजिये जो निम्नलिखित तत्वों के मध्य सबसे बेहतर सम्बन्ध दर्शाता है?
Music Instrument, Piano, Guitar 
संगीत उपकरण, पियानो, गिटार
Ans.(b)
Sol.

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}